Moravec a Šlesingr vynechají závody ve Francii, Horniga čeká debut

16. prosince, 2019

Čeští biatlonisté mění před třetím dílem Světového poháru sestavu. Do francouzského Le Grand-Bornand necestují Ondřej Moravec a Michal Šlesingr, naopak se k týmu připojí junior Vítězslav Hornig.

Moravec se Šlesingrem dnes odjedou do rakouského Obertilliachu, kde bude probíhat IBU Cupu. Češi by ale neměli závodit, v plánu je trénink.

„Ondra neměl kvůli zdravotním problémům ideální přípravu, potřebuje v tréninku ještě přitlačit. Potrénovat musí i Boušek, i když ve štafetě v Hochfilzenu nevypadal vůbec špatně. Věřím, že se jim to vyplatí a vyladí formu na světový šampionát,“ vysvětluje rozhodnutí Zdeněk Vítek.

Ve Francii se bude započítávat jen jeden závod do Poháru národů (sprint), pak je na programu stíhačka a hromadný start, do kterého by měli Moravec se Šlesingrem daleko.

Češi budou v Le Grand-Bornand startovat ve čtyřech, posílí je 20letý Vítězslav Hornig. „Dlouho jsme uvažovali, že dáme šanci někomu z béčka. Žemlovi se povedl úvod sezóny, teď se mu v nadmořské výšce tolik nedařilo a Le Grand-Bornand taky není nízko. Víťa je stabilnější,“ říká Vítek.

Vítězslav Hornig

Hornig dojel v pěti ze šesti závodů IBU Cupu do 23. místa, minulý týden v Ridnaun si osmým místem vylepšil své maximum. Trenér Vítek u něj ale nemá přehnaná očekávání. „Budu rád za co nejlepší výsledek, ale není na něj žádný tlak. Má dost času, teď jde o to, aby si vyzkoušel Světový pohár a nasbíral zkušenosti.“

Biatlonista z Jilemnice už s áčkem absolvoval několik kempů, Zdeněk Vítek ho tak dobře zná. „Střelbu má zmáknutou jako málokdo. Ví, co a kdy dělat.“ Kromě toho Vítek vypichuje Hornigův ukázkový přístup ke sportu, který mu nyní vynesl premiérovou pozvánku mezi elitu.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Jiří Novotný