Davidová bere z větrného hromadného startu v Oberhofu 12. místo

12. ledna, 2020

Markéta Davidová uzavřela Světový pohár v německém Oberhofu 12. místem v hromadném startu, který znepříjemňovaly silné větrné poryvy. Lucie Charvátová skončila 27.

Report

Starý dobrý Oberhof, dalo by se dnes říct. Do areálu v Durynském lese opět přišla mlha následovaná chvílemi až extrémními větrnými poryvy.

Paradoxem je, že v těchto podmínkách zastřílela nejlépe Finka Kaisa Mäkäräinenová, která s jednou chybou suverénně zvítězila.

Nebylo to na střelnici jednoduché

Většina biatlonistek si pořádně zakroužila na trestném kole, což platilo i pro české reprezentantky. Markéta Davidová ale mírnila sedm chyb čtvrtým nejrychlejším běžeckým časem (24 s za Herrmannovou) a dojela si pro 12. místo, což je její maximum v Oberhofu.

Makula v závěru zabrala, ve čtvrtém kole měla dokonce nejlepší čas

Nejlépe v tomto středisku zajela i Lucie Charvátová. Ta zase ušetřila čas na střelnici, kde byla sedmá nejrychlejší (čas 2:14). Oproti Davidové si dala ještě o 150 metrů navíc a skončila 27.

Lucka vyválčila vůbec první body v Oberhofu

Za vítěznou Mäkäräinenovou byla o půl minuty druhá Tiril Eckhoffová. Se třemi chybami druhá nejlepší střelkyně závodu Marte Olsbuová Røiselandová obsadila třetí příčku.

Co to znamená?

Markéta Davidová je po Oberhofu v hodnocení Světového poháru 11., Eva Kristejn Puskarčíková i přes dnešní absenci 24. a Lucie Charvátová 29. Žlutý trikot udržela Dorothea Wiererová, ten červený zase Tiril Eckhofová.

Pojede Lucie Charvátová i třetí masák sezóny?

Mixzóna

Markéta Davidová: „Dvanáctou příčku beru všemi deseti po tom, jak jsem se tu cítila v předešlých závodech. Střelba byla samozřejmě špatná, ale to asi i u ostatních, když jsem dvanáctá. Mrzí mě první ležka, kde jsem si měla cvaknout víc. Za zbytek jsem na sebe docela pyšná. Vestoje to byla nejprve jednička a pak dvojka, jedna rána byla navíc těsná. Nebylo to podle mě tak hrozné na to, jaké podmínky byly. Jsem ráda, že se mi jelo líp a musím říct, že jsem měla i dobře připravené lyže. To tomu pomohlo.“

Se stojkami byla Makula spokojená

Výsledkový servis

Příští závod

Světový pohár v Oberhofu uzavře hromadný start mužů, který začíná ve 14:30. Ženy pokračují až v Ruhpoldingu, a to středečním sprintem.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík