Čeští servismani testují nové lyže na ledovci v Rakousku a chystají nákup méně škodlivých vosků

10. června, 2021

Přípravu na novou sezónu už zahájili i čeští servismani. Tento týden testují nové lyže na ledovci v Rakousku. Paralelně s tím také monitorují situaci kolem zákazu fluorových vosků.

Na ledovec s nejnovějšími lyžemi

Dvojice Vojtěch Prášil a Tomáš Schindler přijela do pohoří Dachstein v pondělí. Každé ráno po sedmé hodiny vyjíždí první lanovkou nahoru na Schladmingský ledovec, který se nachází zhruba ve 2600 metrech nad mořem.

„Testujeme nejnovější lyže pro nadcházející sezónu. Uděláme si přehled o jednotlivých sériích, zjistíme, které lyže jsou lepší a které horší, a roztřídíme je. Pak přijedeme v listopadu na sever a lyže už budeme znát. Znovu je otestujeme a dáme je sportovcům,“ vysvětluje Vojtěch Prášil model, který český tým rozjel před dvěma lety. Loni ale kvůli covidu Češi nové lyže předem otestovat nemohli. „To jsme pak na podzim převzali zabalené lyže, které jsme neznali,“ říká servisman, který zodpovídá za přípravu lyží ve Světovém poháru.

V úterý počasí moc nepřálo (na fotce Tomáš Schindler)

Do Rakouska měla česká dvojice vyrazit už před dvěma týdny, kvůli špatné předpovědi ale cestu odložila. Na ledovci totiž hodně sněžilo. Teď jsou podmínky úplně jiné. Dole pod ledovcem 25 stupňů, nahoře 12. „Ráno je ještě sníh přimrzlý, ale přes den měkký, bořivý a pomalý,“ popisuje Prášil.

Na ledovci testují také domácí Rakušané a němečtí servismani. Vedle nich tam trénují české běžkyně na lyžích, polská běžecká reprezentace s trenérem Lukášem Bauerem nebo litevští a estonští biatlonisté.

Ve středu už bylo azuro (na fotce Vojtěch Prášil)

Češi plánují na Dachsteinu zůstat do pátku. Na podzim se do Rakouska vrátí, aby vyzvedli materiál na novou sezónu. Mezitím budou testovat lyže i v lyžařském tunelu v Oberhofu. Stejně jako loni by měli do Německa vyrazit společně se servisním týmem běžců na lyžích.

Co znamená zákaz nejškodlivějších vosků?

Vedle výběru nových lyží zaměstnává české servismany i avizovaný zákaz fluorových vosků, který se zatím odkládá. Od nové sezóny ale budou na základě regulací EU zakázané všechny produkty, které obsahují škodlivý fluorokarbon C8.

Co to znamená v praxi, vysvětluje Vojtěch Prášil: „Čistější varianta C6 se používá od loňska. Moc jsme na tom nezávodili, protože jsme měli a pořád máme zásoby z minulých let. Tak z 90 % jsme v minulé sezóně používali prášky obsahující C8. Těch se teď budeme muset zbavit a nakoupit nové pro A tým, B tým i juniory.“

Nákupy nebudou nijak velké, protože na trhu není moc produktů s fluorokarbonem C6. „Vyrábí je jen pár firem v několika zemích, které můžou mít výhodu v tom, že budou mít něco svého. V samotných voscích, které se dají koupit, takový rozdíl nebude. Pak budou víc rozhodovat ruční struktury a lyže samotné,“ předpokládá Prášil a ještě doplňuje: „Lyže budou s novými vosky stále rychlé, což je dobrá zpráva pro sportovce.“

Karel Halberštádt
Foto: Tomáš Schindler, Vojtěch Prášil