Češi v akci, 1. 12. - V Kontiolahti se jedou štafety. Muži nastoupí v novém složení

01. prosince, 2022

Mikyska, Krčmář, Štvrtecký a Mareček. Takové je složení první mužské štafety sezóny. V Kontiolahti se dnes představí i ženy a trenér Egil Gjelland postavil očekávanou čtveřici.

Úvodní individuální závody českému týmu vyšly. Muži byli mezi národy šestí, ženy dokonce páté. Podobné výsledky by dnes trenéři ve štafetách nejspíš brali.

Trenér Michael Málek vzpomněl štafetu, které se v Kontiolahti jela před dvěma lety. Na sedmém místě, jen 15 sekund za čelem, ji rozjel Tomáš Mikyska. Důvěru na prvním úseku dostane i dnes.

„Tomáš se nebojí, je to rychlý střelec. Pokud není zbrklý, tak je i přesný. Samozřejmě když koukneme na běžecké ztráty z prvního závodu, jak Tomáš a Jonáš je měli větší, ale byla to dvacka. Teď se pojede sedmapůlka a při trénincích byli kluci vyrovnanější. Myslím si, že by Tomáš mohl první kolo s kluky uviset. Na druhý úsek jsme dali Michala Krčmáře, to je stabilita. Měl by vylepšit pozici. Pak jde Kuba Štvrtecký, který tu začal závodit ve velké pohodě. Běžecky na tom byl velmi slušně a vypadá to, že i střelecky jde správným směrem. Na finiš jsme dali Jonáše Marečka. Ten tu předevčírem střílel parádně. V juniorech dokázal dobře finišovat štafetu, ale tady to bude ještě jiný level,“ vysvětlil nominaci Michael Málek.

Jednodušší měl nominaci trenér žen Egil Gjelland. Menší otazník byl jen u Jessicy Jislové, kterou trápí lehké nachlazení. Na „svém“ prvním úseku ale chybět nebude. Dál to bude vypadat jako při šestém místě v Anterselvě: Tereza Voborníková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová.

11:00 – Světový pohár – štafeta mužů

  • Česká čísla: 12 Tomáš Mikyska, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 10:45 ČT sport, 10:45 Eurosport 1
  • Online výsledky

13:35 – Světový pohár – štafeta žen

  • Česká čísla: 6 Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Markéta Davidová, Lucie Charvátová
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 13:20 ČT sport, 13:15 Eurosport 1
  • Online výsledky

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík