Češi v akci, 2. 8. – Na Blinkfestivalenu se pojedou hromadné starty, finále má jisté Vítková

02. srpna, 2019

Vrcholem pátečního dne na Blinkfestivalenu v Norsku budou hromadné starty. Do těch biatlonových zasáhne 12 mužů a žen a už teď je jisté, že mezi nimi bude i Veronika Vítková. Ostatní Češi budou muset o účast zabojovat v kvalifikaci. Hromadným startům budou předcházet střelecké duely, kterých se zúčastní i Ondřej Moravec.

O co ve střeleckých duelech půjde? Biatlonisté budou mít za úkol co nejrychleji sestřelit pět terčů vestoje i s případným využitím náhradních nábojů. Čtvrtfinálové a semifinálové rozstřely určí finálovou devítku.

Pikantní souboj absolvují ve druhém čtvrtfinále Michal Krčmář a Tomáš Krupčík, v tom čtvrtém zase bude Jakub Štvrtecký střílet mimo jiné proti Martinu Fourcadovi. Z 12členné čtvrtfinálové skupiny postoupí vždy 6 biatlonistů dál. Ze tří semifinálových skupin poté vykrystalizuje finálová devítka.

Do prvního čtvrtfinále žen byly nalosovány hned tři Češky – Veronika Vítková, Eva Kristejn Puskarčíková a Lucie Charvátová. Budou čelit jedné z nejrychlejších střelkyň Dorothee Wiererové. V tom třetím zase absolvují česko-slovenský souboj Markéta Davidová, Jessica Jislová a Anastasia Kuzminová. Z každého čtvrtfinále postoupí do semifinále 8 biatlonistek, dál je systém stejný jako u mužů.

Po střeleckých duelech budou následovat kvalifikační závody na 4 km a 2 střelby. Tréninkově může kvalifikaci pojmout Veronika Vítková, která byla s dalšími šesti biatlonistkami nasazena přímo do finále. Ostatní české biatlonistky se budou muset ucházet o pět postupových míst.

U mužů bylo nasazeno přímo do finále jen pět biatlonistů, na české reprezentanty se nedostalo. Budou tak bojovat v kvalifikaci o sedm postupových míst do finále, které se jede na 9 okruhů o délce 800 m a 4 střelby.

Hromadné starty odvysílá ze záznamu ve 20:20 ČT sport. Zatím nemáme potvrzené, jestli závody poběží od 18:50 živě alespoň na webu ctsport.cz. Ve stejný čas by každopádně měl začít přímý přenos slovenské Dvojky,v 19:30 se přidá norská NRK. V jejím archivu je možné sledovat závody ze záznamu.

16:00 – Blinkfestivalen – střelecké duely

17:10 – Blinkfestivalen – kvalifikace hromadných startů

  • Česká čísla Ž: 11. Markéta Davidová, 16. Veronika Vítková, 17. Eva Kristejn Puskarčíková, 25. Lucie Charvátová, 27. Jessica Jislová, 36. Ludmila Horká
  • Česká čísla M: 12. Michal Krčmář, 19. Tomáš Krupčík, 31. Adam Václavík, 33. Milan Žemlička, 34. Jakub Štvrtecký
  • Startovní listina kvalifikace žen
  • Startovní listina kvalifikace mužů

18:50 – Blinkfestivalen – hromadné starty

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík