Do úvodních závodů s knírem. Čeští biatlonisté drží Movember

20. listopadu, 2020

Až uvidíte na startu závodů Světového poháru v Kontiolahti české biatlonisty s výraznými kníry, nelekněte se. Už tradičně se totiž připojili k mezinárodní akci Movember.

„Movember držíme s kluky asi třetím rokem. Hecujeme se tím. Ale neplánuju, že bych knír nosil dál,“ směje se Ondřej Moravec.

„Jedeme tady takovou kníračskou ligu. Uděláme si ze sebe legraci a zároveň podpoříme dobrou věc,“ připomíná Milan Žemlička význam Movemberu.

Žemla má prvotřídní vousy

Název charitativní akce vznikl spojením slov moustache (knír) a november (listopad). Muži si během listopadu nechávají narůst knír, čímž upozorňují na mužské nemoci, jako jsou například rakovina prostaty či rakovina varlat.

Celoročně drží Movember Tomáš Krupčík, další čeští reprezentanti nosí knír až v listopadu. S výjimkou Jakuba Štvrteckého.

Kníračskou ligu vede Křupas

„Čtvrtek se o něco pokouší, ale roste mu tam jen pár chlupů ve dvou řadách, tak si z něj trochu utahujeme,“ směje se Moravec.

Toho si naopak dobírá Žemlička. „Čím jsem starší, tím je knír víc vidět. Naštěstí mám víc vousů než třeba Ondra po dvou dětech.“

„No, mám blonďaté vousy, tak nejsou tak výrazné,“ namítá Moravec. „Loni jsme je barvili na společenský večer, teď to asi nebudeme tak hrotit. Na druhou stranu mi přijde, že mám letos větší knír. Jsem o rok starší a zkušenější, takže mi i vousy rostou víc.“

O knír se snaží i Bimbo

Fanoušci se můžou těšit, že uvidí kníraté reprezentanty i během úvodních dvou závodů Světového poháru, které se jedou o posledním listopadovém víkendu.

Movember můžete podpořit knírem, pohybem nebo finančním příspěvkem. Více na www.movember.com


Karel Halberštádt
Foto: Jiří V. Novotný