Davidová otevřela nový rok 11. místem ve sprintu v Oberhofu, Jislová 20.

07. ledna, 2022

Vydařený vstup do roku 2022 mají za sebou české biatlonistky. Výborně běžící Markéta Davidová obsadila ve sprintu v Oberhofu i přes dvě chyby 11. místo, bezchybná Jessica Jislová dojela 20. Češky si i mírně polepšily v olympijské kvalifikaci.

Report

Egil Gjelland po nástřelu předpovídal, že sprint žen nebude takovou loterií. A měl pravdu.

Osmi biatlonistkám se podařilo odstřílet čistě a byla mezi nimi i Jessica Jislová. Oproti Le Grand-Bornand se jí ale tolik nevedlo na trati (57. čas) a obsadila 20. místo. Bodovala už podeváté v řadě, v Oberhofu poprvé.

Skvělý výkon na střelnici, trochu horší na trati

Nejlepší českou biatlonistkou tak byla i přes dvě trestná kola na stojce Markéta Davidová. Po závodě uznala, že to byly spíš její chyby, než že by přišel neočekávaný větrný poryv. Spokojená mohla být s 11. běžeckým časem a půlminutovou ztrátou na nejrychlejší Bělorusku Solovou. Jedenáctá byla Makula i v cíli.

Makula finišuje pro 11. místo

Na úrovni Jessicy Jislové běžela Eva Puskarčíková. Po dvou chybách na ležce zvládla stojku čistě a zajistila si postup do stíhacího závodu z 55. příčky.

Začátek špatný, ale stíhačku nakonec Evča bojovala

Závod hrůzy prožila Lucie Charvátová, která si omylem vzala nepřipravené lyže. Objela s nimi jedno kolo a na jeho konci si je vyměnila za závodní. Po ležce, na které udělala jednu chybu, musela ještě měnit hůl. Největší brzdou ovšem byla tři trestná kola po stojce.

Lucka to měla dneska s pitstopem

Lucce v cíli patřilo až 76. místo. Do stíhačky tedy nepostoupila, stejně jako 95. Tereza Vinklárková (1+2).

Vinky se tentokrát nepovedlo ani na střelnici

Co to znamená?

Markéta Davidová se v celkovém hodnocení Světového poháru posunula na 10. příčku, Jessica Jislová zase na 20.

V Poháru národů dnes českým biatlonistkám patřila 8. příčka (337 b), celkově jsou stále 7. Dobře se vyvíjí i olympijská kvalifikace. Češky si dnes polepšily o 3 body a zvýšily náskok na 11. Švýcarky na 50 bodů.

Na co se Makula tak nevěřícně dívala?

Výsledkový servis

Trefa pro Leontinku

České biatlonistky dnes trefily 39 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 19 500 Kč.

Zrakově postiženým dětem můžou pomoct i fanoušci. Stačí poslat DMS ve tvaru DMS TREFA 60 na číslo 87 777.

Příští závod

V sobotu se jedou závody smíšených štafet a dvojic. Trenéři nemuseli o sestavách dlouho přemýšlet. I na základě výsledků sprintů nominovali do smíšené štafety Jakuba Štvrteckého, Michala Krčmáře, Markétu Davidovou a Jessicu Jislovou, do smíšených dvojic Adama Václavíka a Evu Puskarčíkovou.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík