S Jiřím Hamzou o organizaci Světového poháru, reprezentaci i budoucnosti

23. prosince, 2018

V Novém Městě na Moravě vyvrcholilo 23. 12. III. kolo Světového poháru sezóny 2018/2019. Do Vysočina Areny přišlo od čtvrtka do neděle více než 101 tisíc fanoušků, kteří sledovali tři triumfy Nora Johannese Böa, slovenský double Anastázie Kuzminové a Paulíny Fialkové v závodě s hromadným startem žen, nebo žaludeční problémy české reprezentace… Nakonec se ale i domácí příznivci dočkali radosti, když Ondřej Moravec vybojoval osmé a Michal Krčmář vydřel desáté místo na patnáctikilometrové trati. Jak pět předvánočních dnů viděl šéf organizačního výboru, prezident Českého svazu biatlonu a I. viceprezident IBU Jiří Hamza?

 

O organizaci
Fungovala bezvadně, ale stálo to nadlidské úsilí, požadavky ze všech stran se stále stupňovaly. Naši stěžejní lidé Vlasta Jakeš, Ota Binder, Honza Skřička toho mají opravdu plné zuby. Ale podobně je na tom celý štáb. Myslím, že budeme všichni rádi, až si v neděli večer sedneme do aut a pojede domů, protože toho už bylo opravdu dost. Trochu nás samozřejmě mrzí, že sportovně a zdravotně se nám závody tolik nepovedly. I když kluci Ondra a Michal byli v nedělním hromaďáku úžasní. Před kým ale nejvíce smekám, tak to jsou fanoušci. Mokli ve Vysočina Areně v sobotu, mokli i v neděli. Museli jsme odstavit některé parkovací plochy na loukách, přesto přišli. Toho si moc vážíme.

Tribuny plné nadšených fanoušků. To je Vysočina Arena a světový biatlon

 

O Vysočina Areně
Atmosféra v Novém Městě na Moravě je speciální. Takovou lidé nezažívají, sportovce nevyjímaje, každý den. Proto si toho musíme považovat. Vážit si každého, který do Vysočina Areny přijde, naši fanoušci jsou úžasní v tom, že dokáží plně povzbuzovat i sportovce bojující o 50., 60. pořadí. To nikde na světě není a za to jim patří obrovský dík.
Vidíme současně, že Vysočina Aréna nemládne. O slovo se hlásí opravy i úpravy. Musíme využít možností, které máme, a zlepšovat, co zlepšit dokážeme. A fanoušci, kteří na závody přijdou, jsou důležitou součástí našeho rozpočtu. Proto pro ně musíme a chceme dělat maximum, proto jsme rádi, že je můžeme pozvat na Světové poháry v březnu 2020 i v únoru 2021, proto budeme kandidovat na světové šampionáty 2024 i 2025. S tak skvělými fanoušky nemít mistrovství světa, to by bylo špatně, to by byla chyba.

 

O výsledcích reprezentace
Po olympiádě to bývá složité, řada závodníků končí kariéru… Týmy prochází obměnami a tentokráte se to týkalo i toho našeho. My jsme navíc radikálně měnili systém přípravy angažováním zahraničích trenérů, který se musí zaběhnout. Proto bych nepanikařil. Trenéři potřebují prostor a dostanou ho. Našemu týmu věřím a jsem přesvědčený, že půjde nahoru.
Skutečností je, že v prvním trimestru jsme malinko podcenili lékařské zabezpečení. A tady v NMNM se to projevilo střevními a žaludečními potížemi. Nejsme finančně tak silní, abychom mohli mít doktora na štacích po Světovém poháru k dispozici každý den. Musíme nyní ale zapřemýšlet, jak lékařské zabezpečení zlepšit.

 

I přes zdravotní potíže se Ondřej Moravec probil v závodě s hromadným startem do elitní desítky!

 

O nové generaci
Markéta Davidová a Jakub Štvrtecký, to jsou takové první předvoje. Ve velkém jsme do mládeže začali investovat před pěti, šesti roky. Současná generace dorostu už je hodně silná jak co do počtu, tak i do výkonnosti. Hornig, Karlík, Mikyska jsou medailisty z mistrovství světa dorostu. První z nich už se prosazuje v IBU Cupu, další dva jsou úspěšní v Junior IBU Cupu. Vědět o sobě dávají i děvčata jako Petra Suchá nebo Tereza Voborníková. Myslím proto, že tu naši generační výměnu zvládneme stejně, jako ji zvládli například Švédové po Soči 2014. Chce to, abychom zůstali pracovití a pokorní.

Junior Jakub Štvrtecký se zabydluje v české reprezentaci…

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík a Jaroslav Svoboda