Čeští biatlonisté si zajeli klasickou třicítku na Valašsku: Karlík druhý, Štvrtecký třetí

07. července, 2021

Ani letos nechyběli čeští biatlonisté na startu víkendového závodu Valašsko-hornovsacký Skiroll Classics ve Velkých Karlovicích. V konkurenci běžců na lyžích se na klasické třicítce neztratili, Mikuláš Karlík dojel druhý a Jakub Štvrtecký třetí.

Loni ve Velkých Karlovicích startovala kompletní mužská a juniorská reprezentace. „Letos jsme to měli dobrovolné. Kdo měl chuť, ten si přijel závodit,“ říká Jakub Štvrtecký, který rozhodně chybět nemohl. Z Velkých Karlovic pochází a závod navíc organizuje jeho otec Roman Štvrtecký.

Do podhůří Beskyd dorazili také Mikuláš Karlík a Jonáš Mareček. „Závodil jsem tu už poněkolikáté, takže se z toho stává tradice. Je to fajn závod, ta soupaž je zase něco jiného. Loni jsem ji vyhrál, tak jsem si říkal, že bych to zkusil obhájit,“ vysvětluje svou účast Karlík.

Jonáš Mareček a Jakub Štvrtecký na startu závodu

Trio reprezentantů šlo do závodu z plného tréninku. „Vůbec jsme se na to nepřipravovali a podle toho to i trochu vypadalo,“ přiznal Jakub Štvrtecký. „Ale trénink to byl kvalitní. Do takových tepů se na biatlonu jen tak nedostaneme, když tam máme sjezdy.“

Tady se jelo po rovince, po cyklostezce ze Vsetína do Velkých Karlovic. Trojice biatlonistů od začátku utvořila vedoucí skupinku s běžci specialisty Kimem Žalčíkem a Vladimírem Kozlovským.

Poslední chvíle před startem

Oproti loňsku se jelo pomalejší tempo, které ale přerušovaly časté nástupy. Karlík a Štvrtecký navíc museli dojíždět ztrátu po tom, co na mokré trati upadli. „A to už se nedalo. Kim nám nastoupil, když jsme spadli. Udělal to chytře,“ usmívá se Mikuláš Karlík, který obsadil druhou příčku se ztrátou 57 sekund na vítězného Žalčíka.

Karlose s jedničkou nešlo přehlédnout

Jakub Štvrtecký dojel do cíle jako třetí s odstupem minuty a 51 sekund. „Tři čtvrtě závodu to bylo dobré, ale potom už jsem neměl sílu. Úplně jsem odešel a byl jsem rád, že jsem v cíli. Byl to první závod v sezóně, takže jsem ani nemohl čekat zázraky.“

Jonáš Mareček obsadil v konkurenci 54 startujících 6. příčku. Kompletní výsledky najdete tady.

Vyhlášení vítězů sobotního závodu. Třetí Jakub Štvrtecký si pochvaloval, že po organizační stránce proběhlo všechno hladce. Jen ho mrzelo, že nepřijelo víc soupeřů z řad hlaďařů a laufařů.

V neděli byl na programu ještě 11 kilometrů dlouhý výjezd z Karolinky na Kohútku, ale toho už se čeští biatlonisté nezúčastnili. „Neděli jsme měli od trenérů zakázanou, abychom pak mohli na soustředění v Ramsau fungovat. Ten závod je hodně náročný,“ ví Jakub Štvrtecký.

Mikuláš Karlík aspoň pošetřil svá záda. „Vždycky mě při tom výjezdu chytnou. Začíná se na rovince a pokračuje se v mírném stoupání, kde jedete pořád soupaž, ale ke konci už je to střecha a utrpení. Klidně bych si to zajel, ale asi bylo rozumnější pošetřit síly.“

Ty se budou českým biatlonistům v následujících dnech hodit. Už v pondělí vyrazili na soustředění do rakouského Ramsau, kde stráví dva týdny.

Karel Halberštádt
Foto: Martin Buček