Pomalý sníh, ale rychlé české biatlonistky. Davidová byla na úvod sezóny v Idre třetí, Charvátová sedmá

14. listopadu, 2020

Skvělými běžeckými výkony se na úvod sezóny prezentovaly Markéta Davidová a Lucie Charvátová. Davidová skončila i přes dvě chyby v testovacím sprintu ve švédském Idre třetí, Charvátová sedmá.

Nejrychlejší běh? Nebylo to špatné

České biatlonistky se do sobotního sprintu pustily s chutí. Před první střelbou vedla Markéta Davidová před Lucií Charvátovou, až za nimi byla švédská elita. „Egil nám říkal, ať jedeme od začátku na maximum a nešetříme se. Úplně jsme neřešily, jak dopadneme, spíš jsme chtěly vyzkoušet závodní tempo a střelbu v zátěži,“ vysvětlovala Davidová.

Třiadvacetiletá závodnice minula na ležce i na stojce jeden terč. Potěšilo ji, že střílela za solidních 30 a 28 sekund. „To není špatné. Jen mě mrzí jedna rána vleže. Divně jsem na ni čekala a pak jsem ji netrefila. Bylo to zbytečné, kdybych pokračovala v normálním rytmu, tak by možná padla.“

Davidová byla na trati ze všech nejrychlejší a díky tomu jí v cíli patřilo třetí místo. Na bezchybnou Hannu Öbergovou ztratila 35 sekund, na Johannu Skottheimovou 17 sekund.

„Nebylo to úplně špatné na to, že šlo o první závod. Ale podmínky na trati byly nejhorší za tu dobu, co tu jsme. Sníh byl fakt pomalý a bořil se. O to víc, že už před námi jeli kluci,“ komentovala Davidová svůj běh.

Nejrychlejší běžkyně dnešního závodu

Výprask od Švédek se nekonal

Lucie Charvátová prozradila další trenérovy předzávodní pokyny. „Egil nám připomínal, ať se neděsíme, až nám Švédky dají totálně na zadek. Lyžují už měsíc a jsou to pro ně nominační závody. Proto jsem ráda, že jsme s nimi držely tempo. Neměla jsem žádné ambice, závod jsem brala jako dobrý trénink. Letní příprava nás evidentně posunula dobrým směrem.“

I přes tři chyby na střelnici se dokázala Charvátová díky skvělému běhu propracovat na sedmou příčku. Za vítěznou Öbergovou zaostala o minutu a 24 sekund.

„Celou dobu jsme lyžovali ve slušných podmínkách, ale přes noc pršelo, oteplilo se a sníh byl hluboký. Ze začátku to odsýpalo, ale ke konci to bylo strašně těžké. Nečekala jsem, že to bude takhle bolet,“ přiznala po závodě sedmadvacetiletá biatlonistka z Vrchlabí.

Litovala dvou chyb na stojce. „Lehce foukalo a honila se tu mlha, ale dalo se v klidu odstřílet. Stojku jsem začala dobře, ale pak jsem to strhla. Koukala jsem kolem sebe, špatně se koncentrovala. Byla to moje blbost. Střílím tu jinak docela slušně. V tréninkovém závodě, co jsme jely středu, jsem na čtyřech položkách střílela za tři.“

I Lucka byla hodně rychlá

Biatlonový debut švédské běžkyně

Hlavní událostí dnešního dne v Idre byl biatlonový debut olympijské vítězky v běhu na lyžích Stiny Nilssonové. „Všechny tu teď spíš zajímaly její výkony než výsledky samotného závodu,“ smála se po závodě Charvátová, která sama přecházela od běhu na lyžích k biatlonu.

Švédka debut zvládla na výbornou, se třemi chybami dojela jedenáctá „Říkala jsem si, že při prvním biatlonovém vystřelení se většinou trefíš. Ze své zkušenosti vím, že sice vylétneš nahoru, ale pak je těžké se tam udržet. Začneš o střelbě víc přemýšlet a tím spíš padáš. Po prvním závodě se určitě nedá usuzovat, jestli bude dobrou střelkyní nebo ne,“ myslí si Charvátová.

Třetí nejlepší Českou v závodě byla Eliška Teplá. Věkem ještě juniorka minula jediný terč a skončila 20. Porazila tak 23. Evu Puskarčíkovou, která střílela za 1+3.

Eliška Teplá se statečně prala se staršími soupeřkami

V neděli jsou na programu v Idre zkrácené vytrvalostní závody. „Mám trošku obavy před zítřkem. Je tu trochu delší okruh, než normálně bývá. A dnešní závod vzal dost sil,“ doplňuje Lucie Charvátová.

Jak závod mužů (9:20), tak závod (11:30) můžete sledovat na webu švédské televize SVT.

Výsledky sprintu žen

Karel Halberštádt
Foto: Jiří V. Novotný