Čeští junioři ovládli Nové Město. Mikyska bere ve stíhačce zlato, Mareček stříbro a Hornig bronz

29. srpna, 2021

Nejlepším možným způsobem se rozloučili čeští junioři s letním mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Tomáš Mikyska přidal ve stíhacím závodě druhé zlato, Jonáš Mareček získal stříbro a Vítězslav Hornig bronz.

Report

Uhájí Tomáš Mikyska a Vítězslav Hornig medailové pozice? A dočká se konečně cenného kovu i Jonáš Mareček? Odpověď: Ano a ano!

Mikyska s Hornigem startovali do stíhačky o 25, respektive 20 sekund před nejbližším soupeřem, kterým byl Tomáš Sklenárik. Slovenský reprezentant se ale už po druhé střelbě dostal do vedení, když česká dvojice chybovala na střelnici. Do boje o medaile se zároveň zamíchal i Jonáš Mareček.

Mareček dokonce odjížděl do posledního kola z první pozice. Na střelnici udělal jen dvě chyby a byl i dost rychlý. Ale ne tak jako Mikyska (5 chyb). Ten v závěrečném kole smazal malé manko a s pohodlným náskokem si dojel pro druhé vítězství a třetí medaili.

Tři medaile má také Vítězslav Hornig (5 chyb), který v závěrečném kole překonal Sklenárika. Na Marečka, jemuž patřil nejlepší čistý čas ve stíhačce, už neměl.

Povedený týmový výkon podtrhli v cíli 10. Jakub Kocián (1 chyba), 18. Ondřej Mánek (4 chyby) a 21. Josef Kabrda (6 chyb).

Mixzóna

Tomáš Mikyska: „Opravdu vynikající! Nemůžu být nespokojený. Snad jen s tím stříbrem ze supersprintu. (smích) Vážím si těch výsledků hlavně proto, že jsme se na šampionát speciálně nepřipravovali. Byla to pro nás především součást letní přípravy. Prostě skvělý trénink ozdobený zlatem a parádní diváckou kulisou. Jsem přesvědčený, že z pohledu zimy jdeme správným směrem.“

Jonáš Mareček: „Konečně se to povedlo, konečně jsem se po čtvrtém a osmém místě probojoval k medaili. Na trati to byl boj, kluci byli hodně silní. Pomohlo mi, že při závěrečné stojce chybovali, a tak jsem se vrátil do hry. Mám radost i proto, že výsledek ukazuje na sílu našeho týmu. Na tréninku se už měříme i s muži, a tak máme srovnání. Víme, že jsme na tom dobře, a to nám dává sebevědomí.“

Vítězslav Hornig: „Ve skrytu duše jsem v medaili doufal, protože to pro mě byl poslední závod mezi juniory. Teď mám z šampionátu cenné kovy všech barev, a to je hezká sbírka. Ale na střelnici to ode mě dnes už tak hezké nebylo. Pět chyb je moc. Z toho se, doufám, poučím. Mezi muži mě čekají nové výzvy a věřím, že jednou navážu na úspěchy z mládežnických kategorií.“

Ondřej Mánek: „Dneska můžu být spokojený. Běžecky to bylo super. Na střelnici to nebylo to, na co jsem zvyklý, ale oproti předešlým závodům je to velký posun. Měl jsem velký covidový zásek, osm měsíců bez závodění. Tohle byla moje závodní premiéra. Věřím, že do zimy to bude lepší. Pepa Kabrda mě na trati hodně hnal. Říkal jsem si, že nechci být v každém závodě posledním z Čechů. Fanouškovská kulisa byla parádní. V cílové rovince mě fanoušci hodně hnali a měli podíl na tom, že jsem ještě porazil Ukrajince.“

Výsledkový servis