Bystřice pod Hostýnem hostila Český pohár D+D a připravuje se na MČR žactva

28. června, 2021

Ani památky nebylo v Bystřici pod Hostýnem po zničených tratích z loňského deštivého června. Domácí pořadatelé odvedli velký kus práce a vrátili areál Bedlina zpět do formy! Úvodní díl Českého poháru 2021 v letním biatlonu dorostu a dospělých ve dnech 25. – 27. června navíc proběhl za teplého slunečného počasí. Vedle bodů do žebříčku ČP se v dorosteneckých a juniorských bojovalo také o reprezentační dres pro závody Olympijských nadějí a vysokoškoláci závodili o akademické tituly.

Michaela Mikešová z Halenkovic vyhrála závod s hromadným startem kategorie W16

Malé počty

Do Bystřice pod Hostýnem, kde byly na programu závody s hromadným startem a sprinty, si našlo cestu více než 260 závodníků! O 84 cenných kovů se podělilo celkem 29 klubů, a to včetně hostů ze Slovenska a Německa. Nejúspěšnějšími klubem se stalo Staré Město pod Landštejnem s medailovou bilancí (8-0-2), následované KB Trefou z Kosmonos (5-5-1) a Kapslovnou (5-0-1). Rozsáhlé medailové sbírky si z Bystřice odvezli také zástupci Břidličné (1-4-4) nebo Střelky Brno (1-3-4).

Dvě zlaté potěšily Anetu Novotnou (W17) ze Starého Města pod Landštejnem

Jury rozhodčích udělila během víkendu dvě diskvalifikace jednou za komunikaci v zóně klidu a druhou za běh po špatné trati. Nejčastěji pak řešila přirážky za neodběhnuté trestné kolo (1. kolo = 2 minuty) nebo odpočty časů za nezaviněné zdržení na střelnici.  

Dramatický souboj o stříbro v kategorii M17. Druhý skončil Tadeáš Franz (Střelka Brno), třetí nakonec doběhl Jan Repáň z Břidličné. V cíli už je Ondřej Poledník ze Starého Města p/L

Premianti

Po oba závodní dny nenašlo přemožitele těchto sedm sportovců: Aneta Novotná (W17), Veronika Novotná (JW) a Pavla Schorná (W) všechny ze Starého Města pod Landštejnem, dále Lenka Giovagnoni (W31) a Simona Elvy (W41) obě z pražské Kapslovny, student a servisman české reprezentace David Tolar (M) z SKP Kornspitz a nakonec ještě Ladislav Schejbal (M46) z KB Trefa.      

Michal Dobrovský z Blanska nenašel vyhrál závod s hromadným startem kategorie M19

Bystřické plány

Českým pohárem D+D letošní práce pro bystřické pořadatel nekončí. Areál Bedlina bude ve druhé polovině září hostit Mistrovství České republiky žactva. „Už jsme opravili most nad tratí i schody do prostoru startu a cíle. Nyní mám před sebou ještě další dva projekty, které chceme realizovat ještě do šampionátu,“ prozradil ředitel závodů Vojtěch Zicháček. A syn Michal, který při Českém poháru působil jak moderátor i zástupce ČSB, už jej konkrétně doplnil. „Dlouhodobě nás na Bedlině trápí nedostatek vody. S tím by nám měla pomoci dotace z programu Dešťovka. Současně máme rozpracovaný projekt na úpravu zázemí s novým bufetem, skladem a prostory pro posezení.“     

Stupně vítězek v kategorii dorostenek M19 (sprint) – zleva: 2. Eliška Zástavová (Jilemnice), 1. Tereza Schejbalová a 3. Anežka Hendrychová (obě KB Trefa)

Jaký je další program Českého poháru v letním biatlonu?

Žáci se sejdou ještě o prázdninách 20. – 22. 8. ve Vrchlabí.

Dorostenci a dospělí budou opět závodit 10. – 12. 9. v Jilemnici.

Mezi muži bylo pořadí stejné v hromadném závodě i sprintu. Uprostřed David Tolar (SKP Kornspitz), vlevo Marek Ohnoutka z Břidličné a vpravo Jiří Franz z Říčan

Tomáš Hermann