O nejlepší český výsledek ve vytrvalostních závodech OME se postaral Milan Žemlička

27. ledna, 2021

Pětadvacáté místo Milana Žemličky z vytrvalostního závodu mužů na 20 km je nejlepším českým výsledkem úvodního dne Otevřeného mistrovství Evropy v polském středisku Duszniki-Zdrój. Čtyřiadvacetiletý reprezentant minul pouze jeden terč v závěrečné položce. Tomáš Krupčík obsadil 66. pozici, Jonáš Mareček doběhl 78. a Mikuláš Karlík 103. v pořadí. Startovalo celkem 142 biatlonistů.

Zlatou medaili vybojoval zkušený Lotyš Andrejs Rastorgujevs, o stříbro a bronz se podělili Norové Erlend Bjoentegaard a Endre Stromsheim.   

REPORT

Milan Žemlička vstoupil do závodu rozvážně, ale bezchybná střelba jej postupně vynesla na dohled TopTen. Po druhé položce byl 16., po třetí mu patřila 17. pozice. Až chyba při závěrečné položce jej srazila do třetí desítky výsledkové listiny. I tak relativně slušný počin.

Tomáš Krupčík zatím není ve formě jako v roce 2018, kdy na této trati bral evropské stříbro. Dnes byl sice po úvodní položce 14., ale pak se už jen propadal, až se po čtyřech střeleckých chybách zastavil na 66. místě. Navíc mu ke konci ubývaly i síly. V posledním kole měl až 81. běžecký čas, celkově pak 56., á propos v Ridnaunu 2018 byl na trati sedmý nejrychlejší.

Tomáš Krupčík se dnes trápil na trati i na střelnici

Jonáš Mareček teprve před sezónou vyrostl z dorosteneckých plenek. Se svým prvním mužským vytrvalostním závodem na 20 km se vyrovnal se ctí. Minul tři terče (1-0-1-1) a cílem projel na 78. místě.

Stejně jako pro Tomáše Krupčíka, tak i pro Mikuláše Karlíka skončil závod zklamáním. Mikuláš byl z Čechů na trati nejrychlejší, nejrychleji i střílel, ale co je to platné, když minul hned osm terčů (2-3-3-0)! Věřme, že ve sprintu se ukáže v jiném – lepším – světle.

Jonáš Mareček si při své první dvacítce v životě počínal solidně

POHLEDEM TRENÉRA

MICHAEL MÁLEK

“Těžko se mi na na našem dnešním vystoupení hledají pozitiva. Vidím kvalitní střelbu Milana Žemličky, slušný výkon Jonáše Marečka při jeho první dvacítce v životě… A dál toho moc není. Úvodní položka Tomáše Krupčíka a poslední Mikuláše Karlíka? To na dobrý výsledek opravdu nestačí.

Určitě jsem čekal víc od kluků, kteří před týdnem závodili ve svěťáku. Tomáš i Milan tam bodovali. A tady? Milan je s odřenýma ušima pětadvacátý a Tomáš vyhoří na trati i na střelnici.

Taky Mikuláš opět nechal promluvit svoji hlavu a nikoliv dovednosti. Po dvou chybách na úvodní položce bych čekal větší koncentraci. No, a on místo toho přidá dvě trojky a vzpamatuje se, až když je závod v háji.

Když to řeknu z plna hrdla: dnes jsme se pouze zúčastnili.”

Dnešní střelecké vystoupení si Mikuláš Karlík za rámeček nedá…

Pohledem závodníka

MILAN ŽEMLIČKA

“Ale jo, je to dobrý výsledek a snad i po dobrém výkonu. Snažil jsem se jet hlavou, abych byl schopný co nejvíce nulovat. To se mi dařilo až do poslední položky. Tam už jsem cítil únavu a střelbu za jedna jsem bral všemi deseti. Mohlo to dopadnout taky hůř, protože ve formě se necítím. Asi bych zvládl být na trati i o trochu rychlejší, ale myslím si, že by to právě střelba hodně odnesla.”

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Vytrvalostní závod na 20 km

Analýza vytrvalostního závodu na 20 km

Průběžné pořadí IBU Cupu

PŘÍŠTÍ ZÁVOD  

Po dni volna ve čtvrtek se OME naplno rozjede znovu v pátek. První startující v kategorii mužů vyběhne do sprintu na 10 km ve 14:00 hodin. A chybět na startu nebude ani uzdravený Michal Krčmář!

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík