V Estonsku vyvrcholí IBU Cup 2016/2017

07. března, 2017

V neděli nasedli do aut ve finském Kontiolahti, včera přepluli Finský záliv na trajektu z Helsinek do Tallinu a zítra už budou čeští reprezentanti startovat v VIII. kole IBU Cupu v estonském Otepää. To bude současně posledním kolem IBU Cupu celé sezóny. Sportovce však čeká nebývalá porce závodů, nahrazovat se totiž budou i disciplíny, které se kvůli špatným povětrnostním podmínkám neuskutečnily v lednu v německém středisku Arber na Šumavě.

Jaký je program VIII. kola IBU Cupu?
Ve středu jsou na pořadu štafety dvojic a smíšené štafety. Čtvrtek je vyhrazen sprintům žen a mužů. Po dni volna si v sobotu ženy a muži zopakují sprinty, v neděli se pak opět uskuteční štafety dvojic a smíšené štafety. Z toho vyplývá, že všechny závody se započítávají do Poháru národů!

Cílem a přáním mužů je umístit se v konečném pořadí Poháru národů do 5. místa. Zatím ho česká reprezentace drží, ale vzhledem k tomu, že dva nejhorší výsledky (1x z individuálních závodů, 1x ze štafet) se škrtají, čeká je ještě těžký boj. „Jednak je tady v Estonsku před námi šest závodů, a to je velké množství bodů,“ upozorňuje trenér Marek Lejsek, “a navíc zatím šestí Francouzi si budou škrtat „nulu“, protože nestartovali v Osrblí na Slovensku,“ upozorňuje trenér.

 

Trenér Marek Lejsek s Ondřejem Moravcem po jeho prvenství v Kontiolahti

Trenér Marek Lejsek s Ondřejem Moravcem po jeho prvenství v Kontiolahti

Tomáš Vojík, Ondřej Hošek nebo Matěj Krupčík, ale mají v těchto dnech dobrou formu. K týmu se navíc připojí i Tomáš Krupčík, jenž si před týdnem zajel nejlepší výsledek kariéry v korejském Pchjongčchangu při Světovém poháru. „Budeme bojovat a věřím, že cíl splníme. Příští rok naše řady rozšíří zřejmě tři noví kluci a každé místo budeme potřebovat,“ poukazuje Marek Lejsek na úspěšnou generaci současných juniorů.

Podobný cíl, byť o poznání vzdálenější, mají i ženy, které jsou v poháru národů zatím šesté. „Před námi jsou páté Rakušanky, které závodí v dobré formě a za námi Francouzky, které odečtou „nulu“ za neúčast na Slovensku,“ pokyvuje hlavou Marian Málek. Ví, že boj o páté místo bude hodně, hodně těžký. „Proto se k němu ani neupínáme a nekalkulujeme.“ V zajímavé pozici je však Lea Johanidesová, které může ještě bojovat o nejlepší desítku IBU Cupu, zatím je dvanáctá.

Trenér Marian Málek s Leo Joanidesovou po jejím druhém místě v Osrblí

Trenér Marian Málek s Leo Joanidesovou po jejím druhém místě v Osrblí

Kdo bude startovat v estonském Otepää?

 

Ženy: Kristýna Černá, Lída Horká, Lea Johanidesová, Veronika Zvařičová
Muži: Ondřej Hošek, Lukáš Kristejn, Matěj Krupčík, Tomáš Krupčík, Tomáš Vojík

 

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha