Za formou do Pokljuky. Juniorské výběry zahajují vysokohorskou přípravu

07. října, 2019

Patnáct dnů tréninkové dřiny mají před sebou české juniorky a čeští junioři. V pondělí 7. 10. cestují do slovinské Pokljuky. Kde zůstanou až do 22. října. Trenéři Aleš Lejsek, Kamila Jiroutek Rajdlová a Michael Málek s sebou berou kompletní výběry včetně závodníků ve sledování, i když také zde výjimky existují. S týmem juniorek se dlouhodobě připravují i dvě ženy, a to Natálie Jurčová a Anna Tkadlecová. Obě ve výpravě neschází. Naopak talentovaní junioři Vítězslav Hornig a Mikuláš Karlík absolvují ve shodném termínu v italské Anterselvě přípravu s reprezentací dospělých.

Po mistrovství České republiky v biatlonu na kolečkových lyžích v Letohradě 29. 8. – 1. 9. pokračovali junioři na východě Čech ještě v týdenním soustředění. „Tým nebyl úplně kompletní, protože začínala škola…,“ říká trenér Michael Málek. „Ale přijela za námi Katka Emmons,“ jmenuje Michael Málek olympijskou vítězku ve střelbě, „a tak jsme se hodně věnovali i klidové střelbě, stabilitě polohy a dalším prvkům střelecké techniky.“

Tréninková skupina Aleše Lejska a Kamily Jiroutek Rajdlové

 

Poté pro oba týmy následovaly výkonnostní testy, spiro testy, laktátová křivka… „Ve druhé polovině září jsme se pak všichni sešli v Jablonci nad Nisou, kde jsme v centru Olympu využili i zázemí hypoxie. Vlastně jsme se tak připravovali na vysokohorské prostředí, které nás čeká v Pokljuce,“ vysvětluje trenér juniorek Aleš Lejsek.

Někteří z juniorů resp. dorostenců se poté zúčastnili i mistrovství České republiky v běhu na kolečkových lyžích. Luděk Abrahám vyhrál mezi dorostenci intervalových závod a skončil druhý ve sprintu. V kategorii juniorů bral ve stejných disciplínách dvě stříbra Tomáš Mikyska. Jonáš Mareček skončil mezi juniory čtvrtý a pátý… „Ale vzhledem k účasti polských závodníků bral v intervalovém závodě český bronz,“ doplňuje Michael Málek. Petr Kánský doběhl ve sprintu osmý.

Luděk Abrahám během MČR v biatlonu na kolečkových lyžích v Letohradě. Paradoxně to byl šampionát, kde žádnou medaili nezískal…

 

Luděk Abrahám pak přípravu před Pokljukou ještě ozdobil triumfem na Mistrovství České republiky v duatlonu v Žamberku, kde se stal celkovým vítězem napříč kategoriemi!

Oblast Pokljuky se rozprostírá ve výšce kolem 1400 metrů nad mořem, přibližně mezi jezerem Bled a vrcholem Triglavu (2864 m). Pro české biatlonisty představuje už dlouhodobě oblíbenou destinaci. „Splňuje všechny naše požadavky. Jsme ve vysokohorském prostředí, bydlíme přímo na stadionu, je tam klid a ideální terény, jak pro kolečkové lyže, tak výběhy, tůry nebo výjezdy,“ vypočítává přednosti Aleš Lejsek. „Vrchol sezóny pro nás představuje světový šampionát v Lenzerheide,“ dívá se Michael Málek na přelom ledna a února roku 2020. „A tam je podobná nadmořská výška,“ doplňuje a současně tak i vysvětluje výběr místa.

Mládí na vzestupu. Pouze nejzkušenější člen české reprezentace Michal Šlesingr odolal nástupu mladé generace při MČR v supersprintu. V Letohradě vyhrál Vítězslav Hornig a třetí doběhl Tomáš Mikyska.

 

Po návratu ze Slovinska se část juniorského výběru ještě zúčastní tréninků v lyžařském tunelu v Oberhofu a pak oba týmy zamíří do norského střediska Trysil za přípravou na prvním sněhu. Úvodní kolo junior IBU Cupu bude v polovině prosince shodou okolností hostit právě Pokljuka.

 

ČESKÉ  NADĚJE V POKLJUCE
Reprezentační výběr juniorek:
Karolína Dusilová, Veronika Macková, Klára Polednová, Petra Suchá, Eliška Svobodová, Eliška Teplá, Tereza Vinklárková, Tereza Voborníková. Do programu „sledování“ jsou zařazené: Bára Babánková, Tereza Jandová, Renáta Trejbalová.
Seniorský „B“ tým: Natálie Jurčová, Anna Tkadlecová

Reprezentační výběr juniorů:
Josef Kabrda, Petr Kánský, Jakub Kocián, Ondřej Mánek, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska. Do programu „sledování“ jsou zařazeni: Luděk Abrahám, Jakub Kudrnáč

Po vydařeném vystoupení na MS v biatlonu na kolečkových lyžích (5., 7. a 9. místo) dokázala Natálie Jurčová v supersprintu MČR porazit Veroniku Vítkovou i Markétu Davidovou!

 

 

Tomáš Hermann

Foto: Igor Lána a Tomáš Hermann