Vysočina Arena hostila I. kolo ČP žactva a chystá se na dorost a dospělé

09. ledna, 2023

Současná “nezima” značně komplikuje závodní program sezóny 2022/23. Aktuálně představuje jediné místo, kde lze závodit za regulérních podmínek a se všemi přihlášenými pouze Vysočina Arena. Pořadatelé z SK NMNM zvládli o uplynulém víkendu I. kolo Českého poháru žactva, přeložené z Vrchlabí, teď od pátku do neděle (13. – 15. 1.) zorganizují místo Jablonce n/N Český pohár dorostu a dospělých.      

Dvojnásobný vítěz M14 Antonín Jelínek (123) právě míjí Daniela Danihelku z Břidličné

Sehraný tým

„Bylo to pro nás náročné, zejména pro traťaře, ale máme zkušený tým a dokážeme rychle zareagovat,“ říká ředitel závodů Miroslav Handschuh. „Museli jsme sněhem pokrýt celý Plačkovec, to bylo asi nejtěžší a důležité bylo také zprovoznit nový tunel za stadionem. Rozhodčí na výzvu od Dáši Hromádkové zareagovali pozitivně, odpovědně. Z toho mám radost.“

Barvy Střelky Brno úspěšně hájila Laura Beránková, 1. a 2. v kategorii W14

Napilno v NMNM

Nyní bude důležité udržet tratě a střelnici v dobré kondici i přes pokračující teplé a deštivé počasí.  „Na žactvo jsme měli k dispozici 20 stavů, na dorost a dospělé už uvedeme do provozu všech třicet. To si od kluků ze střelnice vyžádá velké úsilí,“ doplňuje Miroslav Handschuh. 

Dvojnásobným vítězstvím se může pyšnit také letohradská Lucie Málková (W13)

Kvůli Českému poháru, který je nominačním závodem dorostu a juniorů na IBU CER Cup v Novém Městě (27. – 29. 1.) i na vrcholy sezóny MEJ a MSJ/MSD, musely být odloženy závody jako Českomoravský pohár nebo Stopa pro život v běhu na lyžích. „Hledáme pro ně náhradní termín,“ doplňuje sportovní ředitel soutěží ve Vysočina Areně Vlastimil Jakeš.

Práve střílí Eva Drhová z klubu Krkonoše Vrchlabí, zlatá a stříbrná v kategorii W15

Jak se závodilo

Na start se při ČP žactva postavilo po oba dny téměř 340 dětí, závodilo se ve sprintu a sprintu se skupinovým startem. Běhalo se klasickou technikou. Nejvíce dařilo Lucii Málkové (W13) z Letohradu a Antonínu Jelínkovi (M14) z KB Trefa, oba vyhráli dvakrát. Na zlato a stříbro pak dosáhli Jan Strnádek z klubu Krkonoše Vrhlabí a Šimon Macek ze Zadova (oba M12), domácí Tomáš Kocmánek (M13), Lenka Beránková (W14) ze Střelky Brno, Adam Hanuš (M14) z Letohradu a Eva Drhová (W15) z Krkonoše Vrchlabí.

Kluci v akci. U střelnice se potkali Vojtěch Tenzing Ciler z Jilemnice (29) a Jan Schorný ze Starého Města. Honza jednou vyhrál a Vojta doběhl dvakrát třetí (oba M13)

Další program

Český pohár žactva bude pokračovat opět v NMNM, a to počátkem února – 4. – 5. 2. 2023. Mezi tím se ještě uskuteční Olympiáda dětí a mládeže, kterou hostí Královéhradecký kraj, biatlon pak Areál Vejsplachy ve Vrchlabí. Věřme, v návrat zimy.          

V kategorii M15 dvakrát zabodoval prvním a druhým místem Adam Hanuš z Letohradu

Výsledkový servis

První kolo ČP 2023 žactva v NMNM

Sprint M/W 14-15

Sprint M/W 12-13

Sprint s hromadným startem M/W 14-15

Sprint s hromadným startem M/W 12-13

Stupně vítězů M12 ze sobotního sprintu: 1. Jan Strnádek (Krkonoše), druhý Šimon Macek (Zadov), třetí Lukáš Hůlka (Krkonoše)

Tomáš Hermann