Na Pokljuce ve Slovinsku završili čeští junioři objemovou část přípravy

22. července, 2022

Nádherné počasí, odhodlání sportovců, naplněný tréninkový plán – tak by šlo stručně charakterizovat dvanáctidenní soustředění českých juniorů na Pokljuce. „Akce pro nás byla završením objemové přípravy. Řečí čísel je to více než 40 hodin práce,“ upřesňuje nový trenér českých juniorů Jan Burian, kterého do Slovinska doprovodil Lukáš Dostál z Letohradu.

Tour? Giro?

Pestrý program

Ve Slovinsku české naděje jezdily na kole i kolečkových lyžích, věnovaly se vysokohorské turistice, běhaly, střílely, posilovaly. Na pořadu byla například i speciální odrazová cvičení. „Navíc jsme zvládli i několik rychlých nebo tempových tréninků,“ doplňuje Jan Burian.

Odměna po dřině. Koupel ve vlnách jezera Bled

Skvělé nasazení

Trenéra těší, jak mladí sportovci k přípravě přistoupili. „Předchozí akce doma v Česku nám pomohly vzájemně se poznat. A tady na Pokljuce už jsme věděli, jak pracovat. Kluci znali naše tréninkové metody a my jejich možnosti. Bylo to hodně efektivní, plán jsme plnili do puntíku. Všichni měli skvělé nasazení a tvrdě pracovali. Toho si cením a mám z toho i velkou radost.“

Cestou na Viševník (2050 m nad mořem)

Trio ve sledování

Vedle pevného osmičlenného kádru, který představují Luděk Abrahám, Jan Gregor (oba Letohrad), Petr Hák, Jakub Kudrnáč (oba Jilemnice), Ondřej Jiránek, Ondřej Mánek (oba SKP Kornspitz), Josef Kabrda, Daniel Malušek (oba SK NMNM), se tréninkového kempu na Pokljuce zúčastnili tři sportovci ve sledování: Šimon Štolfa, Jakub Vondráček (oba Letohrad) a Michal Zaoral (SK NMNM). „Kluci se nechtěli nechat zahanbit, poctivě makali a do týmu i lidsky dobře zapadli,“ chválil je trenér.

Pohled z Viševníku na Mali Draški Vrch (2132 m)

Do klubů a na MSJ

Členy juniorského kádru nyní čeká týden individuální přípravy, během srpna pak budou trénovat ve svých klubech resp. SCM. Čtyři závodníci se poté zřejmě zúčastní srpnového MSJ v biatlonu na kolečkových lyžích, které hostí německý Ruhpoldingu. „Nějakou představu o nominaci mám, ale nejprve ji chci probrat se sportovním ředitelem Ondrou Rybářem,“ podotýká Jan Burian.

A v této části areálu v zimě sportovci závodí a servismani testují lyže … Ovšem v létě mají přednost jiní návštěvníci

Společně opět na MČR

Celý tým se znovu sejde pohromadě 3. – 4. září při Mistrovství Česka v biatlonu na kolečkových lyžích, jež se tradičně uskuteční v Letohradě.     

PS: o jeden z vrcholů soustředění se českým juniorům postaral slovinský reprezentant a velký kamarád českých biatlonistů Alex Císař (ve výsledcích: Cisar)

Tomáš Hermann

Foto: Ondřej Jiránek, Jakub Vondráček

Video: Instagram Ondřeje Mánka