Světový pohár v Oberhofu 2022 – předzávodní přehled

06. ledna, 2022

K Oberhofu patří dvě tradice: První lednový Světový pohár a problematické počasí. Letošek není výjimkou. Na čtvrtek plánovaný sprint mužů se kvůli úterní oblevě uskuteční až v pátek. V Durynském lese se už naštěstí ochladilo, a tak se můžeme těšit na tři dny plné biatlonu.

Týmové novinky

Odjezd českého týmu zkomplikoval stejně jako před rokem covid-19. Servisní tým bude v Oberhofu ve čtyřech, protože kvůli pozitivnímu testu nemohl do Německa odcestovat Samuel Závalec. Zároveň došlo k výměně Jakuba Sikory za šéfa servisu v IBU Cupu Tomáše Schindlera. Český tým chce před blížící se olympiádou vyzkoušet víc variant.

Pozitivní test měl před plánovaným odjezdem také Mikuláš Karlík, který se přes svátky připravoval v Obertilliachu. Mohlo by jít o falešnou pozitivitu, následný antigenní test už byl negativní. S ohledem na bezpečnost týmu zůstala doma i Tereza Voborníková, která v Obertilliachu přišla s Karlíkem do kontaktu. Oba čeká v pátek opakovaný PCR test a pak ještě jeden.

Tuto dvojici v sestavě nahradili Milan Žemlička a Tereza Vinklárková. Do sestavy se po úspěšném působení v IBU Cupu vrátil Vítězslav Hornig.

Vinky přijela opět rozdávat úsměvy

Mezinárodní biatlonová unie zpřísnila pravidla a nyní vyžaduje od všech účastníků vstupní PCR testy, dva antigenní testy během týdne a pak znovu PCR test. Antigenní testy si dělají týmy samy, čeští biatlonisté jimi prošli ve středu.

O čem se mluví?

Jak probíhala příprava mezi svátky?

Jedna část českého týmu se připravovala mezi svátky individuálně v zahraničí, druhá část v Česku.

Do rakouského Obertilliachu třeba odjela Jessica Jislová. „Po Francii jsem byla hrozně vyřízená, takže jsem toho doma tolik neodtrénovala a spíš odpočívala. I díky tomu jsem byla připravená v Obertilliachu naplno naskočit do přípravy a odvedla jsem práci, kterou jsem měla. Podmínky byly super, jsem spokojená.“

Jislová vstoupí do nového roku jako 21. žena celkového hodnocení Světového poháru. „Hrozně ráda bych navázala na sérii bodovaných výsledků, ale bude to těžké, protože každý zase přijede v jiné formě než před Vánocemi. Dopředu se nedá říct, kdo na tom jak bude.“

Jess na úterním tréninku

Michal Krčmář byl mezi těmi, kteří trénovali mezi svátky doma. Pro něj to znamenalo Jablonec a okolí. „To, co jsme měli v plánu, se povedlo uskutečnit. Ani jsme nemuseli moc improvizovat, až poslední dva dny před odjezdem do Oberhofu se počasí zhoršilo. Ale to už byly v plánu volnější dny a nevadilo, že jsem si šel zajezdit na pás. Jsem spokojený i s tím, že se mi oproti loňsku povedlo odjet do Oberhofu,“ směje se už teď Krčmář nad vzpomínkou na minulý rok, kdy ho vyřadil ze hry covid-19.

Důkaz, že už je Bimbo v Oberhofu

Stav tratí po úterní oblevě

Na tratě v Oberhofu dohlíží český rozhodčí ve službách IBU Martin Holec. Když se ve středu projížděl po 1,5km dlouhém okruhu, byl spokojený. „Ještě 10 minut po oficiálním otevření trati tady dodělávali poslední úseky. Ale na to, že tu byl včera sníh jen na několika kopkách, je trať dobře připravená,“ říkal Holec s tím, že na čtvrtek už by měly být připravené 3,3km a 2,5km okruhy pro sprinty. Nakonec ale pořadatelé stihli připravit jen 2,5 km.

Rolby se tu nezastavily

Práci pořadatelé, kteří trať připravovali v noci z úterý na středu, ocenili i čeští biatlonisté. „Musíme to brát s rezervou. Nikdo by při takové oblevě nedokázal připravit tratě na 100 %,“ je si vědom Michal Krčmář. „Udělali přes noc maximum možného a trénink proběhl v pohodě, i když na kratším kole. Myslím, že je dobrý tah i posunutí závodu. Poprali se s tím dobře. Když jsem viděl, kolik mají ještě sněhu, tak se nebojím, že by závody byly ohroženy. Vždycky se na Oberhof nadává, ale teď jim musím poděkovat a říct, že mákli.“

Jessica Jislová se svým týmovým kolegou souhlasí. „Organizátoři a dobrovolníci tu makají a snaží se to udělat co nejlepší. Během prvního tréninku to nebyla svěťáková úroveň, ale aspoň byla trať čistá a mohli jsme i střílet. Když nepočítám to počasí, tak to bylo celkem fajn.“

Oberhofské podmínky během tréninku holek

Čekají nás první mixy v sezóně

V Oberhofu se pojedou první závody smíšených štafet a dvojic v sezóně. Pro české reprezentanty budou zvlášť důležité, protože právě v těchto disciplínách nejvíc ztrácí v olympijské kvalifikaci. Tu podrobně rozebíráme tady.

Bude zajímavé sledovat, jakou trenéři zvolí strategii. Ondřej Rybář už dopředu avizoval, že by chtěl v jednom z mixů vyzkoušet kvalitního střelce Vítězslava Horniga. Bude ale záležet i na jeho výkonu ve sprintu.

Víťa prokazuje po překonání nachlazení zlepšenou formu

Po třetím místě Markéty Davidové a Michala Krčmáře na exhibici World Team Challenge by mohla být ve hře tato dvojice i ve Světovém poháru. „Pokud by jeli spolu Makula a Bimbo, tak věřím, že jsou schopní při dobré konstelaci zajet dobrý výsledek. Ve smíšené štafetě by potřebovali dobré výkony na dalších dvou úsecích,“ uvažuje Rybář.

Kam s Makulou?

Michal Krčmář je připravený na obě varianty. „S Makulou jsme si v Ruhpoldingu vyzkoušeli singl mix a nevadilo mi to. Myslím si, že jsem tam dokázal jet v konkurenci dobrých kluků. Nechávám na trenérech, jak rozhodnou. Nemám to tak, že bych teď jeden z těch dvou závodů preferoval.“

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Oberhofu

Muži

  • Vítězslav Hornig (premiéra)
  • Michal Krčmář (8. místo, stíhací závod 2018)
  • Jakub Štvrtecký (35. místo, stíhací závod 2021)
  • Adam Václavík (17. místo, sprint 2017)
  • Milan Žemlička (49. místo, stíhací závod 2021)
Adam Václavík má v zádech Michala Krčmáře

Ženy

  • Markéta Davidová (7. místo, sprint 2021)
  • Lucie Charvátová (27. místo, hromadný start 2020)
  • Jessica Jislová (43. místo, sprint 2018)
  • Eva Puskarčíková (3. místo, hromadný start 2017)
  • Tereza Vinklárková (81. místo, sprint 2021)
Najdete v té fujavici dvě české biatlonistky?

Fakta a čísla

  • Jessica Jislová bodovala v této sezóně osmkrát v řadě, v Oberhofu ale dosud body nezískala.
  • V posledních pěti závodech v Oberhofu byla nejlepší z českých biatlonistek Markéta Davidová, pokaždé se vešla do 12. místa.
  • K Oberhofu se váže poslední medaile Evy Puskarčíkové – bronz z hromadného startu 2017.
  • Michal Krčmář se po dvou letech vrací do Oberhof, kde čtyřikrát skončil v elitní desítce.
  • Vítězslava Horniga čeká premiéra v Oberhofu, Adam Václavík se tu vrací po čtyřech letech.

Fotovzpomínka

Rok 2017, hromadný start žen v Oberhofu a památný okamžik českého biatlonu. Gabriela Soukalová vítězí a na třetím místě dojíždí Eva Puskarčíková.

Program závodů

7. 1. – 11:30 – sprint mužů
7. 1. – 14:15 – sprint žen
8. 1. – 12:15 – smíšená štafeta
8. 1. – 14:45 – smíšené dvojice
9. 1. – 12:30 – stíhací závod mužů
9. 1. – 14:45 – stíhací závod žen žen

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík