Královna letního mistrovství světa. Markéta Davidová vyhrála v Novém Městě i stíhací závod

29. srpna, 2021

Markéta Davidová opět rozjásala pěkně zaplněnou Vysočina Arena. Po druhém místě v supersprintu a vítězství ve sprintu si připsala další triumf ve stíhacím závodě. Český tým díky ní získal již šesté zlato, což je historický rekord.

Report

Fanoušci ve Vysočina Areně dvakrát hlasitě povzdechli, když Markéta Davidová na úvodní ležce netrefila dva terče. Jednou chybovala i na druhé ležce, ale z šestého místa ztrácela jen 12,5 sekundy na čelo závodu.

Vestoje už Davidová nezaváhala. Stejně dobře si vedla i Ukrajinka Julija Džimová. Tato dvojice si to v posledním kole rozdala o vítězství.

Česká reprezentantka se držela na první příčce. Džimová si ji nenechala ucuknout, ale v závěrečné rovince už neměla síly na útok. Markéta Davidová tak zakončila šampionát se dvěma zlatými a jednou stříbrnou medailí.

Výborně měla závod rozjetý Natálie Jurčová. Po ležkách u ní svítily dvě chyby a především desátá příčka. Vestoje ale Jurčová střílela za 3+3 a propadla se na 27. místo.

Druhou nejlepší Češkou tak byla 22. Lucie Charvátová. Se třetím běžeckým časem mohla být spokojená, s devíti chybami už méně. Ve finiši zdolala Terezu Vinklárkovou, která minula čtyři terče.

Eliška Teplá skončila po sedmi trestných kolech 34., Jessica Jislová kvůli nachlazení nestartovala.

Mixzóna

Markéta Davidová: „Dvě chyby v úvodu mě trochu vystrašily, ale naštěstí jsem věděla, kam rány šly, a při druhé ležce jsem si dávala pozor a zůstala tam jen jedna. Ze stojek mám radost, rozhodly. Finiš byl hodně těžký, podruhé proti Juliji Džimové. Upřímně, dnes jsem si na ni nevěřila. Chtěla jsem se za ní na trati vyvážet, ale v Plačkovci zpomalila a musela jsem ji předběhnout, aby nás nedoběhly holky zezadu. Julija, ale byla férová a ze sjezdu mě potlačila do holí. Ve stoupání jsem tušila, jak asi pojede a soustředila jsem se na přechod na velbloudu. To mi vyšlo a ve zbytku trati mně pomohli skvělí fanoušci. Teď už se těším na den volna v pondělí, protože už za týden nás čekají další závody, domácí šampionát v Letohradě.“   

Tereza Vinklárková: „Říká se, že poslední rána se dává, ale třeba tři rány na poslední položce se taky dávají. Se střeleckou stránkou tedy úplně spokojená nejsem. Ale i když jsem dala za tři, tak mi lidé pořád fandili. Byli skvělí.“

Výsledkový servis

Karel Halberštádt, Tomáš Hermann
Foto: Petr Slavík