„Mistrovská exhibice“ zakončila sezónu šampiónů!

26. března, 2015

Exhibice nebo mistrovství republiky? Toto dilema řešili organizátoři závěrečného Exhibice šampiónů v Jablonci nad Nisou.  Nakonec situaci rozsekl šéf pořádající klubu SKP Kornspitz a viceprezident Českého svazu biatlonu Jan Matouš: „Pro fanoušky to bude exhibice, závodníci budou bojovat o tituly v supersprintu.“ Na českou biatlonovou elitu, která z MS v Kontiolahti přivezla čtyři cenné kovy včetně zlata ze smíšených štafet a zářila ve světovém poháru, se přišli do areálu v Břízkách podívat na 3000 natěšených fanoušků. Ti viděli vítězství Gabriely Soukalové a Michala Šlesingra.

 

Závodilo se na 800 metrů dlouhém okruhu, který se i při 16°C za ostrých slunečných paprsků podařilo organizátorům udržet ve výborném stavu. Jaké bylo další pořadí? Dejme přednost ženám. Na stříbro dosáhla Eva Puskarčíková a bronz vybojovala Barbora Tomešová. V kategorii mužů se bezchybnými stojkami prostřílel ke druhému místu Ondřej Moravec, třetí místo potěšilo Matěje Krupčíka.

Diváky "našlapaný" stadion Břízky při Mistrovství ČR v Supersprintu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Diváky “našlapaný” stadion Břízky při Mistrovství ČR v Supersprintu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

“Když si vzpomenu na pohled na tribunu tak šest let zpátky, kdy tam stál pan Landa se psem a možná pár lidí…  a podívám se tam dnes, jde mi z toho mráz po zádech,” nevěřila svým modrým očím Gabriela Soukalová poté, co se rozhlédla po přeplněném areálu. Fanoušci byli na tribuně, na ochozu, u střelnice, kolem trati, u stánků. Fanoušci byli prostě všude.

 

1. Gabriela Soukalová, 2. Eva Puskarčíková, 3. Barbora Tomešová (všechny SKP Kornspitz)

1. Gabriela Soukalová, 2. Eva Puskarčíková, 3. Barbora Tomešová (všechny SKP Kornspitz)

„Co se teď děje kolem biatlonu u nás doma, to je něco neuvěřitelného. Strašně mě těší, že nás lidi chtějí vidět naživo. Nevím, jestli je v Česku takový sport, který vyvolal něco podobného,” přemítal trojnásobný medailista z mistrovství světa Ondřej Moravec. “Jsem rád, že mohu být součástí této generace, protože tohle se už nemusí nikdy opakovat.”

 

Čerstvý šampión Michal Šlesingr pak pomohl Janu Matoušovi vyřešit úvodní dilema. “To bylo zcela evidentní mistrovství republiky, prostě tvrdej mistrák,“ říkal se svým vousatým úsměvem, a pak už vážněji dodal: „Každopádně divácká kulisa byla lepší než na mistrovství světa!“

 

1. Michal Šlesingr 2. Ondřej Moravec, 3. Matěj Krupčík (všichni SKP Kornspitz). Foto: Český biatlon, Petr Slavík

1. Michal Šlesingr 2. Ondřej Moravec, 3. Matěj Krupčík (všichni SKP Kornspitz). Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

Text: Tomáš Hermann