Světový pohár v Anterselvě 2022 – předzávodní přehled

19. ledna, 2022

Oblíbené středisko českých biatlonistů na deset? Anterselva. Právě tady se odehraje tento týden sedmý a poslední předolympijský podnik Světového poháru. Co všechno nás v Itálii čeká?

Týmové novinky

Čeští biatlonisté odjeli z Ruhpoldingu hned v neděli po závodech, večeřeli už Anterselvě. U stolu seděl i čerstvý olympionik Milan Žemlička, který přijel spolu s trenérem Alešem Ligaunem ze slovenského Osrblí. Naopak Ondřej Rybář se vrátil zpátky do Česka a v Itálii bude chybět.

Žemla už trénoval s týmem

Český tým bydlí tradičně na Hotelu Wildgall, který je v dochozí vzdálenosti od biatlonového areálu. Na stejném hotelu jsou i Ukrajinci a Finové. Každý tým má kvůli bezpečnosti svou vlastní jídelnu.

V pondělí měli čeští reprezentanti na programu volnější tréninky. Někteří toho využili k asi šestikilometrovému výjezdu na Passo di Stalle.

V úterý už všichni trénovali na stadionu, který nedoznal oproti minulému roku takřka žádných změn. Trať byla velmi tvrdá a rychlá, svítilo slunce. Na další dny už je ale předpověď o něco horší.

Ideální podmínky na úterním tréninku

O čem se mluví?

Markéta Davidová útočí na malý křišťálový glóbus

Do hodnocení vytrvalostních závodů se v této sezóně počítá jen Östersund a Anterselva. V Östersundu Markéta Davidová vyhrála, takže bude mít nyní nejlepší výchozí pozici. „Vůbec to teď neřeším. Určitě bych glóbus ráda získala, ale teď nad tím nepřemýšlím,“ říká rezolutně Makula.

Pravdou ovšem je, že díky čisté střelbě vyhrála poslední dva vytrvalostní závody, na konci roku v Östersundu a předtím na mistrovství světa na Pokljuce.

Stala se teď z Markéty Davidové specialistka na vytrvalostní závody? „To si úplně nemyslím. Řekla bych, že dlouhého závodu se obává každý a vždycky. Mám k němu respekt, ale poslední dva závody mi vyšly. Za to jsem ráda.“

Makula piluje střelbu v Anterselvě

Vyšší šanci uspět ve vytrvalostním závodě by mohla mít i Jessica Jislová, která střílí s takřka 90% úspěšností. „Ve dlouhém závodě je víc šance pro všechny, trestná minuta udělá hodně. Ale uvidíme, jaké bude počasí, zatím hlásí poměrně hnusně. Má být vítr, padat sníh a zima. V tom bude patnáctka zajímavá. Kdo se trefí, bude hodně vysoko,“ předpovídá asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Podle předpovědi má být od čtvrtka zataženo, v sobotu by mohlo přijít i výraznější sněžení. Holubec jako pamětník ví, že v Anterselvě nebývá jen hezky. „Umí tu být i pěkně ošklivo. Jednou se i rušily závody kvůli mlze. Jindy zase hodně foukalo nebo sněžilo. Ale převažuje slunečné počasí.“

A právě proto je Anterselva tak oblíbená.

Trenéři Jiří Holubec a Egil Gjelland na úterním tréninku

Oblíbené středisko českých biatlonistů

Markéta Davidová, Jessica Jislová a Michal Krčmář se shodnou: Máme Anterselvu rádi.

„Vracím se sem ráda. Vždycky říkám, že tohle je můj nejoblíbenější areál. Většinou je tu hezky, svítí sluníčko a i tratě jsou příjemné a jiné. Nejsou tolik kopcovité, jsou spíš rovinaté. Člověk musí furt jet, ale nejsou tu žádné krátké rychlé kopce,“ pochvaluje si Makula.

Co čeká od Anterselvy Jess? „Hlavně hezké počasí a super podmínky. Mám to tu hrozně ráda. Tratě sice trochu ztížili, ale jinak mi vyhovují. Jsou mírnější, jezdivější, na techniku 1:1. To mi vyhovuje. Baví mě tu krásné výhledy. Budu spokojená, když si pocitově zazávodím dobře.“

Jess se vrací tam, kde to má ráda

Bimbo se do Anterselvy vrací po dvou letech. Loni kvůli covidu-19 chyběl. „Jsem rád, že se vracím do Anterselvy, i když s lidmi by to bylo veselejší. Mám rád zdejší tratě a nevadí mi ani nadmořská výška. Vždycky se tu těším.“

Čeští biatlonisté se shodnou i na obtížnosti střelnice.

