Štvrtecký opět posunuje maximum. V Le Grand-Bornand skončil na úvod 16.

19. prosince, 2019

Tři čeští biatlonisté bodovali v úvodním sprintu Světového poháru ve francouzském Le Grand-Bornand. Nejlépe si vedl Jakub Štvrtecký, který si 16. místem vylepšil své maximum.

Report

Při teplotách vysoko nad nulou dostávali biatlonisty ještě do většího varu skvělí fanoušci na stadionu i po trati.

Záplava francouzských vlajek

Michalu Krčmářovi na úvod nemohli zatleskat za čistou střelbu, udělal jednu chybu. Na stojce už byl stoprocentní a díky 20. běžeckému času vystoupal na 17. místo. V Le Grand-Bornand ještě výše nebyl.

Bimbo byl nejrychlejším z českých biatlonistů

Nejlepším Čechem však byl Jakub Štvrtecký, který na střelnici ani jednou nezaváhal. Zvlášť stojka za 22 sekund stála za to. Štvrtecký se v cíli zařadil na 16. místo, o 7 sekund desetin před Krčmáře. O 13 příček si tak vylepšil své maximum.

Čtvrtek je podruhé v kariéře bezchybný

Adama Václavíka mohla mrzet chyba na ležce při posledním výstřelu, naopak čistá stojka za 20 sekund (celkově 9. střelecký čas) hodně potěšila Zdeňka Vítka. „Pokud chce body, musí makat,“ hlásil do vysílačky. Václavík skutečně zabral a v posledním kole se posunul z 44. místa na 37. Podruhé v sezóně tak boduje.

Trenér Jirka Holubec žene Adama dopředu

Junior Vítězslav Hornig nechal při svém debutu na obou střelbách jeden nesestřelený terč a skončil 71. Sobotní stíhačka se ho tak týkat nebude.

Tenhle kluk ještě zazáří

Na stupně vítězů dnes bylo potřeba střílet čistě. Podruhé v kariéře zvítězil Němec Benedikt Doll před Nore Tarjeim Bøm a domácím Quentinem Fillonem Mailletem.

Co to znamená?

Michal Krčmář poskočil v celkovém hodnocení na 21. příčku a je blízko účasti v nedělním hromadném startu. Jakub Štvrtecký drží 31. místo a aktuálně je mezi 5 biatlonisty, kteří by se do masáku dostali na základě výsledků v Le Grand-Bornand. V Poháru národů dnes byli Češi pátí nejlepší, celkově jsou sedmí.

Bimbo má nakročeno do masáku

Mixzóna

Jakub Štvrtecký: „Jsem rád za střelbu, ta mě dnes podržela. Na trati to nebylo nic převratného. Úplně mi nesedí trať. Jsem výbušnější typ. Raději vyjedu kopec a pak si sednu do vajíčka. Tady jsou táhlé kopce, kde se musí pořád jet a to i zatím nevyhovuje.“

Michal Krčmář: „Je vidět, že jsem konkurenceschopný, za to jsem rád. Ale chyba vleže nesmí přijít, pokud chcete výborný výsledek. V Hochfilzenu jsem se ve štafetě cítil běžecky líp, tady na mě spadla trochu únava. Nebylo to úplně ono, ale podle výsledku to špatné není. Loni jsem jezdil s jedou chybou třeba čtyřicátý.“

Adam Václavík: „Jsem spokojený se střelbu. Střílel jsem v rytmu jako na tréninku, akorát mě štve poslední rána vleže. Tam už jsem byl asi myšlenkami na trati. Na trati jsem byl bez života, bez šťávy, nevím proč. Letos to mám tak, že když se mi jede dobře, tak se netrefím a naopak.“

Až se to Adamovi sejde…

Vítězslav Hornig: „Bylo to strašně náročné. Ráno jsem byl nervózní, během závodu ale podle mě roli už nehrála. Mrzí mě především chyba vestoje, ta mě stála stíhačku. Potřebuji ještě čas, abych se mohl měřit s kluky ve Světovém poháru. Je to pro mě motivace do tréninku a další práce.“

Víťa tam nechal všechno

Výsledkový servis

Příští závod

V pátek ve 14:15 pojedou v Le Grand-Bornand ženy sprint, muže čeká v sobotu ve 13:00 stíhačka.

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda