Jiří Hamza bude obhajovat pozici viceprezidenta IBU

01. července, 2022

Mezinárodní biatlonová unie zveřejnila seznam kandidátů, kteří se budou v září ucházet o místa ve vedení světového biatlonu. Jiří Hamza bude obhajovat pozici viceprezidenta IBU, do technické komise zase kandiduje Michal Zicháček.

Jiří Hamza měl nabídku, aby se letos ucházel o post prezidenta Mezinárodní biatlonové unie. „Znamenalo by to však pro mě opustit veškeré struktury v našem domácím hnutí. A to jsem nemohl akceptovat. Máme před sebou mistrovství světa, jehož úspěšné uspořádání je naší prioritou. Nemohu odejít od rozdělané práce,“ vysvětloval v květnu na valné hromadě Českého svazu biatlonu, kde byl opětovně zvolen prezidentem ČSB.

Jediným kandidátem na pozici prezidenta IBU je Švéd Olle Dahlin, dosavadní šéf světového biatlonu. Protikandidáta nemá ani Jiří Hamza, který bude usilovat o znovuzvolení jako viceprezident.

Na kongresu IBU, který se koná 15. a 18. září v Salcburku, se bude volit i pokladník a dalších šest členů výkonného výboru. Mezi nimi musí být minimálně dvě ženy a dva muži.

Stejné pravidlo platí i pro volbu do technické komise. Mezi 16 uchazeči o 10 míst je také nominand Českého svazu biatlonu Michal Zicháček, který by tak mohl navázat na působení Vlastimila Jakeše v této komisi.

Seznam všech kandidátů je na webu Mezinárodní biatlonové unie.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík