Na OME v Bělorusku Češi 7. v mixech a 11. v singlech

27. února, 2020

Sedmé místo obsadil český mix v závodech smíšených štafet druhého dne Otevřeného mistrovství Evropy, které hostí areál Raubiči u Minsku. Češi běželi nakonec ve složení Natálie Jurčová, Tereza Voborníková, Milan Žemlička a Tomáš Krupčík, protože Anna Tkadlecová onemocněla. V singlech doběhla „juniorská sestava“ Tereza Vinklárková a Vítězslav Hornig na 11. místě.

V mixech zvítězili Ukrajinci, v singlech byli nejlepší Norové.  

Jak se závodilo?

Český singl nevstoupil do štafety dobře. Tereza Vinklárková musela hned po úvodní položce na trestné kolo a čelo závodu se hodně vzdálilo. Češi běželi na 19. místě z 27. štafet. Postupně se vška zlepšovali, v polovině závodu se usadili na 14. místě. Pátým nejrychlejším časem ve finiši pak Vítězslav Hornig vytáhl českou dvojici na konečné 11. místo.

I sněhulák poznal, že trať byla rozbředlá…

Místo původně nominované Anny Tkadlecové musela do mixu nastoupit Natálie Jurčová, která jako jediná z českých žen měl v nohách finále supersprintu. Dvakrát dobíjela a předávala 12. s odstupem necelé minuty na čelo závodu. Juniorka Tereza Voborníková, jež ve dvou položkách dobíjela pouze jednou, posunula štafetu na průběžné desáté místo.  Milan Žemlička po několika stovkách metrů svého úseku upadl. „Hned po předávce jsem se snažil dostihnout ruského závodníka před sebou (Latypov), ale pak jsem zakopl o rozbředlý sníh a neustál jsem to,“ vysvětlil s úsměvem, třiadvacetiletý reprezentant. I přes pád na trati předával Tomáš Krupčíkovi sedmý. Nejzkušenější člen českého výběru trochu pokazil ležku (tři dobíjení), ale rychlá a bezchybná stojka přiblížily český kvartet dokonce k boji o páté místo. Tomáš Krupčík nakonec proběhl cílem těsně osmý. Ve výsledcích jsou však Natálie Jurčová, Tereza Voborníková, Milan Žemlička a Tomáš Krupčík sedmí. Původně třetí Norové byli totiž diskvalifikování!

Pohledem trenéra

Aleš Ligaun

„Vítr se tady neustále mění. Terka v singlu netrefila první dva terče, pak špatně dýchala, trochu se zamotala do cvakání a bylo to, trestné kolo a ztráta. V tomto rychlém závodě se to pak špatně dohání. Ale s Víťou bojovali, a nakonec je z toho slušné 11. místo v konkurenci řady závodníků z mistrovství světa.  

Anna nebyl po probuzení vůbec fit, proto nemohla startovat. Teď si dva dny odpočine a uvidíme, jak na tom bude v sobotu. Všechny členy mixu rád chválím, jediné co mě trochu mrzí, jsou tři dobíjení vleže tak zkušeného borce jakým je Tomáš Krupčík.“   

OME 2020, Minsk – Raubiči, 27. 2., smíšené štafety

Výsledky závodu singl štafet

Analytické výsledky závodu singl štafet

Výsledky závodu mix štafet

Analytické výsledky závodu mix štafet

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný