Jak se připravit na Peking? Čeští biatlonisté sbírají informace a chystají se na vysokohorská soustředění

05. července, 2021

Přesně za sedm měsíců zahájí biatlonisté smíšenou štafetou Zimní olympijské hry v Pekingu 2022. V areálu, který nikdo kromě domácích Číňanů nezná. Se sportovním ředitelem Ondřejem Rybářem jsme si popovídali o tom, jak se čeští reprezentanti připravují na vrchol čtyřletého snažení.

Bez olympijského testu

Rok před olympiádou se v dějišti her obvykle koná Světový pohár. Aby si mohli všichni vyzkoušet areál, ve kterém se budou rozdělovat olympijské medaile. Letos ale covid-19 biatlonisty do Číny nepustil.

„Získat informace je složitější než v minulosti. Tím, že si areál sami vyzkoušíte, získáte nejvíc poznatků. Natočíte si svá videa, zmapujete profil tratí a posbíráte data, se kterými můžete pracovat. Také se seznámíte se střelnicí, což je u biatlonu jedna ze základních věcí,“ říká sportovní ředitel a trenér mužů Ondřej Rybář.

Týmy tak musí sbírat informace jinde. „Nějaké informace přijdou oficiálně přes Mezinárodní olympijský výbor, nějaké zase od Mezinárodní biatlonové unie. To jsou informace, které dostanou všichni a pak je na nich, jak s nimi pracují. My se samozřejmě snažíme sami získat další poznatky a detaily,“ doplňuje Rybář.

Velmi vysoko položené středisko

V Číně se zatím moc závodů na mezinárodní úrovni nejelo. Samotný Ondřej Rybář se zúčastnil před 12 lety univerziády v Charbinu. „Byl jsem tam i během příprav, když se stavěly tratě. Dost tam foukalo a mrzlo. To můžeme očekávat i teď. Klimatické podmínky budou asi dost podobné.“

Olympijský areál, který se nachází zhruba 180 kilometrů severně od Pekingu, si ale zatím mohli vyzkoušet jen domácí biatlonisté. Proto se také trenér žen Egil Gjelland snažil něco zjistit od svého bývalého kolegy z norského týmu Oleho Einara Bjørndalena, který nyní působí jako hlavní trenér čínské reprezentace.

Skrytý agent ve službách českého biatlonu

Jednotlivé týmy si však své informace střeží. Obecně se počítá se zmíněným silným větrem a také s velkou nadmořskou výškou. IBU uvádí oficiální výšku 1665 metrů. To je ještě o něco výš než Anterselva.

„A je to také výš než v Soči. To se závodilo zhruba v 1500 metrech,“ upřesňuje Ondřej Rybář. „Nadmořská výška je jedním z faktorů, které můžou závody výrazně ovlivnit. Pracují s tím všechny týmy, i lyžaři a sdruženáři. Vidíme to, když zařizujeme soustředění. Vysoko položená střediska jsou narvaná.“

Čeští trenéři naplánovali první vysokohorská soustředění na červenec. Muži už v pondělí vyrazili do rakouského Ramsau, kde by si stejně jako loni chtěli zpestřit přípravu lyžováním na ledovci. Ženy odcestují 16. července do italského Livigna.

Takové podmínky měli čeští biatlonisté na ledovci v Rakousku loni

Časový posun

Dalším důležitým faktorem je časový posun. V Pekingu bude o sedm hodin víc než v Česku. Tady mají sportovci určitou výhodu. Podobný posun (osmihodinový) řešili už při minulé olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu.

„Všichni se snaží přijít na to, jak to udělat, aby sportovci byli co nejdřív připravení podávat špičkové výkony. Každý přitom reaguje na posun jinak. Po těch letech víme, jak jednotliví závodníci snášeli, když jsme letěli do Severní Ameriky nebo Jižní Koreje. Nebo třeba do Ruska. To byly menší posuny, ale i z nich se dají posbírat informace,“ vzpomíná Ondřej Rybář na pravidelné cesty na Sibiř.

Snad nebude v Číně takový mráz jako v Canmore

Podle zkušeného kouče je víc možností, jak pracovat s časovým posunem. „Buď se člověk snaží pracovat s biorytmy cíleně, nebo se snaží na tom místě být dřív, aby se aklimatizoval nejen na výšku, ale i na časový posun.“

Před minulou olympiádou zvolili Češi druhou variantu. „Strávili jsme závěrečnou přípravu v kazašském Almaty, které bylo na půli cesty. Pro závodníky to bylo pozvolnější a příjemnější.“ Výsledkem byly olympijské medaile Veroniky Vítkové a Michala Krčmáře.

I nyní budou chtít trenéři vymyslet co nejlepší variantu. Oproti roku 2018 to bude komplikovanější v tom, že mezi posledním závodem Světového poháru a prvním závodem pod pěti kruhy nebude 19 dní, ale jen 12.

Na sněhu v Česku už v listopadu?

Vítanou prověrkou v přípravě bude pro české biatlonisty mistrovství světa v biatlonu na kolečkových lyžích, které se uskuteční na konci srpna v Novém Městě na Moravě. Fanoušci budou mít vstup zdarma, další informace k šampionátu najdete v tomto článku.

Jen o týden později se budou rozdělovat republikové tituly v Letohradě. A pak samozřejmě prověří formu reprezentantů testy a kontrolní závody.

Na začátku listopadu už by Češi chtěli stát na sněhu. „Loni jsme plánovali závěrečnou přípravu v Norsku, kvůli koronaviru nás tam ale nepustili. Letos bychom se tam rádi vrátili a absolvovali předsezónní závody v Sjusjøenu,“ nastiňuje Ondřej Rybář.

Lyžovat by ale Češi mohli před sezónou i doma. „Rádi bychom využili i domácích podmínek v Novém Městě, pokud se tam podaří už na začátku listopadu rozvézt sníh.“

Sněhu by v novoměstském depu mělo být dost

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Aleš Ligaun