II. kolo IBU Cupu v Sjusjøenu završily hromadné závody „60“. Tereza Voborníková opět v Top Ten!

04. prosince, 2021

Tak nakonec šest českých reprezentantů nastoupilo do hromadných závodů pro 60 startujících na závěr II. kola IBU Cupu v norském Sjusjøenu. A není překvapením, že nejlepší opět byla Tereza Voborníková (na úvodním snímku). Jilemnická juniorka vybojovala 9. místo a po čtvrté ze šesti závodů této sezóny doběhla v elitní desítce! Ještě o rok mladší Tereza Jandová obsadila 43. pozici. Klára Lejsek skončila na 54. pozici. V kategorii mužů se Češi srovnali za sebe: 50. Jonáš Mareček, 51. Milan Žemlička, 52. Jakub Kocián.

Závod žen vyhrála domácí Ragnhild Femsteinevik. Mezi muži byl nejlepší Rus Anton Babikov.

V průběžné pořadí IBU Cupu je Tereza Voborníková 12. a Milanu Žemličkovi patří 23. pozice.

Report

MUŽI

Milan Žemlička byl po úvodní ležce a jedné chybě na 21. místě. Dvě zaváhání na druhé zastávce jej však srazily až na 55. pozici. Vstoje střílel 0+1, ale svoje postavení už příliš nevylepšil. Junior Jonáš Mareček byl z českých závodníků nejsilnější na trati, ale současně pětkrát chyboval (1+0+1+3). Závěrečná položka jej připravila o naději získat alespoň bod do klasifikace IBU Cupu. Druhý z juniorů Jakub Kocián opět prokázal střelecké kvality (0+1+0+1), ale tempu mužů zatím nestačí.  

Junior Jonáš Mareček

ŽENY

Tereza Voborníková běžela po úvodní bezchybné ležce 12., pak přidala na každé další položce po jedné chybě, i tak se zlepšovala na 12., 10. a 9. místo, které ve finiši uhájila před Švédkou Elisabeth Högbergovou. Na trati dosáhla dokonce osmého nejlepšího běžeckého času! Do závodu vstoupila výborně také nejmladší členka týmu Tereza Jandová. Jablonecké juniorce patřilo po bezchybných ležkách 29. místo. Vstoje ovšem minula po jednom terči a zůstala necelých 20 sekund za bodovanou 40. příčkou. Klára Lejsek zatím podává nevyrovnané střelecké výkony a hromadný závod to potvrdil. Po úvodní nule, minula při druhé ležce tři terče a z bodovaných pozici spadla do šesté desítky, kde zůstala až do cíle.    

Pohledem trenérů

MUŽI – Michael Málek

„Nejprve k závodu. Koci odvedl svůj standard, přesně to, na co má. Jonáš se po tři položky neměl za co stydět, ale závěrečná stojka a tři chyby celé jeho snažení trochu degradovaly. Milan se už v pátečním sprintu necítil dobře a dnes to bylo podobné. Na trati to nebyl ten Žemlička jako třeba v Idre.

Celkově však Milan zvládl úvodní dvě kola dobře, byl stabilní, vyrovnaný, nejlepší člen týmu. Od juniorů Tomáše Mikysky a Jonáše Marečka jsem čekal lepší výkony ve střelbě, tam mají na čem pracovat. Třetí z juniorů Kuba Kocián poznává, že svět dospělých běhá jiným tempem… Za očekáváním zůstal v úvodu sezóny Tomáš Krupčík, a to v obou částech biatlonu.  

Nyní čeká kluky pár dnů odpočinek, a pak už se musí soustředit na další práci. Mají co zlepšovat, každý ví, kde.“   

ŽENY – Kamila Jiroutek Rajdlová

“Terka Voborníková opět ukázala, že už patří mezi elitu IBU Cupu. Až jednou odstřílí bezchybně, bude na stupních vítězů. Líbil se mi její závěr v hromadném závodě, kde předčila zkušenou Švédku. Dojezd je v Sjusjøenu těžký, do stoupání, a toho dokázala využít. Terka Jandová bojovala. Trať se šesti náročnými kopci jí dala hodně zabrat.  Alespoň jeden bod do klasifikace IBU Cupu by si zasloužila. Klárka Lejsek zatím není ve střelecké pohodě. Dát vleže nejprve nulu a pak za tři, to plně potvrzuje. Věřím, že pauza jí pomůže.

Pokud mám shrnout úvodní dvě kola, tak si myslím, že náš mladý tým jde pomaličku nahoru.  Za Terkou Voborníkovou ukázala zlepšení také Eliška Teplá. Každý start pomohl Terce Jandové… Jsem přesvědčená, že holky vidí, že jejich práce má smysl.“    

Juniorka Tereza Jandová

Pohledem sportovce

Tereza Voborníková

„Ani jsem nečekala, že se mi dnes pojede tak dobře. Určitě mi k tomu pomohly i lyže. Byly parádní. Moc děkuji servisu. Ty jedničky na střelnici mne mrzí. Zejména stojky v závodním zatížení musím dopilovat, pak by to bylo zase o kus veselejší. Jsem ráda, že se mi podařilo napravit ten páteční nezdar ve sprintu.“

Výsledkový servis

MUŽI

Hromadný závod 15 km

Analýza 15 km

Průběžné pořadí IBU Cupu

ŽENY

Hromadný závod 12 km

Analýza 12 km

Průběžné pořadí IBU Cupu

Další program IBU Cupu

III. kolo Obertilliach / Rakousko

16. – 19. 12. 2021

Tomáš Hermann

Foto: Jana Mrákotová a Petr Slavík