České biatlonistky statečně bojovaly ve štafetě v Anterselvě. Po dvou pádech dojely šesté

22. ledna, 2022

České biatlonistky bojovaly ve štafetě v italské Anterselvě o stupně vítězů, ale zbrzdily je pády. Otřesená finišmanka Lucie Charvátová i tak dojela pro velmi dobré šesté místo.

Report

Trenér Jiří Holubec před příjezdem na první střelbu upozorňoval na silný vítr a opravdu se chybovalo. Jessica Jislová ovšem odstřílel perfektně, jak poznamenal Holubec. Odjížděla jako třetí.

Jess začala dobře

Náhradní náboje Jessicy Jislové zůstaly netknuté i po stojce. Česká biatlonistka se zařadila na pátou příčku a tu udržela až do předávky. Na čelo ztratila 22 sekund.

A stejně dobře pokračovala

„Vítr se tu točí, ať se Terka kdyžtak nebojí cvaknout,“ posílal ještě trenér Holubec české juniorce poslední informace před startem.

Vítr skutečně zesílil, ale na ležce si s ním Tereza Voborníková poradila bravurně. Pět terčů trefila v druhém nejrychlejším čase (29,4 s) a pokračovala jako pátá.

Statečný výkon české juniorky

Teprve jednadvacetiletá biatlonistka zvládla i těžkou zkoušku na stojce, když dvakrát úspěšně dobila. Předávala jako sedmá, 47 sekund za Ruskem. Na svém úseku byla Terka desátá nejlepší.

Markétu Davidovou zdržel na úvodní ležce kalibr při první dobíjené ráně. Na druhý pokus už byla úspěšná a opouštěla střelnici jako pátá. Dalších pár sekund ale ztratila při lehkém pádu ve druhém kole.

Makula předvedla i přes různé obtíže spolehlivý výkon

Na stojce se opět hodně chybovalo, dosud vedoucí Ruska Kazakevičová šla dokonce na tři trestná kola. Makula bez větších problémů dobila dvě rány a posunula se na druhou příčku.

V posledním kole dojela spolu s Norkou Lienovou vedoucí Italku Comolovou a předávala jako druhá, pouhé tři desetiny za Norskem. V běžeckém i celkovém pořadí úseku jí patřila čtvrtá příčka.

Jiří Holubec už dnes tradičně ohlásil před ležkou Lucie Charvátové silný vítr. Tentokrát ovšem foukalo zezadu, což tolik nevadilo. Lucka odstřílela ve druhém nejrychlejším čase (28,5 s) za nula, vedle ležící Norka Tandrevoldová si vedla obdobně.

„Lucka spadla, je mimo trať,“ ozvalo se o pár minut později ve vysílačce. Česká reprezentantka vyletěla z trati v pravotočivé zatáčce na louce nad stadionem. Rychle se k ní seběhli členové realizačního týmu, kteří se ujistili, že je Lucka v pořádku, stejně jako její zbraň a vybavení.

Lucka skončila mimo trať

Byl to zvláštní den, kromě dvou českých biatlonistek dnes spadli i tři servismani z pěti (Vojta, David i Sam jsou v pořádku).

Smutná Makula sleduje, jak její parťačka upadla

Lucka pádem ztratila téměř půl minuty a další sekundy nechala na střelnici, protože musela dlouho profukovat mířidla. Samotnou střelbu ale zvládla, po dvou dobitých ranách se zařadila na šestou příčku. Tu dovezla až do cíle.

Lucka musela profukovat mířidla

Jde o nejlepší výsledek českých žen za poslední rok. Pomohla jim k němu nejlepší střelba ze všech štafet (0+8). První dojela do cíle Norka Tandrevoldová, se kterou právě bojovala Lucka. Druhá příčka patří Ruskám a třetí Francouzkám.

Bolelo to

Co to znamená?

České biatlonistky figurují v hodnocení štafet na osmé příčce, v Poháru národů jsou ještě o pozici výš. Na osmé Italky mají náskok 44 bodů.

Výsledkový servis

Trefa pro Leontinku

České biatlonistky dnes trefily maximální možný počet 40 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 20 000 Kč.

Zrakově postiženým dětem můžou pomoct i fanoušci. Stačí poslat DMS ve tvaru DMS TREFA 60 na číslo 87 777.

Příští závod

Světový pohár v italské Anterselvě uzavřou v neděli štafeta mužů (12:10) a hromadný start žen (15:15).

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík