To se povedlo! Bystřice pod Hostýnem hostila Český pohár dorostu a dospělých

27. června, 2022

Úvodní díl Českého poháru 2022 v letním biatlonu dorostu a dospělých hostila ve dnech 24. – 26. června Bystřice pod Hostýnem. Závodilo se za teplého slunečného počasí, v příjemném a stále zvelebovaném areálu Bedlina. Vítaným zpestřením byla sobotní dovednostní soutěž ve střeleckém trojboji.    

Vedle bodů do žebříčku ČP pak vysokoškoláci bojovali o akademické tituly.

Velké soupeřky. Tereza Petrošová (KB SK MVM) a Adéla Štafenová z Ostravy opanovaly závody dorostenek W16, když se vyměnily pořadí na prvním a druhém místě

Malé/velké počty

Do Bystřice pod Hostýnem se si našlo cestu 276 sportovců (o 16 více než loni), které čekaly sprinty a se skupinovým startem a sprinty se startem intervalovým. Ve 14 kategoriích se závodilo o celkem 84 cenných kovů. Nejúspěšnějším klubem se stalo Staré Město pod Landštejnem s medailovou bilancí (7-4-5), následované pražskou Kapslovnou (3-4-0) a Střelkou Brno (2-2-2). Alespoň jeden cenný kov si odvezli zástupci 22 klubů!

Do medailové sbírky pražské Kapslovny přispěl stříbrem i Olliver De La Luz (M16)

Jury v akci

Během víkendu udělila Jury tři diskvalifikace. Jednou za šest vystřelených ran, dvakrát za běh po nesprávné trati. Nejčastěji Jury řešila přirážky za neodběhnuté trestné kolo nebo nevystřelené rány, a to celkem u 13 případů porušení pravidel.  

František Ševčík z Prostějova žádná pravidla neporušil, naopak dvakrát zvítězil v kategorii M17

Premianti, smolaři a ti další

Po oba závodní dny nenašli přemožitele tři sportovci. František Ševčík (kategorie M17) z Prostějova, junior Jáchym Kaplan ze Starého Města pod Landštejnem a dvě ženy v nejlepších letech Jana Pánková (W31) ze Střelky Brno a Simona Elvy (W41) z Kapslovny. Velkým překvapením je porážka Pavly Schorné ze Starého Města p/L v hlavní kategorii žen. Pavla v letním biatlonu neprohrála od roku 2016 včetně (alespoň tam sahají záznamy „evidence“), ovšem v neděli 26. 6. 2022 našla při klasickém sprintu přemožitelku v Natálii Jurčové z Rožnova pod Radhoštěm.

Simona Elvy z Kapslovny (W41) a za ní Jana Pánková ze Střelky Brno (W31), obě nejlepší ve svých kategoriích

Za smolařku lze považovat Nikolu Hátovou z Klubu Plzeň – Litice, která v kategorii juniorek skončila dvakrát čtvrtá… Avšak vynahradily jí to dva bronzy z akademického šampionátu. Jen dvě desetiny sekundy pak v sobotu scházely k bronzu Janu Urválkovi (M16) ze Střelky Brno. V neděli Honza bronz vybojoval, přičemž – pro změnu – ke stříbru by potřeboval být rychlejší jen o 1,5 sekundy!     

Honza “urval” bronz. Jan Urválek (Střelka) opakovaně “kroužil” kolem medailí, nakonec z toho byl v neděli bronz (M16)

Střelecký souboj

Novinkou úvodního kola ČP byl střelecký souboj trojic, do kterého se zapojilo 23 dorostenecký a 20 dospělých týmů. Zvítězily dorostenky z Jilemnice a mezi „dospěláky“ uspělo Staré Město p/L. „Obecně je naším cílem zlepšování dovedností závodníků. Střelecký souboj byl zejména o rychlosti. O rychlosti manipulace, zaujmutí polohy a prvního výstřelu,“ vysvětlil Michal Zicháček. Povedené střelecké soutěži se věnujeme v samostatném článku.   

Rozvoj dovedností, nečekané zvraty i skvělou zábavu nabídl sobotní střelecký souboj tříčlenných týmů

Bystřická vylepšení

Ačkoli I. kolo Českého poháru proběhlo hladce a ve skvělé atmosféře, pořadatelé z domácího klubu vidí prostor na zlepšení. „Dlouhodobě nás na Bedlině trápí nedostatek vody. Máme zažádáno o dotaci z programu Dešťovka, a tak zatím situaci řešíme cisternou. Teď jsme ji měli umístěnou na dolním parkovišti a jak se ukázalo, je to pro všechny z ruky. Musíme najít lepší řešení,“ podotkl ředitel závodů Vojtěch Zicháček a syn Michal jej doplnil. „Při střeleckém souboji se ukázalo, že naším nedostatkem je i rozhlas. Určitě jej budeme chtít posílit do podzimního šampionátu.“    

Bolelo to, ale stálo to za to!

Vysokoškoláci

Koordinátor vysoškolského biatlonu doc. Jan Ondráček z Masarykovy Univerzity udělil čtyři akademické tituly, ovšem pouze pro dva akademické mistry. V sobotu i neděli totiž ve svých kategoriích zvítězili Natálie Jurčová (Masarykova Univerzita) a Josef Zátka (Univerzita Karlova).  

Dvojnásobná akademická mistryně ČR v letním biatlonu a především přemožitelka nepřemožitelné Pavly Schorné Natálie Jurčová z Rožnova pod Radhoštěm

Výsledkový servis

web: evidence.biatlon.cz

Jaký je další program ČP v letním biatlonu 2022?

Žáci se sejdou ještě o prázdninách 27. – 28. 8. ve Vrchlabí. Dorostenci a dospělí budou opět závodit 10. – 11. 9. v Jilemnici.

Krásné léto všem!

Tomáš Hermann