Zlatá tečka za letním MS v Novém Městě na Moravě. Michal Krčmář opanoval stíhací závod

29. srpna, 2021

Michal Krčmář stylově zakončil Mistrovství světa v biatlonu na kolečkových lyžích v Novém Městě na Moravě. Stylem start-cíl ovládl stíhací závod a postaral se o sedmé zlato pro českou reprezentaci. Nikdy v historii letních šampionátů nezískal český biatlon tolik zlatých medailí.

Report

Vítěz sprintu Michal Krčmář vedl stíhací závod prakticky od začátku do konce. Před druhou střelbou se před něj dostal jeho parťák Jakub Štvrtecký, ale ten udělal jednu chybu, zatímco Krčmář pokračoval dál s čistým štítem.

I na stojkách Michal Krčmář exceloval. Tu první zvládl čistě za 21 sekund, tu druhou s jednou chybou za 23 sekund. Do posledního kola vyjížděl s luxusním náskokem 27 sekund na Kazacha Muchina. Už v závěrečném stoupání si tak mohl plácnout se členy českého týmu.

Ti o pár chvil později zuřivě hnali dopředu Mikuláše Karlíka. Po poslední střelbě, kterou zvládl čistě, mu patřila sedmá příčka. Na medaili ztrácel 11 sekund. V závěrečném stoupání už měl nadohled medailové příčky, ale potřeboval by ještě pár metrů navíc. Cílovou čáru protnul jako pátý, necelé tři sekundy po stříbrném Belgičanovi Claudeovi a bronzovém Rusovi Kostjukovovi.

Jakub Štvrtecký byl suverénně nejrychlejším běžcem, druhému Puchianovi nadělil 16 sekund. Závod si ale pokazil pěti chybami na stojkách, po kterých dojel sedmý.

Adamu Václavíkovi se opět nedařilo na střelnici, musel objet 9 trestných kol a skončil 32. Tomáš Krupčík do závodu nenastoupil kvůli bolesti v oblasti bederní páteře.

Mixzóna

Michal Krčmář: „Dva tituly jsou moc příjemné, ale zůstávám nohama na zemi. Vím, jaká tady byla konkurence. A podle pořadí Světového poháru jsem byl favorit. Těší mě, že jsem tu roli naplnil. Radost pak mám i z mnoha další důvodů. Střílel jsem kvalitně, sebevědomě a docela rychle, k tomu mi hodně pomohli i fanoušci, jejich hlasivky, to byl rytmus, ve kterém jsem střílel. Ráno jsem byl hodně unavený a nevěděl, co od sebe čekat, proto jsem se právě na střelbu zaměřil. Ještě jednou moc děkuji fanouškům za podporu. Fandili skvěle a jejich návrat na tribunu je možná to největší vítězství.“

Mikuláš Karlík: „Trochu další kopec před cílem, nebo zejména rychlejší střelba mně scházely k medaili. S tím prvním nic nenadělám, se druhým se dá pracovat. Ondra Rybář mi říkal, ať střílím, jak umím, a nic nevymýšlím. Držel jsem se proto svého tempa a snažil se mířit přesně. A jsem moc spokojený, jak závod dopadl. A fanoušci? Ti mě úplně nadchli. Věřím, že jich bude hodně i za týden v Letohradě!“   

Jakub Štvrtecký: „Byl jsem ve hře o medaile. Zamrzí to, ale už je to pryč. Bilance 3+2 vestoje je moc. Nejrychlejší běžák je pozitivní. Ze začátku jsem jel dobře, ale pak mi přišlo, že to bylo slabší. Možná se na tom promítly i ty stojky. Za ležky jsem poměrně rád, jedna chyba ze dvou položek je hratelná. Na stojkách jsem byl dlouho, na první jsem měl špatnou polohu. Na poslední stojce to byly bohužel těsné rány mimo.“ 

Výsledkový servis

Karel Halberštádt, Tomáš Hermann
Foto: Petr Slavík