V. kolem pokračuje IBU Cup. Na startu v Osrblie i úspěšný junior Vítězslav Hornig

14. ledna, 2020

Ten zrzek roste doslova před očima. Junior Vítězslav Hornig minulou zimu pravidelně bodoval v „dospěláckém“ IBU Cupu, v právě probíhající sezóně už nejenže opakovaně doběhl v elitní desítce, před vánočními svátky si dokonce vyzkoušel Světový pohár a svůj vzestup zatím završil v neděli, kdy vybojoval v IBU Cupu i své první stupně vítězů. Ve slovenském Osrblie skončil po bezchybné střelbě druhý ve sprintu. „Je to parádní výsledek a mám z něho velkou radost. Konečně se mi po dlouhém čase podařilo ve sprintu nulovat,“ jásal bezprostředně po závodě.

Vítězslav Hornig na trati stříbrného sprintu

Chybělo snad jen štěstí

Když chce biatlonista uspět, potřebuje, aby se mu sešlo hned několik věcí. Byl v dobré fyzické kondici, psychické pohodě, bezchybně zastřílel, provázelo jej štěstí a měl rychlé lyže. Toho všeho, nebo téměř všeho, se jilemnický biatlonista v Osrblie dočkal. „Přišla moje pravá chvíle, protože od kluků ze servisu jsem měl i úžasně připravené lyže, možná vůbec nejlepší, na jakých jsem kdy jel!,“ svěřil se. Jen možná to štěstí ještě scházelo. V závěrečném okruhu totiž chyboval. V jednom stoupání je otočka o 180 stupňů, byla tam ledová plotna, na které si vnitřní lyží podsekl nohu a spadl. “Třeba mohl být ten výsledek ještě o něco lepší,“ povzdychl si.

Na stupních vítězů ve společnosti Němců Philippa Nawratha a Romana Reese

Sezóna bez výkyvů

Nejvíce ho v této sezóně těší stabilita výkonů. V IBU Cupu nastoupil k osmi individuálním závodům. Nevydařil se mu pouze ten úvodní větrný ve Sjusjoenu. Jinak jednou skončil druhý, dvakrát osmý, přidal další tři umístění do dvacítky a jednu 23. příčku. „Nemám výkyvy. To je pro mě, myslím, nejlepší zpráva této sezóny.“ V průběžné kvalifikaci IBU Cupu drží 10. místo i přesto, že vynechal III. kolo v Obertilliachu kvůli startu na Světovém poháru v Le Grand Bornard. V Top Ten je vůbec nejmladším závodníkem!   

Společná radost. Vlevo trenér Aleš Ligaun, vpravo šéf servisu v IBU Cupu Milan Faltus

Singl jako rozlučka se Slovenskem

Ještě ve středu 15. ledna nastoupí do singlové štafety, které bude mít v českém podání juniorské složení. Společně s ním poběží Tereza Vinklárková. „Dokud jsem na Slovensku, chci zůstat hlavou v Osrblie,“ říká a naráží tak na skutečnost, že už v neděli jej čeká cesta na závěrečnou přípravu před vrcholem jeho sezóny – juniorským mistrovstvím světa v Lenzerheide.

Středeční singlové štafety absolvuje ve společnosti juniorky Terezy Vinklárkové

Role spolufavorita

Tuší, že ve Švýcarsku bude patřit k širšímu poli favoritů. Koneckonců do této role jej pasuje nejen současná forma, ale i výsledky z minulých sezón. Na vrcholných akcích vždy uměl sbírat cenné kovy. Vyhrál Evropský olympijský festival mládeže 2017, dvakrát uspěl na mistrovství světa dorostu 2018 a bronz bral také z MEJ 2018. „Přemýšlet o juniorském šampionátu nemá nyní smysl, startuje až za 10 dnů a do té doby se může stát ještě hodně věcí. Teď se chci dobře rozloučit se Slovenskem.“   

Smíšená mix štafeta poběží ve středu ve složení Milan Žemlička, Adam Václavík, Ludmila Horká a Anna Tkadlecová

V. kolo IBU Cupu, Osrblie/Slovensko (přeloženo z polského střediska Duszniky-Zdrój)

15. ledna

11:00 – singl štafety

13:30 – mix štafety

17. ledna

11:00 – sprint mužů na 10 km

14:00 – sprint žen na 7,5 km

18. ledna

10:30 – stíhací závod mužů na 12,5 km

12:30 – stíhací závod žen na 10 km

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný