Získat sebedůvěru hned v úvodních závodech, přeje si Egil Gjelland

26. listopadu, 2022

Norský trenér Egil Gjelland načne u českých biatlonistek už pátou sezónu. Má důvod k optimismu, v uplynulém ročníku obsadil jeho tým pátou příčku v Poháru národů, byť k ní přispěla absence Rusek a Bělorusek. Gjelland každopádně věří, že jsou jeho svěřenkyně připravené udělat další krok vpřed.

Sněhové podmínky na severu nebyly v listopadu ideální. Podařilo se na závěrečném soustředění v Trysilu odtrénovat, co jsme měli s holkami v plánu?

Ze začátku to bylo trošku na hraně se sněhem, ale podmínky pro trénink byly dostačující. Chtěli jsme udělat i několik delších tréninků, klasiku i bruslení. Místo toho jsme zařadili třeba dlouhý běh. V Trysilu byly neuvěřitelně krásné traily. Přijde mi, že Češi hodně řeší počasí. Sice nám občas pršelo, ale já o tom nepřemýšlel ani minutu. Proti tomu, na co jsem zvyklý, to nebyl žádný déšť. Spíš jsem si pokládal otázku, jak moc to ovlivňuje sportovce při tréninku. Každopádně jsme to zvládli a zároveň se trochu připravili na to, co nás čeká například v Oberhofu. Tam bývá podobné počasí, takže se dá říct, že jsme měli přípravu na mistrovství světa. (smích) Chtěl bych věřit, že bude v Oberhofu pěkně, my budeme ale připraveni na všechno.

A jak hodnotíš celou přípravu?

Jsem spokojený s tím, jak příprava probíhala. Vyhnuly se nám větší zdravotní problémy, to musím zaklepat. Holky jsou zdravé, naplno trénují a už si jen musíme držet palce, aby to tak vydrželo až do začátku sezóny.

Po boku Egila Gjellanda pokračuje Jiří Holubec

Ukázal něco předsezónní závod ve švédském Idre Fjäll?

V téhle fázi se neporovnáváme s jinými zeměmi. Pro holky to byl první těžký trénink na sněhu. Den předem jsem jim zdůrazňoval, že to není závod, ale především těžký trénink. Na střelnici odvedly dobrou práci, ale bylo tam pár chyb. To je pro první závody typické. Hodnotím to jako dobrý start.

Jednu věc bychom ale mohli vypíchnout. Markéta Davidová poměrně rychle střílela, podobně jako během letních závodů.

Pořád opakuju, že abyste mohli střílet rychle, potřebujete čas. Určitě to nefunguje tak, že budete každý rok o dvě sekundy rychlejší. Můžete v jedné sezóně o sekundu zrychlit, v té další zase o dvě sekundy zpomalit a pak udělat najednou velký skok. Je to o sebedůvěře a zvládnuté technice střelby. Makula určitě udělala pokrok, ale musí na tom neustále pracovat a hlavně udržet stabilitu.

Konzultace s Markétou Davidovou

S jakými cíli jde ženský tým do nové sezóny? Budete se víc soustředit na mistrovství světa?

Mistrovství světa je samozřejmě nejdůležitější, ale abyste tam přijeli ve formě, musíte udělat spoustu práce během sezóny. Nikdy nestanovuju cíle v podobě medailí nebo konkrétních pozic. Soustředím se jen na to, aby byly holky schopné jezdit rychle a technicky správně a aby to dokázaly spojit s dobrou střelbou. Nejlépe už od prvních závodů, aby získaly sebedůvěru. Pak to bude všechno mnohem jednodušší. Poskládat do sebe všechny detaily, to je můj cíl. Když se to podaří, tak to bude dobré.

Kariéru ukončila dlouholetá opora Eva Puskarčíková. Jak těžké ji bude nahradit?

Pořád přicházejí do týmu noví lidé. Ti se pak nějak rozvíjejí, ale je těžké říct, že někoho nahradíte. Proto je to pro mě těžká otázka. Je nemožné nahradit Evu jako osobnost. A jestli je možné ji nahradit jako sportovkyni? Ano, ale chce to čas. Eva závodila ve Světovém poháru strašně dlouho a měla spoustu zkušeností. Každopádně tu teď máme jednu mladou biatlonistku, která se velmi rychle zlepšuje.

S trofejí pro trenéra roku

Norské favoritky vynechávají kvůli zdravotním problémům úvodní závody. Jak to ovlivní boj o velký křišťálový glóbus? Máš tip na vítězku Světového poháru?

Nevím. Norky měly problémy v přípravě, asi trošku změní své plány a budou se soustředit hlavně na mistrovství světa. Je tu spousta silných biatlonistek, my máme jednu, Německo má dvě nebo tři, Švédsko další dvě, Italky jsou taky stabilní. Popravdě o tom vůbec nepřemýšlíme a soustředíme se jen na naše tréninky a závody. Řešit, jak si kdo povede, to je práce vás novinářů. (smích)

Stejně se tě ale musím jako Nora zeptat: Vrátí se Johannes Thingnes Bø zpátky na trůn?

Možná. Samozřejmě čtu norské noviny a Johannes si tak trochu dělá, co sám chce. Nejsem si jistý, jestli odjede všechny závody. Spíš si myslím, že jich několik vynechá a bude se soustředit na mistrovství světa. Jsou tu silní Francouzi a možná až čtyři další Norové, kteří mají stabilní výkonnost. Předsezónní závody v Sjusjøenu měly hodně vysokou úroveň.

Vidíš nějaká jména, která by mohla v nadcházející sezóně překvapit?

Především držím palce našemu týmu. Abychom našli pár sportovců, kteří budou schopní udělat krok vpřed a stabilizovat výkony. To bude důležité i pro štafety. O jiných týmech nemám takový přehled, větší porovnání jsme měli jen s Italy, Švédy a Němci na letním mistrovství světa v Ruhpoldingu.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík