Tiskovou konferenci českých biatlonistů provázela dobrá nálada. Co na ní zaznělo?

22. listopadu, 2022

Nový olympijský cyklus = spousta změn u českého biatlonu. I proto byl tak obrovský zájem o předsezónní tiskovou konferenci, která se uskutečnila v pondělí opět v prostorách Českého rozhlasu.

Mužská část týmu přijela rovnou z letiště. Ještě v neděli trénovali Krčmář a spol. na sněhu v Norsku. Tým žen opustil sever o den dřív.

„Chtěl bych vás všechny přivítat. Jsem moc rád že se pořád scházíme v hojném počtu,“ chopil se úvodního slova prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Moderátor tiskové konference a zároveň redaktor Českého rozhlasu Radiožurnál Jan Suchan si připravil několik otázek, ale šéf českého biatlonu je vlastně zodpověděl hned během své úvodní řeči.

Slovo má prezident Českého svazu biatlonu

„Jsme na začátku dalšího olympijského cyklu. Po olympských hrách nastala spousta změn, já věřím, že pozitivních. Dokončili jsme generační výměnu v mužském týmu, máme excelentní dívčí družstvo v čele s Markétou…“ navnadil fanoušky Jiří Hamza. Jeho pohled na nový olympijský cyklus přineseme v samostatném článku.

„A to je všechno,“ obrátil se po několika minutách Hamza s úsměvem zpátky na moderátora Jana Suchana, aby ho pak ještě jednou poprosil o slovo. „Zapomněl na to nejzásadnější. Musím poděkovat našim partnerům, že nám dávají peníze a umožňují nám rozvíjet český biatlon.“

Ke stávajícím partnerům přibyli i někteří noví, jak můžete vidět za Bimbem a Jonym.

Jan Suchan poté připomněl českou nominaci na úvodní závody sezóny a zastavil se u Elišky Václavíkové. „Ta ještě minulý rok závodila pod příjmením Teplá a ne, nevzala si Adama Václavíka, kdybyste se náhodou chtěli ptát.“

Jako druhý dostal prostor sportovní ředitel Ondřej Rybář, který opět zdůraznil, že cestu do Světového poháru mají otevřenou všichni čeští biatlonisté, i ti mimo A tým.

Také zmínil dva dobročinné projekty Českého biatlonu. Už od olympiády v Soči spolupracuje Český biatlon s Českým registrem dárců krvetvorných buněk IKEM. „Tím, že je biatlon populární sport, můžeme aspoň malou kapkou přispět a zachránit třeba jeden lidský život,“ zdůraznil Rybář.

Ondřej Rybář si vzal dobročinné projekty pod svá křídla

Již třetí sezónou pak bude pokračovat Trefa pro Leontinka. Společný projekt Generali Českého pojišťovny a Českého biatlonu pomáhá zrakově postiženým dětem z Nadace Leontinka.

„Letos budou vybrány čtyři konkrétní rodiny, které více propojíme s biatlonisty. Finanční obnos, který se vybere, by pak měl být cílený k těmto čtyřem rodinám, ale nejen k nim,“ nastínil Ondřej Rybář.

Staronový trenér mužů Michael Málek poznamenal, že se vrací k nové skupině závodníků. „Starší“ je prý jen Michal Krčmář, který si pobaveně vyslechl narážku na svůj věk.

„Když jsem byl před pár lety u kluků, tak tam byli ostřílení medailisté z vrcholných akci,“ připomněl Málek. „Teď tam přibyli kluci, kteří se na ty pozice chtějí dostat. Doufejme, že přeberou co nejvíc zkušeností a do budoucna se také prosadí.“

Michaela Málka nebylo třeba novinářům představovat

Trenér žen Egil Gjelland je doma v Norsku, takže ho na tiskové konferenci zastoupil asistent Jiří Holubec. A dostal otázku na ztrátu Evy Puskarčíkové. „Vždycky byla tahounkou dobré nálady a také jsme se na ni mohli spolehnout ve štafetě. Taková závodnice bude určitě chybět. Teď pracujeme na tom, abychom našli vhodnou adeptku, která ji nahradí.“

Tím se dostáváme ke sportovcům. Kdo zná Markétu Davidovou, ten věděl, že z ní ani ten nejlepší novinář na světě nedostane konkrétní cíle.

