Parádní výkon mužů ve slovenském Osrblí. V IBU Cupu 5. Krupčík, 9. Žemlička, 18. Hornig

12. ledna, 2022

Ve slovenském Osrblí se na plno rozhořely nominační boje o účast na olympijských hrách 2022 v Pekingu. O jedno účastnické místo bojuje čtveřice Vítězslav Hornig, Tomáš Krupčík, Tomáš Mikyska, Milan Žemlička. Po středečním zkráceném vytrvalostním závodě má zatím nejlepší pozici pátý v cíli Tomáš Krupčík. Milan Žemlička doběhl devátý a Vítězslav Hornig skončil 18. v pořadí. Jedná se o vůbec nejlepší výsledek českých mužů během této sezóny v IBU Cupu.

Těsně za body zůstal 41. Tomáš Mikyska. Nebodovala ani žádná z žen. Eliška Teplá skončila 42., Natálie Jurčová 64., Klára Lejsek 69. a Tereza Vinklárková obsadila 74. příčku. Závod žen na 12,5 km vyhrála Janina Hettichová z Německa, mezi muži byl na 15 km dlouhé trati nejlepší Vetle Paulsen.    

Mrazivý ranní rozbřesk nad Osrblím. Teploměr ukazuje -16°C

Report

MUŽI

Tomáš Krupčík podal zkušený, koncentrovaný výkon a odměnou mu byly čtyři bezchybné položky. Na mezičasech po střelbách neustále stoupal vzhůru. Po úvodní ležce běžel 25., po závěrečné stojce figuroval dokonce na třetím místě. Cílem pak proběhl pátý s odstupem přesně pěti sekund na třetího Němce Justuse Strelowa. Na trati měl 39. čas s odstupem 2:08 minuty. Milan Žemlička minul jeden terč hned na úvod závodu, pak se už nemýlil a z 61. místa po první střelbě se propracoval až na sedmou příčku po čtvrté položce. V cíli byl devátý, z českého týmu měl druhý nejlepší běžecký čas (celkově 29. +1:44) i druhou nejrychlejší střelbu (celkově 15. za 1:51).

Takto usměvavého Tomáše Krupčíka už jsme neviděli roky…

Vítězslav Hornig začal nulovat až ve druhé půlce závodu, předtím minul vždy po jednom terči. Na trati byl z českého kvarteta nejrychlejší (celkově 27. + 1:40), ale nejpomaleji střílel (celkově 34. za 2:01). Tomáš Mikyska rozjel závod parádně a po nule vleže mu patřila průběžná sedmá příčka. Pak ale přišla strašidelná druhá položka a tři chyby. Český junior se rázem propadl až na 62. místo. V cíli skončil jako první nebodující na 41. pozici. Střílel nejrychleji nejen z českého týmu, ale z celého startovního pole. (1. za 1:39), na trati měl 31. čas s odstupem 1:48 minuty.

Důvod k radosti měl i Milan Žemlička, kterému k devátému místu blahopřeje trenér Aleš Liagun

ŽENY

Nejlepší biatlonový výkon podala Eliška Teplá. Ani ona však ze 42. místa nebodovala. Na trati minula tři terče a dosáhla 37. běžeckého času. Bohužel hodně ztratil na střelnici. Čtyři položky zvládla za 2:47 (tj cca průměr 42 s na položku) s odstupem 1:10 na nejrychlejší střelbu. Byl to až 85. čas střelby I proto zůstala 12 sekund za body…  

Natálie Jurčová se trápila na trati (84. čas, + 6:01), ale až do poslední položky, ve které minula jeden terč, střílela bezchybně. Střelbu zvládla jako 11. nejrychlejší za 1:59 minuty. Klára Lejsek ztratil závod při střelbě vstoje (2+3), zatímco ležky „vynulovala“. Na trati byla 55. (+3:07), ve střelbě 78. za 2:37. Tereza Vinklárková už nebyla v pohodě minulý týden při sprintu Světového poháru v Oberhofu (tři chyby) a nedařilo se jí ani v Osrblí, když minula celkem sedm terčů. Jediným plusem byla rychlost její střelby, čtyři položky zvládla za 1:55, což byl sedmý čas celkově.

Eliška Teplá byla ještě loni juniorkou, aktuálně ale drží nejvýše prapor českých žen v IBU Cupu

Pohledem trenérů

ALEŠ LIGAUN – muži

„Ze strany kluků to byl opravdu vydařený závod. Křupas se Žemlou předvedli přesně to, na co mají. Tak by tomu ovšem mělo být pokud možno ve všech závodech. Za svůj výkony se nemusí stydět ani Víťa Hornig, i když on sám asi nebude zcela spokojený. Ví, že dokáže zastřílet bez chyb. Mikys měl hrůzostrašnou první stojku, ale jsem rád, že ho tři chyby nezlomily a dále bojoval. Před námi jsou ještě dva individuální závody a teprve po nich se rozhodne o olympijské nominaci. Nejlepší z Osrblí pojede za áčkem na Světový pohár do Anterselvy.“   

Tereza Vinklárková už v této sezoně bodovala ve Světovém poháru. Navrátí se jí při IBU Cupu v Osrblí pohoda?

KAMILA JIROUTEK RAJDLOVÁ – ženy            

„Dnes to v našem dívčím týmu není tak veselé, jako po nedělních sprintech. Nepropadla snad jedině Eliška Teplá. Ostatní měly v závodě různé neduhy. Natka Jurčová běžela od třetího kola na hranici kolapsu, štíhlá Klára Lejsek úplně promrzla a na spoušti neměla v prstech cit. Terka Vinklárková není ve formě. Neodjíždí jí to pod lyžemi, ani se netrefuje. Věřím, že v pátek se naše sinusoida začne opět obracet vzhůru.“

Výsledkový servis

Zkrácený vytrvalostní závod mužů na 15 km  

Analýza zkráceného vytrvalostního závodu mužů na 15 km   

Zkrácený vytrvalostní závod žen na 12,5 km   

Analýza zkráceného vytrvalostního závodu žen na 12,5 km   

… a tak se v Osrblí radoval český tým ze “širokého pódia” Tomáš Krupčíka

Tomáš Hermann

Foto: Jana Mrákotová