Zápisník z Letohradu: O boji s horkem, čestném trestném kolečku a jelitu

03. září, 2019

Kdo byl o víkendu v Letohradě, ten nelitoval. Pokud se tedy nezapomněl namazat opalovacím krémem. Au. Mistrovství České republiky v biatlonu na kolečkových lyžích tradičně bavilo fanoušky i biatlonisty, i když slovy klasika: Čekala je sice těžká trať, ale o to horší počasí. Právě u tropických teplot můžeme začít naši rekapitulaci dění v Šedivském lomu.

„Je vedro jako v pr…“ vystihl pocity všech komentátor závodů Vlastimil Vávra mladší, když si zapomněl vypnout mikrofon. Spolu s ním se komentování zhostil Tomáš Hermann, který oslnil přítomné fantastycznou výslovností polských jmen.

Každý tým potřebuje nosiče vody. A to platilo v Letohradě doslova, protože bylo potřeba dopravit nádrže s vodou na občerstvovačku. A tak se Ondřej Rybář chopil těžkých nádrží, aby je předal fyzioterapeutovi Romanu Karpíškovi a poslal ho s nimi k trati.

V létě funguje občerstvování biatlonistů trochu jinak. „Chceš pít, nebo polét?“ ptal se Rybář projíždějících závodníků a už měl v ruce připravené dva kelímky s vodou. Zároveň vysvětloval správnou techniku polévání vodou nové masérce českého týmu Báře Pyrochtové. „No vidíš,“ chválil ji, když jednomu z projíždějících borců efektně chrstla vodu do obličeje.

Voda byla všudypřítomná. Trenér Jiří Holubec si vyloženě užíval, když ji mohl kolemjdoucím vylít za krk. Zchladit potřebovala Markéta Davidová, která byla po vítězné stíhačce rudá jako dres fotbalového klubu, který v poslední době způsobuje tolik bolesti Michalu Krčmářovi a Adamu Václavíkovi.

Narodila se ve znamení kozoroha, ale stíhačku dojela ve znamení raka

Naopak někteří fanoušci (a hlavně fanynky) horko ocenili. V zimě se totiž šance, že ulovíte selfíčko s Krčmářem nahoře bez, výrazně snižuje.

Fanoušci si také dosyta užili vyhlašování vítězů. V některých kategoriích probíhalo až na třikrát. Závodili totiž i Slováci a Poláci, kteří ale nemohli usilovat o medaile v rámci českého šampionátu. Naopak o titul mistra ČR se mohl ucházet občan USA Matěj Červenka, který u nás hájí barvy novoměstského klubu. Ucházel se úspěšně, a to hned dvakrát.

Vyhlašovalo se tedy celkové pořadí, české pořadí a nakonec slovenské. Proto Letohrad přivítal prezidentskou návštěvu. Ne tedy Zuzanu Čaputovou, ale prezidenta Slovenského zväzu biatlonu Tomáše Fuska.

To prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza regeneroval po tom, co před týdnem předal 36 medailí, 72 květin a jeden křišťálový glóbus na Mistrovství světa v letním biatlonu v Raubiči. Zastoupil ho tak viceprezident ČSB a zároveň předseda letohradského klubu Libor Vlček.

Jiří Hamza předal štafetu předávání medailí Liboru Vlčkovi

Domácímu Tomáši Mikyskovi to na kolečkových lyžích tak šlo, že na nich vystoupal i na stupně vítězů mužského supersprintu. To Michal Krčmář se při vyhlašování stíhačky před pódiem zul. A pak pomohl na nejvyšší stupínek veteránovi Michalu Šlesingrovi.

Podle očitých svědků šel Tomáš Mikyska s lyžemi i spát

Netleskalo se jen těm na pódiu, ale také na trestném kolečku. Zdrobnělina je tu použita schválně, v supersprintu měřilo jen 30 metrů. Jakub Štvrtecký stihl během kroužení dokonce zdravit fanoušky. Ti si ho a také Michala Krčmáře a Adama Václavíka mohli prohlédnout „ze všech úhlů“, jak poznamenal komentátor Vlasta Vávra. Každý z nich totiž absolvoval 10 trestných kol.

Po 10 trestných kolech se hodí mít oporu

Sportovní zprávy na jedné televizi končí rubrikou borec na konec, my budeme mít i borkyni. Začněme borcem: Dorostenci jezdili v Letohradu bez zbraní, ty se braly a následně vracely do stojanů na střelnici. To si během sprintu neuvědomil Josef Kabrda, který ještě minulý týden závodil mezi juniory na MS v letním biatlonu v Raubiči. Za odjezd se zbraní na zádech dostal minutovou penalizaci, přesto bral ve své kategorii stříbro.

A borkyní na konec je Eva Puskarčíková, která přejela stojkové stavy, a tak se k nim musela v protisměru vracet. „Je to jelito,“ smál se po závodě Jiří Holubec. Nakonec se mohla na pódiu usmívat i Puskarčíková, získala bronz.

 

Karel Halberštádt

Foto: Igor Lána