Václavík osmý ve stíhačce IBU Cupu. Ve Švédsku bodovali i další tři Češi

30. listopadu, 2022

Na osmé místo Vítězslava Horniga z úterního sprintu navázal ve středu ve stíhacím závodě stejným výsledkem Adam Václavík. Český reprezentant minul v Idre během čtyř položek jen dva terče a posunul se o deset míst kupředu. Hornig doběhl po třech chybách na střelnici na pěkné 11. pozici a v průběžné klasifikaci IBU Cupu mu patří 10. příčka. Junioři Ondřej Mánek a Josef Kabrda obsadili v závodě na 12,5 km 42. resp. 47. místo. V závodě žen na 10 km doběhla juniorka Tereza Jandová na 35. místě a na první bod do klasifikace IBU Cupu sezóny 2022-23 dosáhla 40.  Tereza Vinklárková.

Nejvyšší příčky opět opanovali Norové. V závodě žen navázala Marthe Krakstad Johansenová na triumf ze sprintu, mezi muži byl tentokráte nejlepší Martin Uldahl, ve sprintu pátý.

Úsměvy ve tvářích Adama Václavíka (vlevo) a Vítězslava Horniga

Závod slovy trenéra

Aleš Ligaun

„Myslím, že dnešní závody se týmu docela vydařily. Kluci mají po dvou startech dvě umístění v Top Ten, a to je cenné. Líbilo se mi, jak dnes bojovali až do posledních metrů. Zejména Adam parádně zvládl finiš, když dokázal porazit dva seveřany. Pěkně se posunuli i Pepa Kabrda a Terka Vinklárková. Ve čtvrtek potřebují závodníci pořádně odpočinout a v pátek věřím, se dobře naladíme na víkend. V sobotu nás čekají vytrvalostní závody a v neděli další sprinty. Alespoň jednou se na start postaví i Jakub Kocián.“

Juniorka Tereza Jandová zatím válčí v IBU Cupu statečně

Závod slovy závodníka

Adam Václavík

„Na začátku sezóny se obvykle rozjíždím pomaleji, a tak mám z výkonů v prvních dvou závodech velkou radost. Zejména mě těší, že jsem na střelnici dokázal dělat to, co na tréninku. To je největší bonus. Radost mám i z finiše. Nor Aspenes a Švéd Stefansson mě ve sjezdu během posledního kola předjeli. Ale nechtěl jsem to tak nechat a ve stoupání na stadion jsem jim nastoupil. Nor se držel až do cíle, ale vybojoval jsem to! Věřím, že to v tomto duchu půjde dál i během sezóny, třeba už o víkendových závodech…

Ze všeho nejvíce se ale těším domů. Už měsíc jsme tady ve tmě a slunce už ani nevím, jak vypadá!”      

Bojovný projev Adama Václavíka

Výsledkový servis

Stíhací závod žen na 10 km

Analýza stíhačky žen

Průběžné pořadí IBU Cupu žen

Stíhací závod mužů na 12,5 km   

Analýza stíhačky mužů

Průběžné pořadí IBU Cupu mužů

Dvě Terezy: Vinklárková a Jandová

Další program v Idre

V sobotu pokračuje IBU Cup vytrvalostními závody. Ženy startují do závodu na 15 km v 10:00 hodin, muži se na 20 km dlouhou trať vydají ve 13:00 hodin.

Tomáš Hermann

Foto: Aleš Ligaun