Světový pohár v Anterselvě 2021 – předzávodní přehled

20. ledna, 2021

Čeští biatlonisté se vrací na místo, kde před rokem na mistrovství světa získali dvě bronzové medaile. Nebude u toho finišman smíšené štafety Michal Krčmář, který se zotavuje z prodělaného covidu-19. V italské Anterselvě už se naopak představí dva navrátilci z karantény.

Novinky z Anterselvy

Ondřej Moravec a Jakub Štvrtecký využili toho, že v neděli v Oberhofu nezávodili a už v sobotu se přesunuli do Anterselvy. Získali tak víc času na aklimatizaci ve velké nadmořské výšce. Ženy přejížděly v neděli po závodech, realizační tým v pondělí ráno.

Kuba už trénuje v Anterselvě od neděle

Mladé trio Mikuláš Karlík, Jonáš Mareček a Tereza Vinklárková odcestovalo do Arberu, kde dnes začíná další díl IBU Cupu.

Po vlastní ose v pondělí přicestoval do Anterselvy Tomáš Krupčík, kterému skončila desetidenní karanténa. Jak ji prožil, to se dozvíte tady.

Křupas přijel v dobré náladě

Podle plánu má v Anterselvě zastoupit Ondřeje Rybáře jeho asistent Aleš Ligaun. Toho ale ještě ve středu čeká test na covid-19, a tak ho na prvních trénincích zastoupil Zdeněk Vítek, který je opět součástí servisního týmu.

Češi bydlí stejně jako loni ve Sporthotelu Wildgall, ze kterého je to jen kilometr do areálu. Od hotelu do areálu je navíc upravená trať, takže se dá dojet i na lyžích.

Malá novinka na trati: Kopeček na výjezdu ze stadionu, pod kterým vede nový průchod pro závodníky

V úterý večer absolvoval český tým v Anterselvě první kolo testů na covid-19. Všichni byli negativní.

Na stadion můžou bohužel jen tito fanoušci

Podmínky v Anterselvě

Tréninky probíhaly za podmínek, které jsou pro Anterselvu typické. Svítilo slunce a trať byla přemrzlá, protože tu teplota klesala pod −10 stupňů.

S blížícími se závody se ale podmínky mají změnit. Ve čtvrtek odpoledne a pak celý pátek by podle předpovědi mělo sněžit. Mohlo by spadnout až 20 centimetrů sněhu, což přidělá starosti organizátorům i servismanům.

Množství sněhu je v pořádku

Slovo trenérů

Aleš Ligaun: „Křupas a Žemla přijeli z Oberhofu domů a byli v izolaci. Po pár dnech jsme jim udělali antigenní testy. Křupas už měl i negativní PCR test a v pondělí přijel do Anterselvy. Žemlu to čeká ve středu. Když bude negativní, tak taky přijede. Oba se i v karanténě bezpečnou formou zapojovali do tréninku. Připravovali se v našem uzavřeném areálu v Břízkách. Uvidíme, jak zapůsobí závodní pauza, kterou měl Křupas o něco delší. Myslím si, že je připravený a bude rád, že zase závodí. Neprodělal nemoc, neměl výraznou tréninkovou pauzu, takže by to mohlo být v pohodě. Možná bude mít o to větší chuť do závodů.

V této sezóně se jely tři štafety a pokaždé v ní startoval někdo z mladých. Mikys se neztratil, spíš naopak. Ukázal, že na to má. Je to takové to dravé mládí, které potřebujeme. To platí i pro Jonyho a Karlose. Získali super zkušenosti. Zvlášť ve štafetách na ně byl ještě větší tlak, nebyli zodpovědní jen za svůj výkon. Běžecky zatím ztrácí, ale to je pochopitelné. Jsou to mladí kluci a mají dost času. Smutné je jen to, že se v této sezóně na závody kvalifikujete negativními testy.

Je super, že už se rozjel paralelně se Světovým pohárem i IBU Cup a bude víc závodů. Bimbo se dostává z covidu, končí nám karantény. Jsme stále ve složité situaci, ale snad už je to nejhorší za námi.“

Na střelnici v Anterselvě zatím úřadoval Zdeněk Vítek

Egil Gjelland: „Makula podává stabilně dobré výsledky. Biatlon je tvrdý v tom, že když uděláte malou chybu, tak jste prostě pod pódiem. Makula je opravdu blízko těm nejlepším, má motivaci a tvrdě pracuje na tom, aby se dostala na úplnou špičku.

V případě Lucky je potřeba opravdu tvrdě pracovat a střílet, kdykoliv to bude možné. Když investuje čas do střelby, tak se jí to vrátí. Musí se soustředit na svou práci. Může být opravdu dobrou biatlonistkou, protože je rychlá. Víme, že když se trefí, může bojovat o nejvyšší příčky. O ty by mohla bojovat pořád, kdyby střílela stabilně. Na téhle úrovni je potřeba střílet za nula, maximálně za jedna.

