Juniorka Tereza Voborníková v IBU Cupu poprvé v Top Ten. Z mužů nejlepší 25. Milan Žemlička

27. listopadu, 2021

Druhými sprinty pokračovalo úvodní kolo IBU Cupu 2021/2022. Ve švédském Idre se na 7,5 km dlouhé trati žen zaskvěla juniorka Tereza Voborníková, jež vybojovala 10. místo. Je to její nejlepší výsledek v seriálu IBU Cupu. V kategorii mužů byl v závodě na 10 km z české pětice znovu nejlepší Milan Žemlička, po čtvrteční 21. příčce obsadil v sobotu 25. pozici. Bodoval i 34. Tomáš Krupčík a nedělní stíhačku poběží také Jonáš Mareček v cíli dnes na 54. místě.  

Po dvou závodech je v průběžném pořadí IBU Cupu Tereza Voborníková 20. v kategorii žen a Milan Žemlička 19. mezi muži.

Závod žen v sobotu vyhrála zkušená Němka Franziska Hildebrandová, mezi muži byl nejlepší Nor Aleksander Fjeld Andersen.

Tereza Voborníková pár okamžiků před startem svého zatím nejpovedenějšího závodu v IBU Cupu

Report

ŽENY

Všechny české biatlonistky vstoupily do sprintu nulou. Po stojce však už byla bezchybná pouze Tereza Voborníková, která svůj výkon podtrhla i slušným během. Na trati měla v souhrnu 24. nejlepší čas a v závěrečném kole byla dokonce 13. nejrychlejší.

Eliška Teplá (67). a Klára Lejsek (76.) minuly vstoje shodně tři terče, a to je ve sprintu příliš. Obě tak zůstaly za branami postupu do stíhacího závodů. Juniorka Tereza Jandová (74.) zopakovala svůj střelecký výkon ze čtvrtečního závodu. Ale dnes se trápila na trati (až 85. čas), a proto také zůstala daleko za předchozím výsledkem (53. místo) a postupem do stíhacího závodu.

Milan Žemlička je zatím nejstabilnějším českým závodníkem v IBU Cupu – na trati i na střelnici

MUŽI

Milan Žemlička opět předvedl vysoký standard. Stejně jako v minulém závodě i nyní měl na střelnici bilanci 0/1, stejně tak dokázal zrychlit i v závěrečném kole, když si polepšil za 33. místa po druhé střelbě na konečnou 25. příčku. Dobrý je i jeho střelecký čas 54 sekund.

Tomáš Krupčík také zastřílel 0/1 a po střelbě mu patřilo 27. místo. V závěru však na rozdíl od Milana Žemličky ztratil. V posledním kole měl Tomáš až 65. čas, kdežto Milan byl 22. nejrychlejší.

Třetím, kdo postoupil do nedělního stíhacího závodu, se stal teprve dvacetiletý junior Jonáš Mareček (54.). Z českého týmu byl na trati dokonce nejlepším běžcem! Po „nulové“ ležce běžel průběžně 19., nakonec ale po třech chybách vstoje tak tak zachránil účast ve stíhacím závodě.      

Jakub Kocián (64.) potvrdil, že je výborným střelcem a nemusel jako jediný z českého týmu na trestné kolo. Juniorský závodník však na trati zatím tempu mužů nestačí (102. běžecký čas), a proto mu i o necelých šest sekund unikla účast ve stíhacím závodě.

Třetí z juniorů Tomáš Mikyska nezvládl hned úvodní střelbu a po výsledku 4/0 nemohl být s konečným 69. místem spokojený.

Na sobotní ležku a čtyři chyby snad Tomáš Mikyska brzy zapomene

Pohledem trenérů

ŽENY – Kamila Jiroutek Rajdlová

„V pátek na tréninku zaznamenala Terka Voborníková osm nul. A jsem moc ráda, že tuto výkonnost potvrdila i v závodě. Sprint dnes rozjela dobře všechna děvčata, ale s výjimkou Terky Voborníkové ostatní vstoje chybovala. A byly to jejich chyby, protože na střelnici dnes panoval klid. Je to škoda. Myslím také, že závod jim nesedl ani běžecky v porovnání s úvodním sprintem.“

MUŽI – Michael Málek

„V případě Milana Žemličky budu opakovat to, co jsem říkal ve čtvrtek: předvedl slušný výkon na trati i na střelnici. Dokáže si rozložit tempo a ve finiši z toho těžit. Tomáš Krupčík se výsledkově zlepšil, ale v závěru mu došly síly. Jonáš? Na trati to bylo na jeho věk hodně dobré, ale vstoje si celkový dojem pokazil. Tři trestná kola, to se mu opravdu nepovedlo. Tomáš Mikyska bohužel vleže vůbec nezareagoval na vítr. Všechny rány měl na tři hodiny a pouze jedna našla cíl. Kuba umí střílet a jsem rád, že to potvrdil. V běhu jsou ale dospělí prostě silnější.

Celkově být spokojen nemohu, dva sportovci na bodech a tři ve stíhačce jsou jednoduše málo.“  

Po dvou závodech IBU Cupu je Tereza Voborníková zatím dvacátá

Pohledem sportovce

Tereza Voborníková

„Celou dobu jsem se tady v Idre trápila se střelbou. A najednou v pátek se mi začalo dařit. Jsem ráda, že i v závodě jsem potvrdila zlepšení. Desáté místo je super a prý mě podle kritérií může posunout do Světového poháru. Nad tím ale vůbec nepřemýšlím. Teď jsem v IBU Cupu a chci tady jezdit co nejlépe. Nedělní stíhačka bude těžká. Třetí závod ve čtyřech dnech. Důležité bude, kolik mi zůstalo sil. Budu bojovat.“  

Výsledkový servis

Sprint žen na 7,5 km

Analytické výsledky sprintu žen na 7,5 km

Průběžné pořadí IBU Cupu žen

Sprint mužů na 10 km

Analytické výsledky sprintu mužů na 10 km

Průběžné pořadí IBU Cupu mužů

Další program IBU Cupu I

Neděle 28. 11. 2021

10:00 10 km stíhací závod žen

12:30 12,5 km stíhací závod mužů

Tomáš Hermann

Foto: Jana Mrákotová a Petr Slavík