České biatlonistky si na Mallorce užívají teplo a spoustu tréninkových kilometrů

12. května, 2019

Lépe soustředění na Mallorce naplánovat nešlo. Zatímco v Česku je začátek května chladný a deštivý, tak španělský ostrov nabízí takřka ideální počasí. Toho české biatlonistky využívají k tomu, aby najely potřebné kilometry na kole i na kolečkových lyžích.

Slunečné počasí, teplota kolem 25 stupňů a k tomu lehký vítr, díky kterému není takové horko. Severská pokožka trenéra Egila Gjellanda by možná nesouhlasila, ale české biatlonistky si nemohly pro své úvodní zahraniční soustředění na Mallorce přát lepší podmínky. „Zkusili jsme i moře, ale to je ještě studené,“ hlásí z místa asistent trenéra Jiří Holubec.

A pochvaluje si i podmínky k tréninku. Český tým může přímo z hotelového komplexu vyrazit na trénink. „Jsou tu perfektní trasy na kola i na kolečkové lyže. Byli jsme si i zaběhat v horách,“ nastiňuje Holubec skladbu tréninku.

Dopoledne většinou Češky trénují až čtyři hodiny na kole, z toho zhruba 45 minut ve vysoké intenzitě. Nechybí ani delší výjezdy na kolečkových lyžích, byť na Mallorce samozřejmě uzavřené okruhy jako v klasických biatlonových areálech nejsou. „Vybíráme si klidnější místa. Provoz trochu je, ale zatím nás nikdo nevyhnal,“ usmívá se český kouč. Odpolední blok tvoří silový trénink na kolečkových lyžích, běh nebo posilovna.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Dřina zase začíná💪letos Mallorca… a náš dnešní první výšlap🚴🏻‍♀️

Příspěvek sdílený Veronika Vitkova (@verca.vitkova),

Na Mallorcu nakonec v pondělí odletělo jen pět českých reprezentantek. Jessicu Jislovou na poslední chvíli přemohla viróza, a tak mají trenéři Gjelland a Holubec k dispozici Markétu Davidovou, Veroniku Vítkovou, Evu Kristejn Puskarčíkovou, Lucii Charvátovou a Ludmilu Horkou.

Jinak ovšem soustředění probíhá bez problémů. „Všechno šlape,“ jak říká Holubec. Menší zádrhel se objevil v sobotu, kdy se na Mallorce konal IRONMAN a kvůli tomu byly uzavřené silnice. To čeští trenéři vyřešili přesunem cyklistického tréninku a zařazením běhu v přírodě.

Na dálku český tým sleduje i právě probíhající Mistrovství světa v hokeji „Internet tu není tak silný, ale pokoušíme se. Viděli jsme zápas proti Švédsku, i když to byla trochu sekaná,“ přibližuje Jiří Holubec, který si následně mohl vychutnat i vysoké vítězství českých hokejistů nad zemí svého spolubydlícího Egila Gjellanda.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

The same wave. 👭 #trainingcamp 🏖️ #gopro 📷

Příspěvek sdílený Lída Horká (@lidu_du),

Karel Halberštádt

Foto: Instagram Lídy Horké