Jak sněhová kalamita vyhnala juniorské výběry z Rakouska do Slovinska

23. prosince, 2020

Během tří dnů nasněžily v Obertilliachu tři metry sněhu. Kalamitu ve východním Tyrolsku prožily i české juniorské výběry. Tréninkové útočiště nakonec našly ve slovinské Pokljuce. Proč?

„Věděli jsem, že v Obertilliachu bude chumelit, ale tolik?!,“ podivuje se až dodnes Aleš Lejsek, trenér juniorek. „Nikdo z nás něco takového ještě nezažil, každý den napadl jeden metr sněhu,“ doplňuje jej kouč juniorů Michael Málek.

Bez proudu, ale s lavinami

Nejenže trénink byl téměř vyloučen, ve výšce 1450 m nad mořem trpěla především infrastruktura malé horské vesnice. „Celá oblast byla odříznutá od světa. Silnice byla neprůjezdná, elektřina nefungovala,“ přibližuje podmínky Aleš Lejsek a Michael Málek plynule pokračuje: „Padaly laviny a pod tíhou sněhu i stromy v lese. Bylo to nebezpečné.“

Místní museli nejprve obnovit chod vesnice. „Sport šel logicky stranou, vždyť i naši kluci byli ve svém apartmánu bez elektřiny a tepla,“ upozorňuje trenér Málek.  Po pěti dnech se Češi rozhodli Obertilliach opustit. „Střelnice měla být upravená až za další týden, a to jsme z pohledu přípravy nechtěli riskovat,“ vysvětluje Michael Málek, který o pomoc požádal sportovního ředitele Ondřeje Rybáře.

Modrobílá tma v Obertilliachu…

Pomoc sportovního ředitele

„Ondra nám domluvil ubytování a trénink na Pokljuce,“ připomínají s povděkem oba trenéři. Slovinské řešení se ukázalo jako výborný nápad. Pokljuka leží jen necelých dvě stě kilometru od Obertilliachu a sněhu tam mají také dostatek. I pobyt v Rakousku však měl svůj význam. „Sportovci se alespoň aklimatizovali na vysokou nadmořskou výšku,“ dodává Aleš Lejsek.

Konečně (tréninkové) závody

Po sněhové komplikaci čekal na sportovce tvrdý tréninkový dril doplněný několika závody. „Na Pokljuce se připravovaly i slovinské výběry, a tak jsme toho trochu využili. Stále totiž platí, že závod je nejlepším tréninkem, protože v jiném módu pracuje i hlava,“ říká Michael Málek. „Zvláště, pokud nám zrušili IBU Junior Cup.“ Junioři závodili třikrát, juniorky dvakrát.

Trénink na Pokljuce

„Mě ohromně potěšila Tereza Jandová, která je juniorkou prvním rokem, ale hned byla konkurenceschopná. Radost mám také z výkonů Terezy Vinklárkové, které, byť už je prvním rokem ženou, se stále připravuje s naší skupinou,“ vyzdvihuje dvě svěřenkyně Aleš Lejsek. A kdo potěšil Michaela Málka? „Dva ze tří závodů vyhrál Vítězslav Hornig, jednou byl nejlepší Jonáš Mareček, ale třeba se neztratil ani dorostenec Luděk Abrahám.“

Ve výhledu IBU Cup

Oba juniorské výběry jsou od noci z pondělka na úterý opět v Česku. „Všichni mají trochu volna, trochu individuálních tréninků, mohou si dát kapra, ale 27. prosince se opět vracíme do Slovinska,“ usmívá se Aleš Lejsek. Na Pokljuce zůstanou juniorky a junioři až do 8. ledna 2021. „A pak už se snad s nominovanými závodníky přemístíme do německého Arberu na úvodní kolo IBU Cupu,“ přeje si Michael Málek. Pokud Covid-19 dovolí, začne reprezentační záloze sezóna 14. ledna. Na start se v každé kategorii bude moci postavit až sedm českých reprezentantů.

…a po týdnu se vyčasilo i v Obertilliachu

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík, Milan Žemlička, Jakub Hermann