České biatlonistky vytěžily z vytrvalostního závodu v Pokljuce jen 5 bodů

24. ledna, 2020

Vytrvalostní závody ve slovinské Pokljuce se českému týmu nepovedly. Včera bodoval jen Ondřej Moravec, dnes se těsně do čtyřicítky vešly Eva Kristejn Puskarčíková a Markéta Davidová.

Report

Stejně jako včera byla nad Pokljukou jasná obloha a praporky na střelnici se prakticky nehnuly, čehož osm biatlonistek využilo k čisté střelbě.

Z Češek střílela nejlépe Eva Kristejn Puskarčíková. První polovinu absolvovala bez chyby, na zbylých dvou zastávkách udělala po jedné chybě. V prvním závodě po nemoci to ovšem nebylo tak dobré na trati (57. čas). Kristejn Puskarčíková tak brala jen tři body za 38. místo.

Škoda dvou jedniček

Během závodu se potkala s Markétou Davidovou. Té nevyšly stojky, na obou minula dva terče. Navíc byla podobně jako Kristejn Puskarčíková mezi nejpomalejšími střelkyněmi. S 13. běžeckým časem se posunula na 39. příčku.

K dobrému výsledky potřebovala Makula lepší a rychlejší střelbu

Kvůli nachlazení do závodu nenastoupila Jessica Jislová, zdravotní problémy měla zkraje týdne i Lucie Charvátová. Ta se do vytrvalostního závodu pustila, ale čtyřikrát přičítala dvě trestné minuty a obsadila až 89. příčku.

Na střelnici se Lucce opět nedařilo

Vyhrála bezchybná Němka Denise Herrmannová o minutu před jednou nepřesnou Hannou Öbergovou ze Švédska. Čistá střelba zaručila bronz Francouzce Anaïs Bescondové.

Dnešní medailistky

Mixzóna

Eva Kristejn Puskarčíková: „Po té nemoci to bylo náročné. Mrzí mě dvě jedničky. Střílela jsem dost pomalu, snažila jsem to uhlídat. Sjezdy byly dneska docela dobré. Jediné, co mě limitovalo, byly dřevěné nohy, které nemohly odšlapovat. Musíme zvládnout poslední závody a pak bude dost času připravit se na mistrovství světa.“

Evča už se dívá spíš směrem k mistrovství světa

Markéta Davidová: „Mám ze závodu smíšené pocity, za čtyři je moc. Doufám, že jsem na dobré cestě, protože už jsem o těch ránách aspoň věděla. Vím, co to bylo za chyby, už jsem to nehonila po celém terči. Nemám střeleckou jistotu, což se bohužel promítá i na střeleckém čase. Doufám, že mě moc lidí nevidělo při průjezdu tobogánem, nejezdila jsem to úplně dobře. Jsem ráda, že jsem nespadla. Je to dost šílené, nepřipadá mi to bezpečné. Jsem zvědavá, co se tam bude dít v masáku.“

Na trati si Makula vedla slušně

Co to znamená?

Markéta Davidová drží v celkovém hodnocení 15. místo a pojede nedělní hromadný start, stejně jako 27. Lucie Charvátová. Tu do závodu pustí absence dvou Švédek. Světový pohár nadále vede Norka Tiril Eckhoffová, červený trikot zůstal Francouzce Justine Braisazové.

Lucka pojede i třetí masák v sezóně

V Poháru národů byly dnes Češky až 16., celkově se propadly na 10. příčku. Na deváté Rakušanky ztrácí 105 bodů, na jedenácté Bělorusky mají k dobru 185 bodů.

Výsledkový servis

Příští závod

V sobotu jsou v Pokljuce na programu závody smíšených dvojic (13:15) a štafet (15:00).

Připravujeme podrobnosti

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík