Český pohár v letním biatlonu ozdobily v Jilemnici Lucie Charvátová a Tereza Voborníková

13. září, 2022

Bylo to nečekané, ale o to příjemnější. Při druhém kole Českého poháru v letním biatlonu, který ve dnech 9. – 11. 9.  hostil Areál Hraběnka v Jilemnici, startovaly také české reprezentantky Lucie Charvátová a Tereza Voborníková. Pravdou ovšem také je, že obě našly přemožitelku v univerzálce Pavle Schorné ze Starého Města pod Landštejnem!

Pálí Tereza Voborníková

Do Podkrkonoší se sjelo více než 300 sportovců, kteří startovali ve 14 kategoriích dorostu a dospělých. Na programu byly v sobotu vytrvalostní závody, neděla patřila sprintům.

Netradičně – bez kolců, bez běžek – v maratónkách: Lucie Charvátová

Co zařídil Krakonoš

„Sobota se nám neuvěřitelně vydařila. Předpověď počasí slibovala celodenní déšť, ale Krakonoš to zařídil jinak. Trochu sprchlo až během závodu poslední kategorie,“ ulevilo se řediteli II. kola ČP D+D Janu Suchardovi.

Hlavní rozhodčí Marie Bergerová přivádí své kolegy na střelnici. V sobotním odpoledni dosáhne 20 z nich na 2. rozhodcovskou třídu!

Rozhodčí. Rozhodčí? Rozhodčí!

Hodně práce měla v sobotu jury. Jednak proto, že vytrvalostní závody se odehrály na čtyři položky, zejména pak z toho důvodu, že v Jilemnici je k dispozici pouze 20 stavů. A to s sebou přineslo hodně nezaviněných zdržení, kdy na střelnici bylo jednoduše plno. „Dalo to hodně práce, ale rozhodčí si dávali pozor a vše jsme, myslím, zvládli,“ doplnil Jan Sucharda. Rozhodčí měli v Jilemnici vůbec napilno. Hned 20 jich pod dohledem TD Radovana Ježka složilo po závodě úspěšně zkoušku pro rozhodčí 2. třídy!  

Domácím borcům se zlato vyhýbalo. Své o tom ví Lukáš Kroupa, dvakrát stříbrný v kategorii M16.

Bezchybná Zuzka

Zajímavostí určitě bylo, že z více než 300 startujících pouze Zuzana Doležalová z Třebíče (ještě v zimě závodila za SK NMNM) zvládla všechny čtyři položky vytrvalostního závodu bezchybně. Mimo jiné tak za sebou nechala i juniorskou reprezentantku Terezu Jandovou. Sobotních vytrvalostních závodů se zúčastnila i spousta dorostenců a dorostenek ze středisek SCM a TCM v Jilemnici, Jablonci nad Nisou nebo Letohradu.

Zuzana Doležalová z Třebíče (uprostřed) zvladla vytrvalostní závod bez jediného střeleckého zaváhání. Druhá skončila Tereza Jandová (SKP Kornspitz) a třetí Anežka Hendrychová (KB Trefa)

Žákovský výpomoc na 1!

V neděli už se Krakonoš zřejmě věnoval spíše vlastnímu odpočinku, a to se odrazilo na počasí. Přeháňky byly četnější, trať mokrá, místy až nebezpečně kluzká. Mnozí se nevyhnuli pádům, naštěstí bez vážnější následků.

No tak, Krakonoši! Bude pršet, nebo slunečno?!

„Mám radost, že se do organizace zapojilo i hodně našich žáků, kteří pomáhali na různých pozicích. Už 15 minut po závodě jsme měli areál takřka uklizený a veřejnost mohla vyrazit na kolečkové brusle,“ poděkoval svým jilemnickým nadějím Jan Sucharda. Á propos fotky, na které se díváte, pro vás pořídil Mikuláš Shorný, jeden z mnoha jilemnických žáků v akci!

Český pohár dorostu a dospělých vyvrcholí Mistrovstvím České republiky v Bystřici pod Hostýnem 23. – 25. září 2022.           

Jilemnické naděje se bavili i při úklidu areálu. „A vo tom to je!“

Výsledky II. kola ČP D+D

Sobota – vytrvalostní závody

Neděle – sprinty  

Tomáš Hermann za přispění Ladislava Stránského

Foto: Mikuláš Shorný