Juniorka Tereza Voborníková vybojovala na úvod OME 30. místo na 15 km

27. ledna, 2021

S jedinou výjimkou, která nese jméno Tereza Voborníková, mají za sebou české biatlonistky nevydařený vstup do Otevřeného mistrovství Evropy. V polských lázních Duszniki-Zdrój byl ve středu na programu vytrvalostní závod žen na 15 km. Juniorka Tereza Voborníková minula ve čtyřpoložkovém klání tři terče a vybojovala 30. místo. Ostatní najdeme až ve druhé polovině výsledkové listiny. Tereza Vinklárková obsadila 72. pozici, Natálie Jurčová skončila 86., Anna Tkadlecová 88., Eliška Teplá 102. a Tereza Jandová byla klasifikována na 109. příčce. V závodě startovalo 119 biatlonistek.

K velké domácí radosti vyhrála Monika Hojniszová-Staregová, když až v závěrečném okruhu předběhla bezchybně střílející Anastasiji Merkušinovou z Ukrajiny. Třetí skončila Ruska Larisa Kuklinová.

REPORT

Tereza Voborníková zvládla úvodní položku bezchybně a pak na každé další zastávce minula po jednom terči. Sečteno: tři chyby a 29. běžecký čas jí vynesly 30. příčku. Skvěle zvládla závěrečný okruh. V tomto úseku měla 20. běžecký čas a předstihla šest soupeřek.

Zklamání na střelnici zažily Tereza Vinklárková (5 chyb), která byla ještě v půlce závodu průběžně 38., i juniorky Eliška Teplá (7 chyb) a Tereza Jandová (6 chyb). Výkony Anny Tkadlecové a Natálie Jurčové byly zejména v běžecké části poznamenány dlouhodobými zdravotními výpadky před sezónou i v jejím průběhu. Pro Annu Tkadlecovou to byl vůbec první start během této zimy.

Na střelnici to trenéři chtěli vidět o poznání lepší…

POHLEDEM TRENÉRKY

KAMILA JIROUTEK RAJDLOVÁ

„Terka Voborníková má za sebou hodně slušný závod a nebyla daleko Top výsledku. Její výkon mě opravdu potěšil. Tereza Vinklárková není v optimální běžecké formě, což potvrdil i tento závod. Proto bylo zřejmé, že se potřebuje trefit. To se jí dařilo jen do polovinu závodu, pak k jedné chybě přidala další čtyři, a to je už prostě moc.

Juniorky Eliška Teplá a Tereza Jandová jsou tady zejména kvůli sbíraní zkušeností, přesto i ony umí zastřílet výrazně lépe… Výkony Natky Jurčové a Anči Tkadlecové poznamenal jejich zdravotní stav. Že závodit umí, ukazovaly obě před rokem v IBU Cupu nebo právě na Evropě. Teď mají do loňské formy zatím daleko.“

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Vytrvalostní závod na 15 km

Analýza vytrvalostního závodu na 15 km

Průběžné pořadí IBU Cupu

PŘÍŠTÍ ZÁVOD  

Na evropském šampionátu v Dusznikách-Zdróji je čtvrtek volným dnem. Závodní program bude pokračovat v pátek sprinty. Ženy se vydají na klasickou trať 7,5 km opět v 10:30 hodin.   

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík a Stančík/IBU