Biatlonisté v Beskydech sbírali medaile. Uspěli Karlík, Štvrtecký, Krupčík či Václavík

12. července, 2020

V sobotu 26 kilometrů soupaž v dešti, v neděli 11 kilometrů s převýšením 440 metrů. Takový byl program beskydských podniků Skiroll CLASSICS, kterých se zúčastnili i čeští biatlonisté. A v konkurenci špičkových laufařů se rozhodně neztratili.

Muži a junioři si v půlce soustředění odskočili z Nového Města na Moravě do Velkých Karlovic, odkud pochází Jakub Štvrtecký. Právě jeho otec Roman tu už pošesté pořádal závody v běhu na kolečkových lyžích klasickou technikou.

Sobota

Během sobotního závodu na 26 kilometrů vytrvale pršelo, což někteří ocenili. „Bylo to docela příjemné, aspoň nebylo moc vedro. Ta voda moc nevadí, člověk při závodě ty věci okolo moc nevnímá,“ vysvětluje Tomáš Krupčík, který byl jedním ze čtyř závodníků, kteří utvořili vedoucí skupinu.

V té byli i Jakub Štvrtecký a Mikuláš Karlík, čtvrtým do party byl zkušený laufař Václav Sedláček. „Na čele jsme se střídali. Nikdo už asi neměl na to, aby to rozjel dřív, tak jsme si to rozdali ve finiši,“ popsal závěr závodu juniorský reprezentant Karlík, který nakonec zvítězil před Sedláčkem a Krupčíkem.

„Bylo to poprvé, co jsem závodil na takhle dlouhé trati a ještě soupaž. Nevěděl jsem, jak moc se do toho můžu opřít. Zkusil jsem se držet čelní skupiny a ostatní postupně odpadávali. Myslím, že to bylo super,“ hodnotil závod Tomáš Krupčík.

Tomáš Krupčík a Milan Žemlička v cíli nedělního závodu

Na loňského vítěze Jakuba Štvrteckého tedy zbylo čtvrté místo. „Jsou to velcí chlapi a já na ten spurt úplně nejsem,“ přiznal domácí závodník. Už jsem neměl moc sil, takže jsem věděl, že je to špatné. Déšť mi taky nevadil, ale pak už byla docela zima, kolem 10 stupňů.“

Se ztrátou tří minut dojel na šestém místě další z juniorů Tomáš Mikyska. Michal Krčmář finišoval jako osmý, za ním jako devátý Milan Žemlička. Pád potkal patnáctého Ondřeje Moravce. „Už druhý tento týden, spadl jsem totiž i v Novém Městě. Nebylo to příjemné, mám naražený zadek a malíček. A tohle už je druhý strup,“ ukazoval na zaschlou krev na své levé noze.

V neděli už se Ondra usmíval

Neděle

Díky studené frontě se v neděli závodilo v příjemných teplotách. Méně příjemné už bylo prudké stoupání z Karolinky na Kohútku. O jeho náročnosti svědčí fakt, že předjezdec, kterým byl servisman českého áčka Tomáš Schindler, během něj zavařil svou motorku.

Trenéři Aleš Ligaun a Ondřej Rybář si dali část trati na kole, aby mohli občerstvit své svěřence

Nejrychleji zvládl trať dlouhou 11 kilometrů slovenský běžec na lyžích Peter Mlynár, který o 21 sekund zdolal Jakuba Štvrteckého.

I když se mu ani ve druhém závodě nepodařilo obhájit vítězství, tak byl se svým výkonem poměrně spokojený. „Jsem rád, že jsem udržel laufaře v soupaži před začátkem stoupání. S tím jsem měl vždycky problémy. Peter byl ve stoupání hodně silný, je vidět, že tu klasiku jezdí. Snažil jsem se jet s ním, ale asi bych se zbytečně utavil a dopadlo by to hůř. Držel jsem si své tempo a snažil se ho vystupňovat.“

Jakub Štvrtecký měl kolem trati velkou podporu fanoušků

To se Štvrteckému povedlo, ovládl prémii na závěrečných 800 metrech „Vyhrál jsem dámský nátělník velikosti S. Přítelkyně má radost,“ smál se jednadvacetiletý biatlonista.

O třetí místo svedli velký souboj Adam Václavík a Mikuláš Karlík. O pár centimetrů lepší byl prvně jmenovaný. „Píchal jsem, co to šlo. O prsa asijské ženy jsem asi vyhrál, ale kdybych mohl rozhodnout, tak bych dal remízu,“ říkal v cíli dobře naladěný Václavík a už trochu seriózněji dodal: „Nevěděl jsem, co čekat. Minulý týden jsem měl menší virózu, tak jsem nečekal zázraky. S bednou jsem spokojený.“

Centimetry hrály ve prospěch Adama Václavíka

Spokojený mohl být i Karlík, který po dvou závodech vede celý seriál „Dneska to bolelo. Hlavně dole, jak se to narovnalo, tak mě začala trochu brát záda ze včera. Ztratil jsem Adama, pak se mi ho podařilo dojet, ale v cíli mi zase cuknul. Trošku mě to naštvalo, finiš jsem protaktizoval. Ale celkově dobré.“

Doplnění energie po náročném závodě

Dobře si opět vedli pátý Tomáš Mikyska a šestý Tomáš Krupčík. V první desítce dále nechyběli sedmý Michal Krčmář, devátý Vítězslav Hornig a desátý Ondřej Moravec.

Ondřej Moravec finišuje souběžně s Michaelem Málkem, vítězem závodu chlapců na 4 kilometry.

Hned po vyhlášení vítězů odjeli biatlonisté zpět do Nového Města na Moravě, kde je čeká druhý týden soustředění.

Výsledky sobotního závodu
Výsledky nedělního závodu

Karel Halberštádt