U Jess je to trochu nahoru a dolů. Ve štafetách je na ni spoleh, na střelnici si vede dobře. V Oberhofu neměla tolik šancí si zazávodit. Pracuje dobře a vidíme u ní progres. Musí věřit ve své schopnosti. Když může zajet dobře ve štafetě, tak je toho schopná i mezi jednotlivci.

Jess si zatrénovala na zamrzlém jezeru v Anterselvě

Teď by mohlo být výhodou, že Eva strávila přes Vánoce nějaký čas ve vyšších polohách. Je ale trochu ošidné, když jste ve výšce, pak dole a následně se zase vrátíte do výšky. Každopádně se aklimatizuje velmi rychle. V Oberhofu jsme viděli, že udělala spoustu věcí dobře, ale že má před sebou také hodně výzev. V Oberhofu jsou prudké výjezdy a pak sjezdy. V nich Eva zbytečně ztrácí čas. Když se podíváte na analýzu štafety, tak v ní neběžela tak špatně.

Máme před sebou hodně práce a těšíme se na závody v Anterselvě a na světový šampionát.“

Porada trenérů žen

Očima závodníků

Ondřej Moravec: „Vytrvalostní závod na úvod asi lehký nebude, ale jak se říká: Nejhorší je smrt z vystrašení. Určitě se toho závodu nebojím. Už jsem tu pár dvacek jel. Lehké nejsou, ale připravit se na to rozhodně dá. Přijeli jsme sem dřív než normálně, což by nám mohlo pomoct. Není tu jednoduchý příjezd na střelnici, ale odjel jsem tu spoustu závodů, takže bych měl vědět, jak to udělat.

Jsou lidé, kteří dokážou úspěšnost střelby stabilně držet vysoko. U mě je to ale propojené s během. Když na tom nejsem fyzicky top, tak se to projeví i při střelbě. Na trénincích nemám problém, tam střílím svůj hodně vysoký standard. Trénink ale není závod. Nemyslím si, že bych dělal něco jinak nebo střelba byla špatná.

Před mistrovstvím světa jsme tu měli přípravu, teď jsme tu krátkodobě. Nebude to lehké, ale věřím v to, že se dokážu na závody dobře připravit. Jede se tu masák, což je můj cíl. Je nesmysl se na to extrémně upínat. Musím jít do závodu s tím, že chci podat co nejlepší výkon a pak nám sečtou výsledky. Buď to stačit bude, nebo nebude.“

Ondra ve žlutém

Lucie Charvátová: „Druhý týden v Oberhofu pro mě byl více méně pozitivní. Viděla jsem, že by se to mohlo vrátit do mého normálu. Samozřejmě nikdy nebudu 100% střelec, ale musím mít na střelbu svůj klid a musím to být já. To znamená, že si na to musím přijít sama. To se mi bohužel nepotvrdilo na prvním tréninku v Anterselvě. Zase jsem se střelbou bojovala, ale nechci se nechat rozhodit negativními myšlenkami. Mám takové smíšené pocity.

Tratě tu jsou za mě skvělé, zatím tu bylo i krásné počasí. Trať je promrzlá, střelnice klidná. Mám na Anterselvu krásné vzpomínky, až mám trochu obavy, abych kvůli tomu nebyla přemotivovaná. Chci k závodům přistoupit velmi zodpovědně a opatrně, protože vím, jak je pro sportovce těžké, když si myslí, že je někde něco jednodušší a že by mu to mohlo jít líp.

Vůbec netuším, jak mohl ten rok tak rychle utéct. Připadá mi, že je to tak minulý týden, co jsme odjeli z mistrovství světa. Tady se nic nezměnilo a já mám pořád v hlavě myšlenku, jak to tady mám ráda. Je tu pěkně, dobře se mi tu žije a jí a celkově mi nic nechybí. Doufám, že mi pozitivní nálada vydrží.“

Po roce na místě činu

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Anterselvě

Muži

  • Tomáš Krupčík (18. místo, stíhací závod 2019)
  • Ondřej Moravec (10. místo, sprint 2015 a 2018
  • Jakub Štvrtecký (47. místo, sprint 2020)
  • Milan Žemlička (premiéra)

Ženy

  • Markéta Davidová (1. místo, sprint 2019)
  • Lucie Charvátová (3. místo, sprint 2020)
  • Jessica Jislová (15. místo, sprint 2018)
  • Eva Puskarčíková (10. místo, vytrvalostní závod 2020)
Evča s Makulou na úterním tréninku

Program závodů

21. 1. – 14:15 – vytrvalostní závod žen
22. 1. – 13:15 – vytrvalostní závod mužů
23. 1. – 13:10 – hromadný start žen
23. 1. – 15:05 – štafeta mužů
24. 1. – 12:45 – štafeta žen
24. 1. – 15:05 – hromadný start mužů

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík