Půlka dubna a čeští biatlonisté pořád lyžují. Letos je to naprostý unikát, říká Charvátová

16. dubna, 2021

Aprílové počasí letos dělá radost českých biatlonistům, kteří můžou i v půlce dubna doma lyžovat. Lucie Charvátová si pochvaluje podmínky v domovských Krkonoších a lyžuje se i na Moravě, jak nám potvrdil Jakub Štvrtecký.

V pondělí 22. března se čeští biatlonisté vrátili ze švédského Östersundu domů. I když sezóna skončila, tak lyže neodložili. V Česku byly dobré sněhové podmínky a sportovci se mohli takzvaně „dolyžovat“.

„Dokud se dá, tak je důležité lyžovat a mít z tréninku radost,“ říká trenér žen Egil Gjelland. A přesně podle jeho slov se řídí Lucie Charvátová. „Byla jsem dvakrát běhat a zjistila jsem, že je to strašně náročné a bolestivé,“ směje se biatlonistka z Vrchlabí. „Proto jsem ráda, že můžu pořád lyžovat. I loni jsem po sezóně ještě chodila na lyže.“

Takové sněhové podmínky, jako u nás panují nyní, Charvátová nepamatuje. „Možná někdy 10 let zpátky jsem koncem dubna začínala letní přípravu na lyžích. Ale letos je to naprostý unikát. Navíc pořád lyžujeme na krásném bílém sněhu.“

Jak říká Lucka: Unikátní sněhové podmínky

Lyžování si po skončení sezóny dosyta užívá i Jakub Štvrtecký. Na konci března inicioval stokilometrovou projížďku v Jizerských horách. Připojili se k němu Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska a Luděk Abrahám.

„Kluci se toho rychle chytili. Počkali jsme na hezké počasí, udělali svačinu a vyrazili. První padesátka byla super, protože jsme vyrazili ráno a sníh byl ještě zmrzlý. Druhá padesátka byla strašně pomalá, sníh nejel a ke konci už i síly ubývaly, ale zvládli jsme to a večer jsme si udělali hezký hlad,“ popisuje Štvrtecký nevšední zážitek.

Záznam na profilu Jakuba Štvrteckého na Stravě ukázal vzdálenost 100.87 km, tempo 3:51/km a celkový čas 6 h 29 m. Mimochodem, Lucie Charvátová najela o pár dní později 70.70 km v tempu 3:40/km a celkovém čase 4 h 18 m

Díky dobrým sněhovým podmínkám si Charvátová a Štvrtecký po sezóně mohli užít i oblíbené skialpy. „Minuly týden jsme byli na Mísečkách a tento týden jsme měli jet do Tater. Hlásili tam ale lavinovou výstrahu, tak jsme to raději posunuli a jedeme s kluky opět na Mísečky, kde je terén přeci jen mírumilovnější a nemůže se (snad) nic stát,“ povídá dvaadvacetiletý závodník z Velkých Karlovic.

„Není to ten pravý skialpinismus, ale dobře zapadá do dubnového plánu. Není potřeba se honit, spíš je to o tom být venku, na sněhu, aktivně se pohybovat. Pro mě jako milovnici našich hor je to i taková forma regenerace,“ pochvaluje si Lucie Charvátové, která se v tomto období snaží strávit aktivně 7 až 10 hodin týdně.

Lucie Charvátová zdolala i Sněžku

Doufá, že tréninkové hodiny bude ještě nějakou dobu střádat na sněhu. „Ráda bych se třeba i v květnu projela u nás na lyžích. Je trochu škoda, že Jizerky už přestali upravovat, protože je tam spousta sněhu. Nejsem takový milovník Jizerských hor, jsem zarputilý Krkonošák, ale letos jsem si to tam moc užila,“ přiznává Charvátová, která si ve čtvrtek vyzkoušela polskou stranu Jizerských hor. Tratě stále upravují také na Horních Mísečkách, kam to má česká reprezentantka z Vrchlabí kousek.

To Jakub Štvrtecký si může lyžování užít prakticky „za barákem“. „V Karlovicích už jsem dva týdny a za tu dobu to vypadá s lyžováním čím dál tím líp. Na to, co měl taťka uměle nasněžené, stále padá sníh, takže u nás půjde lyžovat asi až do června jako v Norsku,“ směje se Štvrtecký, jehož otec Roman vede ve Velkých Karlovicích biatlonový oddíl.

Sněhu je hodně: Vlevo Jizerky, vpravo Velké Karlovice

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Lucie Charvátová, Jakub Štvrtecký