V předsezónních závodech ukázala zrychlenou střelbu, pomoct by jí mohla i změna značky lyží ze Salomonu na Fischer. „Teď se to nedá hodnotit. Uvidíme, jak to bude vypadat v sezóně. Přípravné závody ukázaly nějaké nedostatky i plusové body. Ale začne sezóna a bude to něco jiného,“ ví Makula.

Markéta Davidová absolvovala spoustu rozhovorů, takže potřebovala doplnit energii

Tereza Voborníková prozradila, že jí rodiče k narozeninám nadělili novou pažbu. S ní už bude střílet jen v kategorii žen.

„Trošku mě mrzí, že mi ta juniorská léta utekla tak rychle. Současně se těším na novou kapitolu mezi dospělými a doufám, že se mi aspoň částečně podaří navázat na úspěchy z juniorských let,“ říká dvojnásobná juniorská mistryně světa.

Podobné plány má i další juniorský mistr světa v českém týmu Jonáš Mareček. „Jsem rád, že se moje výkonnost pořád posouvá dopředu. Uvidíme, na co to bude do budoucna stačit.“

Jony má za sebou premiérou tiskovku. Tady zrovna podepisuje trička Radiožurnálu Sport.

Michala Krčmáře se moderátor Jan Suchan samozřejmě musel zeptat na syna Viktora, který se narodil v dubnu. „Teď jsem se skoro rozbrečel, protože jsem ho 14 dní neviděl a ty jsi mi ho připomněl. Už se extrémně těším domů.“

V 31 letech nejzkušenější člen českého týmu přiznal, že až teď pochopil, jak se cítili jeho bývalí parťáci, kteří na sklonku kariéry těžce snášeli odloučení od rodiny.

„Teď jsem zapomněl otázku, já už jsem starší. Můžeš mi ji zopakovat, prosím?“ dobíral si pak Krčmář moderátora, který také nezapomněl zmínit jeho věk.

Své podepsané lyže věnuje Bimbo do soutěže našeho partnera Hamé.

Michal Krčmář mluvil i o přínosu nového střeleckého trenéra Matta Emmonse. „Matt jde v pondělí do hor, na 250 metrů střelí kamzíka, v úterý vám ukáže, jak máte dělat biatlon, a ve středu nastřílí 100 bodů z 10 ran na stojáka v klidové střelbě. To nejvíc vystihuje, jak rozumí střelbě.“

Olympijský vítěz ve sportovní střelbě podle Krčmáře dodal střeleckému tréninku českých biatlonistů nový náboj. „Ale druhým dechem dodávám, že během závodu budeme stejně na střelnici sami. Bude to o tom, jak to zvládneme.“

Po skončení oficiální části tiskové konference si novináři vyžádali ještě společnou fotku všech reprezentantů. Pak spolu zapózovaly Markéta Davidová a Tereza Voborníková. „A teď kluci,“ ozvalo se z hloučku novinářů. „A teď kluci,“ zopakovala dobře naladěná Makula a šťouchla do svého týmového kolegy Bimba.

Ještě společnou fotku pro média

Následovalo několik koleček rozhovorů a Makula si pak ještě odskočila do vedlejšího studia nahrát a natočit Páteční finiš s Kateřinou Neumannovou pro Radiožurnál Sport. Přijela na tiskovou konferenci jako poslední a odjela jako poslední.

A takhle vznikal rozhovor Makuly s Tomášem Mackem pro iDNES.cz

Doporučená četba pro biatlonové fanoušky

Nová sezóna Světového poháru začíná už 29. listopadu ve finském Kontiolahti. Přímé přenosy opět můžete sledovat na ČT sport a poslouchat na Radiožurnálu Sport.

Karel Halberštádt
Foto: Tomáš Hermann