Proč se po Vysočina Areně proháněl unikátní prototyp BMW?

20. března, 2021

Na Světových pohárech je pravidelně k vidění prototyp automobilky BMW, která je titulárním partnerem elitního seriálu. Málokdy je ale k vidění to, co se odehrálo v Novém Městě na Moravě. Vůz BMW iX totiž projížděl přímo po trati.

BMW v této sezóně prezentuje na Světových pohárech nový, plně elektrický model BMW iX s dojezdem více než 600 km a rychlostí nabíjení 120 km/10 minut. Z 0 na 100 km/h auto zrychlí za méně než 5 sekund.

Na biatlonových závodech je vystavený unikátní prototyp. Na světě jsou jen dva a jeden právě objíždí všechny zastávky Světového poháru.

BMW iX v celé své kráse

„Pro každého partnera jsou na jednotlivých stadionech určena speciální místa, která se rotují. Auto proto stojí jednou na trati, jindy na stadionu nebo na střelnici,“ popisuje Otakar Binder, marketingový manažer Světového poháru v Novém Městě na Moravě. „Tím, že jsme měli dva Světové poháry za sebou, tak mělo být auto pokaždé na jiném místě. Proto jsme ho museli přestěhovat.“

Auto míří na svou novou pozici

Během prvního týdne bylo BMW iX vystavené u příjezdu na stadion. Druhý týden mělo být na střelnici, kde už bylo dopředu připravené pódium. Bylo tak třeba jen dostat auto z bodu A do bodu B.

Připravené pódium pro BMW

Přesun auta probíhal hned v pondělí po prvním závodním týdnu. Novoměstští organizátoři museli na poslední chvíli řešit, že nepřijede smluvený jeřáb. Náhradním řešením tak byla stará tatrovka, která působila v zajímavém kontrastu s nablýskaným bavorákem.

Česká tatrovka a německý bavorák

BMW muselo nejdřív přejet po trati od cílového velblouda až na začátek střelnice. „Sníh na stadionu byl tvrdý a auto je čisté. Není rozdíl, jestli po trati projíždí skútr nebo auto,“ vysvětluje Binder.

BMW iX v cílovém prostoru

Samotné zvednutí auta na připravené pódium proběhlo bez větších komplikací. „Akorát se ukázalo, že elektromobil je trošku těžší vzadu než vepředu, takže se nám ho nedařilo zvednout a převažovalo se dozadu. Nakonec se to ale podařilo,“ dodává Otakar Binder.

Tak proto je tak těžké

Vozidlo BMW iX je již k vidění i u partnera Českého svazu biatlonu, společnosti CarTec Group.

BMW iX v noci

Společnost CarTec Group zároveň poskytla svá auta organizačnímu výboru. Vozy značky BMW tak mohly mimo jiné využívat jednotlivé týmy pro přepravu z hotelu na stadion a zpět.

Vozový park na Světovém poháru v NMNM a vedle něj řidiči. Úplně vpravo Martin Moravec, dlouholetý šéf transportu na SP a shodou okolností švagr Ondřeje Moravce.

Ze stěhování BMW iX vzniklo i zajímavé video:

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík