Ve finském Kontiolahti odstartuje biatlonová sezóna 2020/21

26. listopadu, 2020

Už jen necelých 48 hodin zbývá do startu biatlonové sezóny 2020/21. Ve finském Kontiolahti je na programu zahájení Světového poháru. V sobotu v 11:00 hodin se muži vydají na trať 20 km dlouhého vytrvalostního závody, ženy mají před sebou od 14:20 hodin porci 15 km a čtyř střeleckých položek… Vrcholem sezóny, jejíž kalendář reaguje na šíření nemoci Covid-19, bude Mistrovství světa ve slovinské Pokljuce 9. – 21. února 2021, na které bezprostředně naváží dvě kola Světového poháru v Novém Městě na Moravě 1. – 14. března 2021.

S čím a s kým vstupuje do sezóny českým tým?

Probíhá jeho generační výměna. V posledních dvou třech letech ukončily kariéru hvězdy minulých let Gabriela Koukalová, Veronika Vítková, Jitka Landová, Jaroslav Soukup nebo Michal Šlesingr. Cestu do reprezentace si tak hledají nové, mladé tváře.

U týmu mužů je novým trenérem Ondřej Rybář, který současně plní roli sportovního ředitele Českého svazu biatlonu. “Ondrovo angažmá má dva důvody. První je lidský. Se Zdeňkem Vítkem jsme měli dohodu na dvě sezóny s tím, že chce poté věnovat více času rodině. Druhým rozměr je sportovní. Ondra je rozený vůdce, dobrý psycholog, má energii, a to jsou vlastnosti při generační výměně v týmu nepostradatelné,” podotýká prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Jiří Hamza, prezident ČSB a I. viceprezident IBU


ROZHOVOR S JIŘÍM HAMZOU

Generační výměna je zřejmá i ze složení týmu v Kontiolahti.
Ženy: Markéta Davidová (1997), Lucie Charvátová (1993), Jessica Jislová (1994), Eva Puskarčíková (1991), Eliška Teplá (jun., 1999), Tereza Voborníková (jun., 2000)

Muži: Michal Krčmář (1991), Tomáš Krupčík (1988), Tomáš Mikyska (jun., 2000), Ondřej Moravec (1984), Jakub Štvrtecký (1998), Adam Václavík (1994)

Ondřej Rybář během letní přípravy

Ambice české reprezentace

Sportovní ředitel Českého svazu biatlonu a trenér mužů Ondřej Rybář k tomu říká: “Je třeba rozlišit sny, cíle a přání. Sny se neprozrazují a cíle ve smyslu konkrétních umístění si nedáváme. Mým přáním je, aby česká vlajka vždy visela co nejvíce v popředí, abychom byli konkurenceschopní a aby si každý jednotlivý sportovec mohl v cíli závodu vždy říci, že ze sebe vydal maximum.”

Egil Gjelland, který povede české ženy do třetí sezóny, dodává: “Připravovali jsme se s tím, že chceme podávat co nejlepší výsledky. Z holek mám dobrý pocit a jsem přesvědčený, že tým udělá další krok vpřed.”

Egil Gjelland v akci

ROZHOVOR S TRENÉRY

Smíšené pocity i splněný plán

Minulou zimu byli na MS v Anterselvě členy bronzového českého mixu a po celou sezónu Světového oporami svých týmů. Markéta Davidová obsadila v konečné klasifikaci SP 14. místo, Michala Krčmář skončil 21. v pořadí.

“Měla jsem asi jen jeden kratší výpadek po závodech na kolečkových lyžích v Německu, ale jinak jsem zvládla všechno podle tréninkového plánu,” říká Markéta Davidová. “Hlavně chci zrychlit střelbu a stabilizovat výkony. Před startem sezóny mám trochu smíšené pocity. Těším se a zárověň i trochu bojím. Říkám si: Udělali jsme dost práce a bude to na světovou konkurenci stačit?”

Markétě Davidové se dařilo už před dvěma týdny při mezinárodních závodech ve švédském Idre

Michal Krčmář už není “tím nadějným závodníkem”, ale borcem, který společně s Ondřejem Moravcem začíná předávat zkušenosti mladé generaci. “Kluci nám pěkně šlapou na paty, a to je pro atmosféru i výkonnost týmu jen dobře.” Sám za sebe je rád, že v průběhu celé letní přípravy zůstal zdravý. “Tréninkový plán jsem splnil do puntíku, proto chci odcházet z co nejvíce závodů spokojený sám se sebou… A to by určitě znamenalo i dobrý výsledek.”

ROZHOVOR S MARKÉTOU DAVIDOVOU A MICHALEM KRČMÁŘEM

Trefa pro Leontinku

Celá sezóna SP a MS bude mít v podání českého týmu i silný charitativní podtext. Náš generální partner startuje projekt na pomoc nevidomým dětem “Trefa pro Leontinku“. Princip je velice jednoduchý: za každý sestřelený terč českými biatlonisty v sezóně 2020/21 v rámci závodů seriálu Světového poháru a během Mistrovství světa 2021 v Pokljuce poputuje 500 Kč na účet Nadace Leontinka.

Kolik terčů sestřelí v sezóně 2020/2021 Michal Krčmář?

VÍCE O PROJEKTU TREFA PRO LEONTINKU

Navíc už dlouhé roky je česká reprezentace partnerem Registru dárců krvetvorných buňek IKEM. “Naší snahou je podporovat myšlenku dárcovství kostní dřeně a pomoci tak k záchraně lidských životů,” vysvětluje sportovní ředitel ČSB Ondřej Rybář.

Dvě kola Světového poháru v NMNM

Počátkem března zamíří biatlonová elita do České republiky. Avšak organizační výbor Světového poháru v Novém Městě na Moravě aktuálně pozastavil prodej lístků do Vysočina Areny. Důvodem je čerstvá změna v kalendáři Mezinárodní biatlonové unie pro sezónu 2020/2021. Nové Město totiž bude vedle plánovaného VIII. kola SP hostit i kolo VII. původně zamýšlené jako předolympijský test v Pekingu.

Současně je nutné upozornit, že jediným oficiálním distributorem vstupenek je společnost TicketLIVE. Překupníci (např. global-tickets.com) však nadále nabízejí vstupenky, aniž by mohli garantovat jejich platnost.

Jakmile se situace vyjasní budeme veřejnost informovat na webových stránkách biatlon.cz a biathlonnmnm.cz.

Dočká se Vysočina Arena opět zaplněných tribun?

PRODEJ VSTUPENEK DO VYSOČINA ARENY

A co dále?

ROZHOVOR S ONDŘEJEM MORAVCEM

ROZHOVOR S EVOU PUSKARČÍKOVOU

Sledujte zpravodajství a další novinky na webu: BIATLON.CZ

Eva Puskarčíková a její úsměv na startu sezóny. Evo, ať vydrží až do Osla!

Program SP 2020/21

  1. – 6. 12. 2020, zahájení a I. kolo, Kontiolahti/Finsko

7. – 20. 12. 2020, II. a III. kolo, Hochfilzen/Rakousko

4. 1. – 17. 1. 2021, IV. – V. kolo, Oberhof/Německo

18. – 24. 1. 2021, VI. kolo, Anterselva/Itálie

  1. – 14. 3. 2021, VII. – VIII. kolo, Nové Město n. M./Česko

16. – 21. 3. 2021, IX. kolo, Oslo/Norsko

MS 2021

  1. – 21. 2., Pokljuka/Slovinsko

KOMPLEXNÍ PŘEHLED MEZINÁRODNÍ SEZONY

Tomáš Hermann, Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík, Jiří Novotný