Čeští muži skončili po dvou trestných kolech v Ruhpoldingu 11.

18. ledna, 2020

Čeští biatlonisté měli opět nadějně rozjetou štafetu, ale vinou dvou trestných kol ji nedotáhli do zdárného konce. Z Ruhpoldingu si tak odvezou jen 11. příčku.

Report

V německém Ruhpoldingu se přes noc úplně změnily podmínky, začal padat mokrý sníh. Během závodu sněžení ještě houstlo.

Na prvním úseku byl tradičně Michal Šlesingr, který odvedl svůj standard. Třikrát dobíjel a předával jako osmý, 37 sekund za prvním místem a 15 sekund od medaile.

Boušek odjíždí z ležky

Ondřej Moravec střílel sice jen s jedním omylem, na své poměry ale pomalu. Pohoršil si na 10. místo a ztráta na Francii šla ke dvěma minutám. To bylo zapříčiněno i skvělým výkonem Fourcada, druhé Norsko ztrácelo minutu a 19 sekund.

Na trati Ondra na nejlepší ztrácel

Velmi dobře si vedl na trati Jakub Štvrtecký (7. běžecký čas), na střelnici to však bylo mnohem horší. Vleže ještě sestřelil terče se dvěma náhradními náboji, na stojce už mu nestačily. Štvrtecký strávil na stavu minutu a 9 sekund, navíc musel na dvě trestná kola.

Na trati se Kuba snažil odčinit trestná kola

„Školácké chyby,“ hodnotil střelbu Ondřej Rybář, který stál na střelnici po boku Zdeňka Vítka. Štvrtecký střílel ze začátku velmi rychle bez ohledu na chyby, podle Rybáře měl ke střelbě přistoupit úplně jinak.

Ondřej Rybář podává informace na trať

Ze střelnice Štvrtecký odjížděl jako 17., na předávce byl 12. Finišman Michal Krčmář na úvod zazářil nejrychlejší ležkou (25 s), na stojce sestřelil terče s pomocí dvou náhradních nábojů. Celkově byl na svém úseku pátý nejlepší a polepšil české štafetě na konečnou 11. příčku. Jde ovšem o nejhorší výsledek v Ruhpoldingu od roku 2013.

Bimbo byl na střelnici hodně rychlý

S náskokem více než minuty vyhráli Francouzi, kteří tak ukončili šest závodů dlouhou vítěznou sérii Norů. Ti dnes dojeli druzí, třetí byli Rakušané.

Mixzóna

Jakub Štvrtecký: „Nevím, co se stalo. Rány šly vlevo, byly těsné, tak jsem se rozhodl pokračovat v rytmu. Nechal jsem tam tři terče, při dobíjení jsem se začal klepat a to už nebylo dobré. Neporovnával bych to s Oberhofem, tam foukalo. Tady jsem docela hnal dopředu, chtěl jsem smazat ztrátu. Možná jsem se nechal trochu unést a pak to neustál. Nebudu ale malovat čerta na zeď a věřím, že příště to bude lepší. Máme na to jezdit do šestky.“ (Český rozhlas)

Michal Krčmář: „Moc mě to mrzí. Náš tým byl na tento závod dobře připravený, měli jsme úplně jiné vyhlídky. Ale nejsem naštvaný na Kubu, jsme jeden tým, jsem naštvaný na výsledek. Když jsem viděl, že jdeme na dvě trestná kola, tak mě to psychicky srazilo a říkám upřímně, že jsem měl problém namotivovat se do běžecké části. To by se nemělo stávat. Myslím, že jsem jel trochu zadrženě a na střelnici jsem zkusil rychlé položky. Byla to jediná možnost, jak s tím závodem ještě něco udělat.“ (Český rozhlas)

Co to znamená?

V hodnocení štafet Češi klesli na 10. místo, jsou však vzdáleni pouze 10 bodů od 5. příčky. Bolestivější je propad na 8. místo v Poháru národů. Pátí Rakušané, kteří by nyní jako poslední získali maximální kvótu, odskočili na 45 bodů.

Výsledkový servis

Příští závod

Světový pohár v Ruhpoldingu uzavřou nedělní stíhací závody. Ženy pojedou ve 12:15, muži ve 14:30.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík