S Jiřím Hamzou o generační výměně i dvou kolech Světového poháru v NMNM

26. listopadu, 2020

Postupně od olympijských her 2018 přichází to, co bylo nevyhnutelné. Generační výměna v české reprezentaci. Jak tento proces vnímá prezident Českého svazu biatlonu a I. viceprezident IBU Jiří Hamza? A co říká na pořádání dvou kol Světového poháru v NMNM během nastávající sezóny?

Trenérská změna

Generační výměna částečně souvisí i s trenérskou změnou u týmu mužů, který od léta vede Ondřej Rybář. “Ondrovo angažmá má dva důvody. První je lidský. Se Zdeňkem Vítkem jsme měli dohodu na dvě sezóny s tím, že chce poté věnovat více času rodině. Druhým rozměr je sportovní. Ondra je rozený vůdce, dobrý psycholog, má energii, a to jsou vlastnosti při generační výměně v týmu nepostradatelné,” podotýká prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Pozdrav z Kontiolahti. Tomáš Mikyska se připravuje na svoji premiéru ve Světovém poháru

Generace střídá generaci

V týmu se stabilizoval Jakub Štvrtecký (ročník 1998), už loni si Světový pohár vyzkoušel Vítězslav Hornig (1999). V Kontiolahti čeká premiéra ještě o rok mladšího Tomáše Mikysku… “Věřím, že mladí se budou prosazovat. Mužský a juniorský tým trénovaly pod vedením Ondry a Michaela Málka dohromady. Kluci mají společný základ, a jak už v předchozích letech mladí ukázali na mistrovství světa dorostu a juniorů, i velkou perspektivu.”

Vedle výše jmenovaných se do týmu též tlačí Mikuláš Karlík (1999) nebo Jonáš Mareček (2001), trojnásobný medailista z MSD Ondřej Mánek (2001) nebo Luděk Abrahám (2002). “Současná generace juniorů, mi trochu připomíná partu kolem Michala Šlesingra, Jardy Soukupa a Ondřeje Moravce.”

Ondřej Moravec. Legenda stále v akci!

Předávání zkušeností

A právě Ondřej Moravec je “posledním mohykánem” předchozí éry. Michal Šlesingr zamával závodům na jaře 2020 v NMNM. “Jsem velmi rád, že je Ondra zdravý a jeho kariéra i v šestatřiceti letech pokračuje. On je opravdu velkým profíkem, přemýšlí o každém svém kroku, o každém detailu. Čekám od něho, vedle kvalitních výsledků, i předávání zkušeností mladým klukům. A věřím, že v tom se k němu přidá i Michal Krčmář.”

Ženské opory

V týmu žen, který do třetí sezóny povede norský odborník Egil Gjelland, už nenajdeme po 11 sezonách jméno Veroniky Vítkové. Rodačku z Jilemnice čekají mateřské povinnosti. Ženy se tak budou opírat zejména o výkony Markéty Davidové. “Jsem přesvědčený, že v jejich silách a dovednostech je bojovat pravidelně o Top Ten. Současně jsem zvědavý na další sportovní vývoj Lucie Charvátové. Pod Egilem udělala velký pokrok, vybojovala medaili na MS… Přeji si a doufám, že svoji výkonnost stabilizuje. To samé platí o Evě Puskarčíkové. Má už hodně zkušeností, poznala, jaké je to závodit s nejlepšími. Jde jen o to, aby se nebála pořádně ´zmáčknout´!”

Tereza Voborníková si vyzkoušela SP už před rokem. Na konci minulé sezóny se pak prezentovala dvěma čtvrtými místy na MEJ v Hochfilzenu

Kdo se ještě přidá?

Z týmu juniorek se jako nejperspektivnější jeví Tereza Voborníková (2000). “Podle mě by Světový pohár mohla jezdit pravidelně. Ostatní děvčata ještě potřebují čas, ale věřím, že v budoucnu Tereza Vinklárková (1998), Eliška Teplá (1999), která je nyní ve Finsku, a další tým žen doplní.”

Cíl? NMNM 2024!

Probíhající generační výměna má svůj horizont. “Naším cílem je, aby oba týmy byly kvalitně připravené na světový šampionát v Novém Městě na Moravě 2024,” zdůrazňuje Jiří Hamza.

Vysočina Arena bude v březnu 2021 hostit dvě kola SP a v roce 2024 světový šampionát!

Dvakrát do Vysočina Areny

A je to Vysočina Arena, která v první polovině března přivítá hned dvě kola Světového poháru. “De facto Mezinárodní olympijský výbor zrušil veškerá klaní v dějišti Zimních olympijských her 2022 Pekingu. A na nás bylo, abychom tuto situaci pomohli řešit v rámci Mezinárodní biatlonové unie. Proto jsme IBU nabídli svoje kapacity a síly. Jsem přesvědčený, že budeme dobře nachystaní, byť tu stále máme několik neznámých, jako je vývoj kolem nemoci Covid-19 a účast fanoušků, nebo počasí a s ním související sněhové podmínky.”

Upozornění: prodej lístků do Vysočina Areny na SP 2021 byl pozastaven

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík a Jiří Novotný