Jonáš Mareček překvapivě šestý v Junior IBU Cupu, Tereza Voborníková opět osmá!

14. prosince, 2019

Vydařené představení za sebou mají některé z českých nadějí v Junior IBU Cupu ve slovinské Pokljuce. Dorostenec Jonáš Mareček (na úvodním snímku) vybojoval ve sprintu na 10 km nečekané šesté místo! V kategorii juniorek dosáhla Tereza Voborníková na osmou příčku, stejně jako ve čtvrtečním vytrvalostním závodě. Do první dvacítky se prosadili také 15. Jakub Kocián a 17. Tomáš Mikyska. Bodovala ještě i 38. v pořadí Klára Polednová. V průběžné klasifikaci Junior IBU Cupu je po dvou závodech Jonáš Mareček 10. a Tereza Voborníková drží dokonce šestou příčku!

Jak dopadli ostatní? Ondřej Mánek obsadil 42. místo, Josef Kabrda skončil 47. a Petr Kánský 69. v pořadí. V kategorii juniorek skončila Veronika Macková 46., Petra Suchá 51., Tereza Vinklárková 57., Eliška Svobodová 74. a Karolína Dusilová doběhla hned za ní na 75. pozici. Mezi 137 juniory vyhrál Francouz Didier Bionaz, ve startovním poli 118 juniorek byla nejlepší Amy Basergaová ze Švýcarska.    

Tereza Voborníková vybojovala minulou sezónu dvě stříbra na MS dorostu. Nyní už dobývá juniorskou kategorii!

Pochvala i rozpaky

„Co tady Terka předvádí, tak to je zatím opravdu super. Výborně běhá i střílí, prostě odvádí kvalitní práci,“ pochválil trenér Aleš Lejsek průběžně šestou dívku klasifikace Junior IBU Cupu . „Bohužel u ostatních holek vnímám běžecký problém. Budeme se muset nad jejich výkonností zamyslet. Zatím ale nedokáží říci, jaká bude naše reakce. Chce se mi věřit, že holkám výkonnost naskočí, protože natrénováno mají.“

Závody pravdy

Chválil také trenér juniorů Michael Málek. „Sprint je závodem pravdy. Jonáš má za sebou opravdu vydařené představení. Ovšem on už loni naznačoval, že se může mezi juniorskou elitu tlačit. Radost mám i z celkových výkonů Jakuba Kociána a Tomáše Mikysky. Oba stejně jako Jonáš minuli pouze jeden terč a dokázali se prosadit. Jen těsně za body zůstal Ondřej Mánek. Už v juniorech se pak ukazuje, že dvě chyby ve sprintu jsou moc, což poznali Josef Kabrda i Petr Kánský.“    

Část výpravy českých juniorů v Pokljuce. Jonáš Mareček je druhý zleva. Zcela vlevo stojí Tomáš Mikyska, dnes 17. Naopak vpravo se usmívá Petr Kánský, 14. ve vytrvalostním závodě, který má po své pravici Jakuba Kocián, dnes 15. ve sprintu.

Výsledky sprintu juniorů na 10 km

Analytické výsledky sprintu juniorů na 10 km

Průběžné pořadí Junior IBU Cupu v kategorii juniorů po dvou závodech

Výsledky sprintu juniorek na 7,5 km

Analytické výsledky sprintu juniorek na 7,5 km

Průběžné pořadí IBU Cupu v kategorii juniorek po dvou závodech

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík, Tomáš Hermann a český juniorský tým v Pokljuce