„Občas dokáže být záludná. Vítr se nezdá, ale stačí, aby malinko fouklo a je to znát. Na to si musím dávat pozor,“ říká Michal Krčmář.

„Střelnice je celkem obtížná, protože jsme ve výšce. Když už se s tím člověk srovná, tak střelba zase tak těžká není,“ myslí si Jessica Jislová.

„Člověk tu musí víc dýchat, ale s tím úplně problém nemám,“ dodává Markéta Davidová.

Hromadné starty minimálně s dvojnásobnou českou účastí

Hromadným startům v Anterselvě budou předcházet jen vytrvalostní závody. Proto je jasné, že v závodech pro 30 nejlepších nebudou chybět aktuálně 9. žena Světového poháru Markéta Davidová a 19. Jessica Jislová.

„Je to fajn, ale musím říct, že to pořád není věc, kterou bych brala jako samozřejmost. Jsem za to hrozně ráda a vážím si každého startu v hromaďáku,“ říká Jess, která v této disciplíně debutovala před Vánoci v Le Grand-Bornand. A hned si nadělila životní páté místo.

Jistá účastnice hromadného startu

V čem jí hromadné starty učarovaly? „Celkově mám ráda kontaktní závody, ať už je to štafeta nebo stíhačka. Nerada jezdím na trati sama a to se bojím, že se stane v individuálu. V masáku má člověk pořád kolem sebe lidi a nemusí nad ničím přemýšlet. Jenom maká s nimi.“

Jess o účast v druhém masáku už nepřijde

Další čeští biatlonisté budou muset spoléhat na povedený vytrvalostní závod, ze kterého do masáku postoupí nejlepší pětice mimo první pětadvacítku z celkového hodnocení.

Možnost vynechání závodů

Olympiáda se blíží a ne všichni biatlonisté absolvují všechny závody. Jaký plán mají Češi?

„My v tuto chvíli žádný plán nemáme,“ odpovídá Jiří Holubec. „Uvidíme, jak na tom budou holky po patnáctce. Pokud by byla některá z nich hodně unavená, tak bychom uvažovali o tom, že by vynechala masák nebo štafetu. Holky si samy musí říct, jak se cítí. Je víc variant, i když bychom potřebovali ve štafetě vyzkoušet olympijskou sestavu.“

Makula se prostě soustředí na příští závod a pak se uvidí

Vynechání závodu zatím neplánuje ani Markéta Davidová. „Cítím se zatím v pohodě. Uvidíme, jak to bude vypadat dál. Ale s trenéry jsem o téhle možnosti ještě nemluvila.“

Podobně to vidí i Michal Krčmář. „V tuhle chvíli bych o tom vůbec nespekuloval, protože nemám vyjetý mass start. Beru to tak, že tu jsem na vytrvalostní závod a štafetu. Teď je bezpředmětné to řešit.“

Bimbo při testu lyží

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Anterselvě

Muži

  • Mikuláš Karlík (premiéra)
  • Michal Krčmář (8. místo, vytrvalostní závod 2017)
  • Jakub Štvrtecký (47. místo, sprint 2020)
  • Adam Václavík (34. místo, stíhací závod 2018)
  • Milan Žemlička (39. místo, vytrvalostní závod 2020)

Ženy

3/5 z české sestavy
  • Markéta Davidová (1. místo, sprint 2019)
  • Lucie Charvátová (3. místo, sprint 2020)
  • Jessica Jislová (15. místo, sprint 2018)
  • Eva Puskarčíková (10. místo, vytrvalostní závod 2020)
  • Tereza Voborníková (premiéra)
Terka Voborníková bude v Anterselvě závodit poprvé

Fakta a čísla

  • Pro Markétu Davidovou je Anterselva výsledkově nejúspěšnější. Zaznamenala tu 1., 2., 5. a 8. místo.
  • Lucie Charvátová si tu zase vyjela zatím své jediné pódium ve Světovém poháru a na mistrovství světa. V roce 2020 brala bronz ve sprintu.
  • Michal Krčmář absolvoval v Itálii 15 závodů a ve 13 z nich bodoval.
  • Muži čekají na medaili z Anterselvy od roku 2007.

Fotovzpomínka

Takhle se raduje bronzová smíšená štafeta na Mistrovství světa v Anterselvě 2020.

Program závodů

20. 1. – 14:15 – vytrvalostní závod mužů
21. 1. – 14:15 – vytrvalostní závod žen
22. 1. – 12:50 – hromadný start mužů
22. 1. – 15:00 – štafeta žen
23. 1. – 12:15 – štafeta mužů
23. 1. – 15:15 – hromadný start žen

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík