České biatlonistky zůstávají v Anterselvě, muži odcestovali domů

24. ledna, 2022

Rozdílnou strategii na poslední dny před odletem na olympiádu zvolili čeští trenéři. Zatímco ženy zůstávají až do středy v Anterselvě, tak muži hned po závodech odcestovali domů. Jedno mají ale oba týmy společné: Maximální opatrnost.

V neděli šel Michal Krčmář ještě povzbudit své týmové parťáky k trati. Hned po skončení štafety nasedli muži s výjimkou Mikuláše Karlíka do auta a odjeli domů do Česka.

„Teď máme tři dny na to, aby si kluci trochu odpočinuli a dokázali se co nejlépe připravit na časový posun. Nečekají nás žádné těžké tréninky. Hlavní bude uhlídat si zdraví,“ zdůrazňuje trenér mužů Ondřej Rybář.

Společně se svými svěřenci nastavil v souvislosti s covidem-19 velmi přísná bezpečnostní pravidla. „Sportovci, kteří jeli domů, si to zařídili tak, aby jejich nejbližší absolvovali pětidenní karanténu a měli negativní PCR test. Někteří zůstanou na jednolůžkových pokojích v areálu sportovního klubu v Jablonci nad Nisou. Kontakt bude minimální.“

Pár dní strávených doma by mělo českým biatlonistům pomoct i psychicky. „Kolem cesty do Číny bude hrozný shon. Je třeba získat psychickou pohodu, v klidu se připravit na cestu. Když jste ve stresu, tak máte zároveň slabší imunitu. Jdeme touhle cestou, abychom zvládli všechno v klidu,“ vysvětluje Rybář.

Trochu jinou strategii zvolil trenér žen Egil Gjelland. Jeho svěřenkyně si pobyt v Anterselvě prodlouží, ještě v pondělí a v úterý tam potrénují. Připojí se k nim ještě Mikuláš Karlík. „Bude to hlavně o zotavení se po závodech. Chceme strávit ve výšce co nejvíc dní. Pokud ji opustíte brzo, začnete se aklimatizovat zase na nižší výšku a v Číně se budete muset aklimatizovat znovu. Může to být trochu ošidné,“ myslí si Gjelland.

Markéta Davidová se vrátí do Česka už v úterý, její parťačky by měly odjet ve středu ráno. A ve čtvrtek večer už celý tým odletí na olympijskou misi do Číny.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík